Brum při posl.radia.
Moderátor: Moderátoři
Brum při posl.radia.
Adaptér ja na to autorádio moc měkkej.
Brumu se u toho jentak nezbavíš, ale při důkladný filtraci nebude skoro slyšet.
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Petr7 píše:Poslouhám FM.(AM ještě existuje?)
AM existuje, ale nevim, proč se v tomhle pásmu ještě vysílá.
Má špatnou kvalitu zvuku, ale na druhou stranu vééélikej dosah při relativně nízkým vysílacím výkonu (za to ale nemůže druh modulace, ale nízká modulační frekvence a tím jinej způsob šíření vln).
— Winston Churchill
Brumící zdroj brumí buď kvůli nedostatečné filtraci (přidat elyt, třeba i mimo zdroj) nebo vinou napěťových špiček na usměrňovacích diodách můstku, což je vf rušení modulované 100Hz a šíří se to vodičem (a nejen vodičem) celkem nezávisle na filtrační kapacitě. Pomůže odrušení usměrňovače, ale je to trošku složitější. Napřed zkus tu filtraci, příp. stabilizaci lineárním stabilizátorem, ale pro stabilizovaných 12V je potřeba aspoň +4V navíc. Autorádio by ale mělo 100% hrát od 10V.
Petr7 píše:Zkošel jsem to i sestab.zdrojem z PC který mám na nabíječku SHARK 10 dobater.do modelů letadel a bručí to ještě víc.Ale je zajímavý že když ten adaptér použiju na jeden menší radiomagnetofon tak to nebručí.Asi si tam nechám ten RMG ale škoda těch beden .Přece jen to je lepší poslech.
Nechce se Ti stavět zdroj, co?
Ten brum: když tam píchneš ňákej kazeťáček s příkonem 5W, kterej se narodil i pro napájení z adaptéru, nebo autorádio, který má příkon 20W a jemuž vadí i jiskření na komutátoru alternátoru- to je podle mě velkej rozdíl.
Každopádně to z toho adaptéru (určitě Šmejd Made na koleně in China), ani z nabíječky netahej!
Adaptér je určitě nestabilizovanej a každopádně dimenzovanej na o dost menší proud, než kterej autorádio skutečně odebírá, takže se Ti může stát, že se Ti po delší době provozování autorádia přes adaptér trafo adaptéru přehřeje a přeruší tepelná pojistka na primáru a můžeš to prakticky zahodit.
Nabíječka bude pravděpodobně špatně filtrovaná, z čehož plyne, že se k tomuto účelu jaksi vůbec nehodí.
Postav si zdroj 12-14V/2-3A, klidně nestabilizovanej, filtrovanej elytem 3m3- 4m7 a máš po starostech.
— Winston Churchill
metalgod píše:Petr7 píše:Zkošel jsem to i sestab.zdrojem z PC který mám na nabíječku SHARK 10 dobater.do modelů letadel a bručí to ještě víc.Ale je zajímavý že když ten adaptér použiju na jeden menší radiomagnetofon tak to nebručí.Asi si tam nechám ten RMG ale škoda těch beden .Přece jen to je lepší poslech.
Nechce se Ti stavět zdroj, co?
Ten brum: když tam píchneš ňákej kazeťáček s příkonem 5W, kterej se narodil i pro napájení z adaptéru a autorádio, který má příkon 20W a jemuž vadí i jiskření na komutátoru alternátoru- to je podle mě velkej rozdíl.
tobě fakt jiskří v alternátoru komutátor??? to máš teda blbý...