Brum při posl.radia.

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Petr7

Brum při posl.radia.

#1 Příspěvek od Petr7 »

Zdravím.Potřebuji poradit.Protože se mi doma válely staré autoradio a AC-DC adaptér na 12V/500mA tak jsem si to dal do své model.dílny.Hraje to dobře ale je to podbarvený slabým brumem.Myslím si že to má nějakou souvislost s nulákem nebo uzeměním.Ten adaptér je ale nový.Tento problém jsem kdysi měl u zesilovače ZETAVAT 1420 (nbo 1410 ? už teď nevím)který jsem si postavil.Tenkrát stačilo tam dát jeden kondík proti 0 a bylo to dobrý.Ale tady u toho nevím jak na to? Poradíte?
Sendyx

#2 Příspěvek od Sendyx »

Adaptér 500mA bude IMHO zcela nedostatečný pro jakékoliv rádio, navíc je otázka, jestli je stabilizovaný, dostatečně filtrovaný atd.
Crifodo

#3 Příspěvek od Crifodo »

ještě upřesni jestli posloucháš na AM nebo na FM a jestli je adaptér s běžným trafem nebo spínaný, popř. jestli je stabilizovaný. Jaký odběr má rádio? určitě míň než těch 500 mA?
MetalGod

#4 Příspěvek od MetalGod »

Tak ten adaptér vyhoď a pořiď si zdroj dimenzovanej na vyšší proud (např. na 2-3A) a s lepší filtrací.
Adaptér ja na to autorádio moc měkkej.
Brumu se u toho jentak nezbavíš, ale při důkladný filtraci nebude skoro slyšet.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
souba

Brum

#5 Příspěvek od souba »

Dej tam kondík 3k3.
MetalGod

Re: Brum

#6 Příspěvek od MetalGod »

souba píše:Dej tam kondík 3k3.
8O
— Winston Churchill
Petr7

#7 Příspěvek od Petr7 »

Poslouhám FM.(AM ještě existuje? :lol: ).Ten zdroj je zřejmě nestab. Je to z model.minivrtačky,kterou jsem vyhodil protože to je na dvě věci amísto toho používám motorek z aku vrtačky.To má páru jak nádeník.Z tý původní mini jsemvyraboval sklíčidlo a narouboval na ten z tý aku.Jinak k tomu radiu.Mám samozřejmě doma několik tranz.radií ale tady jsem chtěl využít dvě reprobedny které mi zbyly z radia SOPRÁN.Mají 4 ohm a ten výstup u autor.je tóže 4 ohm. Jak myslíš tam dát ten C 3k3?
meno

#8 Příspěvek od meno »

Postav alebo si zožeň poriadný stabilizovaný zdroj. Môžeš použiť jednoduché zapojenie s 7812-pre autorádio 12V. Samozrejme je nutné použiť trafo s dostatočným výkonom.A na napatie vačšie alebo rovné 12V Filtračný kondenzátor daj na každých 0,5A odoberaného prúdu 1000uF. Mne autorádio s podobným zdrojom ešte staršej konštrukcie MAA723+KD607 funguje bez problámov s minimom (brumu). :D :D :D
MetalGod

#9 Příspěvek od MetalGod »

Nemusí bejt zrovna stabilizovanej.
Stačí elyt 4m7 a budeš spokojenej.
— Winston Churchill
MetalGod

#10 Příspěvek od MetalGod »

Petr7 píše:Poslouhám FM.(AM ještě existuje? :lol: )

AM existuje, ale nevim, proč se v tomhle pásmu ještě vysílá.
Má špatnou kvalitu zvuku, ale na druhou stranu vééélikej dosah při relativně nízkým vysílacím výkonu (za to ale nemůže druh modulace, ale nízká modulační frekvence a tím jinej způsob šíření vln).
— Winston Churchill
Petr7

#11 Příspěvek od Petr7 »

Zkošel jsem to i sestab.zdrojem z PC který mám na nabíječku SHARK 10 dobater.do modelů letadel a bručí to ještě víc.Ale je zajímavý že když ten adaptér použiju na jeden menší radiomagnetofon tak to nebručí.Asi si tam nechám ten RMG ale škoda těch beden .Přece jen to je lepší poslech.
Crifodo

#12 Příspěvek od Crifodo »

jo, AM existuje, i když my v našem odezdikezdismu jsme tenhle rozsah nechali padnout a ještě zarušit tyristorama a TV. Jinde tam vysílá řada stanic i hudebních a ne všechny s koncesí :P o to je to zajímavější.
Brumící zdroj brumí buď kvůli nedostatečné filtraci (přidat elyt, třeba i mimo zdroj) nebo vinou napěťových špiček na usměrňovacích diodách můstku, což je vf rušení modulované 100Hz a šíří se to vodičem (a nejen vodičem) celkem nezávisle na filtrační kapacitě. Pomůže odrušení usměrňovače, ale je to trošku složitější. Napřed zkus tu filtraci, příp. stabilizaci lineárním stabilizátorem, ale pro stabilizovaných 12V je potřeba aspoň +4V navíc. Autorádio by ale mělo 100% hrát od 10V.
MetalGod

#13 Příspěvek od MetalGod »

Petr7 píše:Zkošel jsem to i sestab.zdrojem z PC který mám na nabíječku SHARK 10 dobater.do modelů letadel a bručí to ještě víc.Ale je zajímavý že když ten adaptér použiju na jeden menší radiomagnetofon tak to nebručí.Asi si tam nechám ten RMG ale škoda těch beden .Přece jen to je lepší poslech.

Nechce se Ti stavět zdroj, co?
Ten brum: když tam píchneš ňákej kazeťáček s příkonem 5W, kterej se narodil i pro napájení z adaptéru, nebo autorádio, který má příkon 20W a jemuž vadí i jiskření na komutátoru alternátoru- to je podle mě velkej rozdíl.
Každopádně to z toho adaptéru (určitě Šmejd Made na koleně in China), ani z nabíječky netahej!
Adaptér je určitě nestabilizovanej a každopádně dimenzovanej na o dost menší proud, než kterej autorádio skutečně odebírá, takže se Ti může stát, že se Ti po delší době provozování autorádia přes adaptér trafo adaptéru přehřeje a přeruší tepelná pojistka na primáru a můžeš to prakticky zahodit.
Nabíječka bude pravděpodobně špatně filtrovaná, z čehož plyne, že se k tomuto účelu jaksi vůbec nehodí.
Postav si zdroj 12-14V/2-3A, klidně nestabilizovanej, filtrovanej elytem 3m3- 4m7 a máš po starostech.
Naposledy upravil(a) MetalGod dne 18 lis 2006, 23:07, celkem upraveno 2 x.
— Winston Churchill
Crifodo

#14 Příspěvek od Crifodo »

metalgod píše:
Petr7 píše:Zkošel jsem to i sestab.zdrojem z PC který mám na nabíječku SHARK 10 dobater.do modelů letadel a bručí to ještě víc.Ale je zajímavý že když ten adaptér použiju na jeden menší radiomagnetofon tak to nebručí.Asi si tam nechám ten RMG ale škoda těch beden .Přece jen to je lepší poslech.

Nechce se Ti stavět zdroj, co?
Ten brum: když tam píchneš ňákej kazeťáček s příkonem 5W, kterej se narodil i pro napájení z adaptéru a autorádio, který má příkon 20W a jemuž vadí i jiskření na komutátoru alternátoru- to je podle mě velkej rozdíl.

tobě fakt jiskří v alternátoru komutátor??? to máš teda blbý... :wink:
Petr7

#15 Příspěvek od Petr7 »

Metalgod trefil jsi to správně.Nechce se mi stavět ještě jeden zdroj když jich mám docela dost (i když jsou mi skoro na nic).Mám dostb práce s modely.No ale zkusím to ještě s těmi kondíky.Jinak ten adaptér by měl na to autoradio stačit.Hraje to dost hlasitě i na čtvrt plynu.Jinak moc dík za rady.Něco s tím provedu a dám vědět jestli to za něco stálo.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“