Epoxy 1200, poměr pryskyřice+tvrdidlo

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
helios

#31 Příspěvek od helios »

Väčšina voskov sa topí pri 60 až 70°C, podľa druhu, toto platí pre parafín. Včelí vosk neviem, ešte som ho netopil. Vyskúšať bod topenia by nemal byť až taký problém.
Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.
bastliar

#32 Příspěvek od bastliar »

Zopár postrehov pre taktiež začiatočnikov.
Za prvé, za druhé a za tretie, ak vás bude predavač presviedčať o tom, že TMEL eprosin T30 je vhodný na zalievanie, pošlite ho prosím niekam.

Jediné, čo ma zachránilo od fiaska bola uvedená striekačka s odstráneným dnom, ktorým šlo hmotu výborne nasať celým objemom a výborne natlačiť najmä pri konci, keď hmota cez zúženia "nestekala" ku dnu. Tu je vhodné ku otvoru na spodu priložiť inú striekačku s nádstavcom a vytvoriť tak podtlak.

Malá 2 ml striekačka sa neosvedčila na dávkovanie P11, z nejakého dôvodu to trelo a pri sebemenšej snahe o zatlačenie vám to ostrieka všetko naokolo, čo znamená následne rozobrať a vyčistiť váhu.
A mať pri práci s hmotou k dispozícii viac párov neelastických vinylových ( nie latexových ) rukavíc.

Krabičku dokonale oblepiť. Ak máte vo vnútri vodiče, prezieravo prilepiť epoxidom o plošák. A nezabudnúť na poriadnu solidnu špachltu.
stasek

#33 Příspěvek od stasek »

To, co jsi zjistil, ti tady bylo už řečeno, přesto jsi nedbal. Že tmel neteče je snad každýmu jasný. Aby tužidlo vytékalo rovnoměrně z injekční stříkačky, je třeba píst vyčnívající z ní rukou přibrzdit, aby to nevychrstlo. Ale na to jsi už nejspíš přišel sám.
bastliar

#34 Příspěvek od bastliar »

Odvážil som presne, aj premiešaval najlepšie ako sa dalo, napriek tomu už uplynulo niekoľko hodín a tmel je ešte ako tak plastický a má tendenciu pomaly tiecť a vyplnil tak všetok viditeľný priestor.

Napriek mnohým negatívam, som s výsledkom na začiatok predsa len spokojný, kedže kvôli unikátnemu tvaru som zohnal len priehĺadnú krabičku a tmel nakoniec pôsobý esteticky.
Skúsim sa poobzerať po zalievacich : http://www.sincolor.cz/tmely_lepidla.htm

stasek píše:Aby tužidlo vytékalo rovnoměrně z injekční stříkačky, je třeba píst vyčnívající z ní rukou přibrzdit, aby to nevychrstlo.

Nie nestačí :wink:
Pomocť by snaď mohol plastový nádstavec injekčnej ihly, zbavený samotnej ihly.
frantajetel11

#35 Příspěvek od frantajetel11 »

JJ a co teprve až zjistíš, že jsi zrovna použil eprosin, kterej je plněnej nějakym skorokovovym sajrajtem a on ti to pěkně odstíní :wink:
bastliar

#36 Příspěvek od bastliar »

frantajetel11 píše:JJ a co teprve až zjistíš, že jsi zrovna použil eprosin, kterej je plněnej nějakym skorokovovym sajrajtem a on ti to pěkně odstíní :wink:

Práve som to sprevádzkoval ( tmel krásne vytvrdol )
Led dioda signalizuje činosť, NF obvody vyžarujú na 1 kilohertzi tak ako pred zaliatim ale na VF nič ( s vytiahnutou antenkou ) ani ťuk, asi ako keď som pri experimentoch pokúšal vytočiť anténku do strany. Avšak nakoniec som zalieval v pôvodnej funkčnej konfigurácii usporiadania. Anténka je natesno u steny púzdra, dokonca ju sčasti vidieť.
Samotný VF obvod je v kovovom púzdre, len to všetko okolo neho asi reaguje na čokoľvek :?
:arrow: http://www.ebastlirna.cz/modules/Forums/files/a_188.jpg
:arrow: http://www.ebastlirna.cz/modules/Forums ... ac_103.jpg
S odstupom od antenky, avšak skoro paralelne ( resp. cik cak ) vedú vodiče, ktoré napájajú ledku, možno to bude aj tým, fakt netuším.
Přílohy
zaliata VF konštrukcia.jpg
(17.25 KiB) Staženo 152 x
frantajetel11

#37 Příspěvek od frantajetel11 »

Já ti říkal hned na začátku, že je eprosin na tohle k hovnu...
bastliar

#38 Příspěvek od bastliar »

Zaujímavý spôsob odstraňovania bubliniek vzduchu z namiešaneho epoxidu pomocou ultrazvuku :
:arrow: http://www.youtube.com/watch?v=23nsW2yA ... re=related
frantajetel11

#39 Příspěvek od frantajetel11 »

To se mi zdá nějaký divný. Hlavně ta pasáž, kdy to začne docela rychle vířit. To je nějakej divnej epoxid. Někdy to v práci do toho ultrazvuku zkusim co to provede :?
bastliar

#40 Příspěvek od bastliar »

:?: Mal by som prosím nasledujúci dotaz :?:

Aká hrubá má byť vosková separačná vrstva aby šla forma bez problémov oddeliť - postáči ak hustý roztok vlejem do formy a po vyliati pretriem handričkou do sucha, tak aby zostal takmer nebadateľný voskový film.

Ďakujem.
frantajetel11

#41 Příspěvek od frantajetel11 »

Záleží na tom jakej máš silikon (formu) a na tom závisí typ separátoru. Separátor (pokud je správnej) stačí před zalitím natřít vrstvičku na formu štětcem a nechat zaschnout. Taky je HODNĚ důležitý jak moc máš ve formě (potažmo na odlitku) negativních úhlů - čím víc, tím hůř se to z formy vyndavá...
stasek

#42 Příspěvek od stasek »

Pokud je silikonová forma, tak není potřeba žádný separátor. Předpokládám, že odlitek bude z epoxidu.
bastliar

#43 Příspěvek od bastliar »

kelímok od tvarohu + plochý hliníkový prvok ktorý zanechá požadovaný otlačok.

Áno, bude to Eprosin T30.
frantajetel11

#44 Příspěvek od frantajetel11 »

1) Pokud je silikonová forma a chceš jí použít víckrát, tak SEPARÁTOR JE POTŘEBA!!!
2) Nevim kterej vůl ti poradil, abys něco zalejval do STĚRKOVÝHO NESTÉKAVÝHO TMELU T30!!!
3) Nějak nechápu : kelímok od tvarohu + plochý hliníkový prvok ktorý zanechá požadovaný otlačok = nemáš žádnou formu?
EKKAR

#45 Příspěvek od EKKAR »

Forma vznikne ze silikonu nalitýho do kelímku od tvarohu - vlastní formou bude otisk toho tělesa v silikonu.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Odpovědět

Zpět na „Poradna“