Ultrazvuková čistička PS100, oprava
Moderátor: Moderátoři
Ultrazvuková čistička PS100, oprava
Kedze zaruku by mi asi neuznali rozobral som to a zistil, ze odisiel usmernovaci mostik, vykone tranzistory 2x IRFP450 a jeden odpor 5,1om pred IRFP450 a este jedna sklenena poistka na 6,3A na vstupe, ktora bola na prach.
Po vymene tychto suciastok isla masinka plne funkcne 3min potom to buchlo.
Po otvoreni som zistil prerazenie poistky 6A a tak isto IRFP450 a chladic bol teply cca 50C.
Ma niekto nejaku radu na co sa sustredit ?
Prikladam este fotky.
- Přílohy
-
P1010062.JPG- (69.53 KiB) Staženo 396 x
-
P1010061.JPG- (79.08 KiB) Staženo 448 x
- tiktak1953
Tie obhoreniny su : pri mostiku bola skenkova poistka a pri trafaciku chytilo ukoncenie pri svorke to som uz spravil.
Este mozem dodat moje lajcke poznatky: vstupne napätie 220v ide cez to male trafko (tlmivka ci co)s ohoreninou a potom smeruje na mostik a potom to ide priamo na vykone IRFP450(vpravo vedla mostika) ktore su budene cez ochrane odpory 5,1om trafkom na ktore je napojeny na elektroniku.Vystupne napätie smeruje dalej na tie velke trafaciky a piezomenice.
- tiktak1953
Tie prve zdroje co boli linearne,ktorych som robil aj niekolko nebol probl opr.ale tieto spinane, je ale uz mensia veda, treba vediet ako funguje riadiaci IO,spinaci tranzistor v primar.obvode,spatna vazba atd,atd .Aj ja to viem len trochu.
Elektro, co je zač ten tranzistor/tyristor/triak? na chladiči úplně vlevo? To TO-220 uprostřed je předpokládám stabilizátor. Nesešlusoval jsi to tam tím futrálem můstku? Vypadá nějak nebezpečně blízko toho stabilizátoru a kdo ví, co je ještě dole pod ním, je tam dost natěsno a je kolem něj nějak načouzeno. Odpory u tranzistorů nejsou ochranné, to jsou odpory do gate a klidně můžou být 4,7Ohmu.
Ten větší šváb je zřejmě nějaký přeznačený jednočip, ten menší je celkem běžný PWM kontrolér pro zdroje. Chtělo by to rozchodit nejdřív to řízení, zkotrolovat ho osciloskopem, jestli funguje. Teprve když budou v pořádku budicí pulsy pro ty dva koncové tranzistory, má smysl rozcházet tu výkonovou část, jinak budeš zase generovat kouř.
Vypadá to celkem jednoduše, nemělo by být složité nakreslit si od toho shéma.
To žlutě izolované "trafíčko" je tlumivka v síťovém filtru, ta taky hořela?
Tak by som to este chcel skusit sam ak to pojde ak nie tak nie mam svoje medze ...
Vratim sa k masinke tak na pravej strane je triak BTA 41600B ten sa prizam som neskusal vedla je stabilizator 12V ten mostik som skontroloval je OK a nijak sa nedotyka okolia (ale je to natesno ) to nadymenie pri mostiku vzniklo pri zapnuti explotiou sklenkovej poistky ktora je el. zapojena pred mostikom. Ta jemne odymena tlmivka... ano tam to ties chytilo supu a prerusilo sa vynutie na letovacom konektore ..to som opravil.
Andrea osciloskop zial nemam aj ked, vzdy som chcel .... ale osobne si myslim ,ze ta frekvencia tam je a keby som vymenil tie vykone tranzistory tak by to zasa islo tie 4min a potom by to slahlo ...mam pocit, ze sa to niekde pretazuje, ale nemam sajnu, ze kde ..... ...... ak by pomohla ta schema tak ju spravim je to sice obojstrany plosak, ale mozem to spravit.
Este mam otazku na zaver ak by som to odskusal (plosak) bez zapojenia na piezo.. a vsetko by slo bez problemov mohol by som vylucit poskodenie plosaku ?
- tiktak1953
Ak som sa vas dotkol sorry, ale ak sa niekto topi a vy nanho zakricite zavolaj si 112 ....
elektro píše:Vazeny pani ak chcete nieco davat do servisu tak davajte ,ale osobne si myslim, ze prave taketo fora su nato, aby clovek nemusel chodit do servisu!!! Preto sa vam aj divim, ze tu nieco pisete a taku radu "daj to servisu" vam dam hocikedy....to naozaj nieje umenie .... a ak o tej danej veci nic neviete radsej pśśśśśt.
Ak som sa vas dotkol sorry, ale ak sa niekto topi a vy nanho zakricite zavolaj si 112 ....
No na to že si tu po 4té!!!! si vyskakuješ víc než dost.Když jsi takový borec tak se neptej a oprav to. A nezapomeň odepsat Andrei co jsi naměřil. Nemusíš to potom dávat do servisu. Vzhledem k tvé poslední otázce to určitě opravíš.
To je zatial vsetko.