Nabíjecí 9V baterky

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#46 Příspěvek od AmarokCZ »

Vím co za ptákoviny se říká, ale moje zkušenost je výrazně jiná - mám mnoho Li-IONek (trochu jsem si je oblíbil, protože Ni-xx se poměrně blbě nabíjí a SLA jsou moc rozměrné) a asi 5 z nich je stáří 5let s >90% kapacity (jsou víceméně jen skladované) a dva kusy jsou 9 let staré se 75% kapacity (ty jsou používané). Jako příklad toho, že 1000 cyklů je vcelku reálných je akupack z NTB IBM, který po 969 cyklech má 60% kapacity (Ni-MH by na tom byla podobně).

Pulzy podle mě Ni-xx článkům spíš prospívají než vadí (hlavně u Ni-CD).
czatlantis

#47 Příspěvek od czatlantis »

Jo to jsou ty tvoje nesmrtelný Panasonicy :-D
Ty cykly nevím jak to počítá, ale asi stupidní "kdy se začalo nabíjet=+1 to nebude" - já tam mám nějakých 40cyklů a to to jede na baterku prakticky každej (ob)den už půl roku (ale vždycky jen tak o 30-40%max), tak možná že to cyklus bere až se nahromadí watthodiny z jmenovité kapacity?

K těm liion je fakt, že tu mám nějaký baterky z mobilu a pořád mají celkem velkou kapacitu a to jsou hodně starý kousky (nokia 6310)

Pulzy chápu, ale nevím jestli ty 2A nejsou moc, zvlášť když nabíjím třeba 650mAh AAA článek :?
Ale primárně to mám na eneloopy, kterýma nahrazuju "bateriový park", protože mě už v poslední době štve mít krabici plnou baterek a z toho půlka je v té krabici vybitá (velký samovybíjení) a druhá půlka má blbou kapacitu a ještě část tady z těch dvou půlek má velkej vnitřní odpor. Sice si pořád říkám, že je škoda to vyhodit, protože do něčeho vnitřní odpor nevadí, někde zase samovybíjení nevadí (myš co se odkládá do kolébky na nabití, DECT telefon)...a taky dávat bráchovi do hračky baterky v ceně 3hraček se mi taky nechce...
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od AmarokCZ »

Počítání cyklů mě taky zajímalo, něco jsem zkoušel a je to asi tak jak jsi psal. Ty Panasonic nejsou nesmrtelný, dyť už mají jen 60%. Oficiálně to už je po smrti... :lol:

2A pulzy nejsou moc, některé komerční nabíječky nabíjí trvale i proudem 4C. :wink:
Asi jsem na tomhle fóru jedinej, ale já nemám se samovybíjením Ni-MH špatné zkušenosti, s poměrně velkým vnitřním odporem ale jo! 8-)
rnbw

#49 Příspěvek od rnbw »

Napriklad v starych mobiloch a notebookoch su NiMH baterie vzdy mrtve. (resp. maju taky velky vnutorny odpor, ze po nabiti vydrzia par sekund). Li-ion casto este aspon trochu funguju.
czatlantis

#50 Příspěvek od czatlantis »

Ten vnitřní odpor je často způsobenej vyschnutím článku (asi buď ufouknutím při přebíjení, nebo ta voda ze těch třeba 10let přes ten ventil postupně prosákne pryč). Co jsem zkoušel experiment, tak navrtat článek a kápnout do něj pár kapek destilky :lol: a pak to zapájet, aby to těsnilo. Jako co tu mám vzorky, tak ze zkratovýho proudu tužkáč (asi tak těch 10let starej) původně 2A šel asi na 15A (měřeno klešťákem a tlustým drátem). Jako nikam bych je moc nedával, protože některý i přes velkou snahu prostě netěsní a ten hydroxid pomalu prosákne ven (zvlášť při nabíjení), ale prostě jen pro představu čím je ten odpor způsobenej... 8-)
Odpovědět

Zpět na „Poradna“