nevíte někdo jak na vodárnu ?
Moderátor: Moderátoři
muj lampovej zesik: http://www.youtube.com/watch?v=KxOvbN_5xiY
- Po několika letech provozu může být čerpadlo již tak mechanicky opotřebeno že ztrácí sací výkon. Pak mizí samonasávací shopnost ( u běžných čerpadel do 8m hloubky) nebo nedotlačí plný tlak, v krajním případě už vůbec nesaje. Pokud je ostatní zařízení v pořádku tak je nutná oprava (výměna vrtulí, přetěsnění sacích komor atd).
- Pokud propouští zpětná klapka mezi nádobou a čerpadlem, může být špatně usazená nebo zachytávat o špatně vložené těsnění příruby (pouze u některých typů). Propouštění se taky někdy projeví u menších nastavených provozních tlaků.
- Pokud propouští sací koš nemusí být nutně vadný, kolikrát stačí pár ran kladivem do sací trubky ve studni a koš si "sedne".
Měl jsem nejprve podezření na výpustný ventilek na sacím potrubí ve studni. Ten se ale ukázal v pořádku. Když jsem vytáhl cca 20 kýblů vody, všiml jsem si že na stoupačce sacího potrubí jsou prorezlé dvě malé dírky v plné úrovni hladiny, kdy je voda na úrovni přepadu. To byl ten problém! Jakmile se do sacího potrubí dostává vzduch, nenasaje čerpadlo ani omylem.
Podařilo se mi nakonec vytočit stoupačku z "téčka", kde je na jednom konci zmíněný ventilek a druhý vede do sklepa k čerpadlu. Stoupačku jsem pak včetně sacího koše vytáhl ze studny ven. Po náhradě polyetylénovou trubkou a novým sacím košem běží vodárna již několik let opět bez poruchy.
Zkus na zalévací otvor nějak provizorně "přitěsnit" trychtýř, třeba obalením dolního konce izolačkou apod. Nalej tolik vody, aby byla hladina v trychtýři až po okraj. Musíš na to takhle, v samotném čerpadle voda nepoklesne-komory jsou pod úrovní hrdla sání. Pokud začne bublat vzduch vodu doplň a chvíli počkej. Pokud se voda pořád ztrácí tak máš nejspíš prorezlou stoupačku ve studni a nebo vadný sací koš. Tyhle dva díly je lepší vyměnit preventivně najednou, navíc pokud není stoupačka nějak kotvena ke stěně studny tak nebudeš muset celou studnu vyčerpávat. I když dělat V TOMHLE MRAZU takovou práci si dost dobře neumím představit. Mně se to stalo naštěstí v létě.
Vzhledem k tomu, že se mu podařilo natlačit vzduch do sání tak... je nefunkční zpětná klapka na výtlaku (ta mezi přírubama) a nejspíš pouští i koš ve studni. Dokud tam byl tlak vody tak mírný průsak nevadil a čerpadlo to vždy dočerpalo jako ztráty - sloupec byl vždy zavodněný.
Pokud ucpávka nekapala tak bych na ni nesahal ono je to celkem hnus vše vyškrábat ven. Ono někdy čerpadlo veme vodu samo, ale pokud je hladina nízko tak je zalévání čerpadla o to zajímavější.
Taky jsem jednou do sani pouštěl trochu vody z vodovodu. Když čerpadlo bylo trochu zavodněno bylo schopno vytvořit větší podtlak.
Lépe je spínat čerpadlo podle výšky hladiny a kompresor nezávisle podle podle tlaku. Tím se udrží jak hladina, tak tlak v potřebném rozmezí.
Souhlasím ale pokud koš pouze jednorázově nedosedne - a někdy se to stane - tak tím poklepáním to vyřešíš třeba navěky a nemusíš hned lézt do studny (nota bene teď v tom mrazu). Pokud se to opakuje dá se koš vyměnit vždycky. Toto zná každý instalatér.BOBOBO píše:Koš i klapka která jednou sedne a jednou ne , jsou důvodem k naštvanosti na měsíce . Absolutní blbost
- magicelectroman
- Kontaktovat uživatele:
závada byla v sacím koši, (spatný zpětný vantil) byl zrezlej na sr..ku.
A jak jsem vytlačil vodu z potrubí tak už se vodárna nemohla chytil koupil jsem nový koš "KULI" a svislou trubku radši zalil vodou jestli drží sloupec vody. našrouboval na koleno zalil čerpadlo a tadá makáto,
stálo mě to den dovolené, 400Kč za sací koš a pár omrzlin
tu azbestovou šnuru musím měnit u čerpadla, které ji má i na výtaku? sou čerpadla, de je ucpávka u sání a pak většina je má na výtlaku (to moje)
je něaký efektivní zpusob jak zaplnit sací trubku dlouhou 80m která není ideálně z kopečka?
muj lampovej zesik: http://www.youtube.com/watch?v=KxOvbN_5xiY
- magicelectroman
- Kontaktovat uživatele:
http://prislusenstvi-cerpadla.heureka.c ... -kuli-6-4/
milan222 píše: ...je něaký efektivní zpusob jak zaplnit sací trubku dlouhou 80m která není ideálně z kopečka?
Podobný problém řeším každý rok, když na velikonoce napouštím letní samospádový vodovod pro chaty. Taky vede sice z kopce, ale přes jedno pole, kde terén tvoří mělkou prohlubeň. V nejnižším místě je třeba otevřít odvzdušňovák a počkat, až voda ze studně vytéká čistá bez bublin. Jinak je potrubí zavzdušněno bublinami a neteče to.
Mám taktéž zvlněné sací potrubí z potoku.Zavodňuji ho následovně.Na vodorovném potrubí u sacího koše mám t-kus a nahoru jsem našrouboval kuláč.Na něj při zavodňování potrubí namontuji trubku,která je tak vysoká,aby byla výše než je čerpadlo.Zavodňuji v opačném sledu než je obvyklé.U čerpadla musí být otevřen nalévací otvor.
Délka sacího potrubí je víc jak 40m.