Vývojka - opakované použití
Moderátor: Moderátoři
Vývojka - opakované použití
Chci se zeptat, zda se vývojka (1,5%NaOH) na leptání DPS dá používat opakovaně a kolikrát?
A jak je to s chloridem, taky opakovaně?
Díky.
rkozeluh píše:Zdravím všechny.
Chci se zeptat, zda se vývojka (1,5%NaOH) na leptání DPS dá používat opakovaně a kolikrát?
Ty leptáš desku ve vývojce?
Jsem tu někde psala, že mám láhev vývojky a používám ji už pár let, takže je to pěkně fialová břečka a pořád funguje jako na začátku.
taz: Jo výbojka jde taky použít opakovaně a vzhledem k její ceně je vhodnější ji skladovat.
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Crifodo píše:MetalGod píše: a litr destilky za 5kč
To je stejně zajímavá cena, když k odpaření litru vody je potřeba nějakých 2260 kJ energie a musí se přikalkulovat nějaká technologie, mzdy, obaly, zdanění, doprava.
Pochopitelně vím, že se dá litr destilky koupit třeba za dvacku, že je v obchoďákách občas dražší jak benzín, ale mám zdroj, co maká ve fabrice, od nějž si občas 10l kanystřík vezmu. Jo a není to destilka, ale demi voda.
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
http://www.mlab.cz/Articles/HowTo/How_t ... CB.cs.html
Vývojka je něco jiného, a samozřejmě lze použít také vícekrát. A i roztok na leptání. A koncentrace a typ podle zkušeností, požadované přesnosti a rychlosti vyleptání a následného dalšího ošetření a zpracování.
- frantajetel11
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
- frantajetel11
forbidden píše:...protože mám plytkou misku a když tam naliju vývojky moc a šmrdlám tu desku štětcem, tak jsem to měl furt někde vylitý po stole...
Tyhle problémy jsem vyřešil tak, že jsem odříznul dno z kanystříků (3-5l) třeba od sajrajtu do ostřikovačů apod. Pak ještě tomu dnu dělám zobáček na vylejvání - horkovzduškou nahřát a vytvarovat. Takže mám spoustu "misek" různý hloubky
A do vývojky teda taky leju vodu z kohoutku
Andrea píše:To musí být destilka? Já na ten NaOH natočila vodu z kohoutku (ze studny).
Jistota je jistota, NaOH nemusí zabít všechno, co ve vodě plave, mohla by se časem začít kazit, taky nemusí vyhovovat složení vody, její pH.
Forbidden: Zkoušels to i s převařenou vodou?
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill