Jak na signalizaci spuštění čerpadla

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
marat

Jak na signalizaci spuštění čerpadla

#1 Příspěvek od marat »

Chlapi,

mám takový problém. Mám jímku na vyčištěnou vodu z domácí čistírny odpadních vod. V jímce je čerpadlo, které je spínané, když je jímka plná. Na ovládání čerpadla mám koupenou tuhle krabku:
http://www.e-cerpadla.cz/hlidani-hladiny-mave-2hh2-230-p-6353.html

Má to jednu nevýhodu...nevím kdy čerpadlo běží. Dnes jsem zjistil, že mi asi běželo 3 dny vkuse, protože kus hadice byl zamrzlý. Normálně vyčerpá jímku za hodinu.
Nemá někdo nějaký tip, jak bezdrátově kontrolovat chod čerpadla? Úplně by mi stačila rozsvícená dioda, kterou bych nalepil do technický místnosti. Natáhnout kabel už nemám šanci.

Díky moc.
Bernard

#2 Příspěvek od Bernard »

Když čerpadlo netahá vodu, běží víceméně naprázdno a je tedy nižší odběr s "jalovějším" proudem. Třeba by toto šlo nějak využít.
marat

#3 Příspěvek od marat »

Čerpadlo vždycky tahá vodu. Ten MAWE ho sepne až když je jímka plná a po vyčerpání ho vypne. Pokud čerpadlo nepřetlačí zamrzlé potrubí, tak má taky plný odběr.
ACDC

#4 Příspěvek od ACDC »

Zdravím, nešlo by použít něco takového? http://www.flajzar.cz/ostatni-7/laserov ... e-2006.htm
Bernard

#5 Příspěvek od Bernard »

marat píše:Čerpadlo vždycky tahá vodu.....

Já tím myslel, že netahá novou (další) vodu, mechanicky neuvádí vodu v potrubí do pohybu. Jako když zacpeš rouru vysavače, ten běží naprázdno a rychleji. Ten odběr by se dal změřit.
EKKAR

#6 Příspěvek od EKKAR »

Signalizaci "běží - neběží" by šlo udělat poměrně jednoduše zařazením několika diod antiparalelně do přívodu k motoru á la bočník měřidla - a vyhodnocovat optronem úbytek na těch diodách. Pokles napětí o 0,6 nebo 1,2V v každé půlvlně čerpadlo nepocítí. A na výstupu z optronů dostaneš impulsní signál s frekvencí 50Hz, který můžeš indikovat libovolným způsobem - můžeš ho zesílit a pustit do akustického měniče, který bude vrčet pokud poběží čerpadlo, nebo ho můžeš integrovat nějakým kondíkem a spínat výsledným napětím třeba jen LEDku...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
FRANSIMOR
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od FRANSIMOR »

tomasjedno

#8 Příspěvek od tomasjedno »

EKKAR píše:Signalizaci "běží - neběží" by šlo udělat poměrně jednoduše zařazením několika diod antiparalelně do přívodu k motoru á la bočník měřidla - a vyhodnocovat optronem úbytek na těch diodách...

Než bych ty diody trápil rozběhovým proudem čerpadla, to bych radši ten optron budil z napětí motoru (230~) přes odpůrek s diodou.
EKKAR

#9 Příspěvek od EKKAR »

Citace z popisu: " Zatížení kontaktu: 250 V / 5 A" - já bych tam klidně vrazil 10A diody a vůbec bych si s tím nelámal hlavu...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
FRANSIMOR
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od FRANSIMOR »

marat píše:Nemá někdo nějaký tip, jak bezdrátově kontrolovat chod čerpadla? Úplně by mi stačila rozsvícená dioda, kterou bych nalepil do technický místnosti. Natáhnout kabel už nemám šanci.

Díky moc.
Nojo,ale jestli sem tazatele dobře pochopil,tak to chce bez tahání kabelů od toho čerpadla.Nevím tedy jaká je vzdálenost čerpadlo a zmíněná ona nějaká místnost.
Bernard

#11 Příspěvek od Bernard »

Žádná zpráva = dobrá zpráva ; to je linuxovská filozofie. Podle ní je celkem nadbytečné signalizovat, že čerpadlo čerpá protože má čerpat, nebo nečerpá a čerpat ani nemá. Ovšem, jsou i jiné filozofie. :wink:
marat

#12 Příspěvek od marat »

Ten MAWE spínač je u jímky, cca 10m od technické místnosti, kde bych tu indikaci chodu chtěl vidět.
marat

#13 Příspěvek od marat »

Bernard píše:Žádná zpráva = dobrá zpráva ; to je linuxovská filozofie. Podle ní je celkem nadbytečné signalizovat, že čerpadlo čerpá protože má čerpat, nebo nečerpá a čerpat ani nemá. Ovšem, jsou i jiné filozofie. :wink:

Akorát, když čerpadlo čerpá, když čerpat má a nic nevyčerpá, tak je lepší vědět...! :) Protože s příkonem 1kW, se to za ty 3 dny docela prodraží..!
Bernard

#14 Příspěvek od Bernard »

To je právě to, co jsem měl na mysli. Signalizovat, že čerpadlo sice běží, ale nečerpá.
FRANSIMOR
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od FRANSIMOR »

Ted si nejsem jjistej,ale mám dojem,že se tu něco podobného už řešilo.Prohledat forum,ale jo určitě a mám takovej dojem,že v souvslosti s vodoměrem.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“