Vývojka - opakované použití

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
rkozeluh

Vývojka - opakované použití

#1 Příspěvek od rkozeluh »

Zdravím všechny.
Chci se zeptat, zda se vývojka (1,5%NaOH) na leptání DPS dá používat opakovaně a kolikrát?

A jak je to s chloridem, taky opakovaně?

Díky.
MetalGod

#2 Příspěvek od MetalGod »

Nepoužívám vývojku, ale FeCl₃ můžeš používat opakovaně, dá se i zregenerovat.
HCl + okysličovadlo (H₂O₂) se taky může používat opakovaně.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
taz

#3 Příspěvek od taz »

Výbojká se dá použít opakovaně, ale při její ceně , je to zbytečný skladovat, než mít někde uloženou flašku, tak si myslím, že je lepší si to namíchat čerstvý.
Andrea

#4 Příspěvek od Andrea »

rkozeluh píše:Zdravím všechny.
Chci se zeptat, zda se vývojka (1,5%NaOH) na leptání DPS dá používat opakovaně a kolikrát?

Ty leptáš desku ve vývojce? 8O
Jsem tu někde psala, že mám láhev vývojky a používám ji už pár let, takže je to pěkně fialová břečka a pořád funguje jako na začátku.

taz: Jo výbojka jde taky použít opakovaně a vzhledem k její ceně je vhodnější ji skladovat. :D
MetalGod

#5 Příspěvek od MetalGod »

Doma "uvařená" (NaOH + destilka) není drahá, kilo granulovanýho NaOH kupuju za 80kč a litr destilky za 5kč (ne, že bych vývojku potřeboval), ale i kdyby by byla zadarmo, tak proč s tím plejtvat?
— Winston Churchill
Crifodo

#6 Příspěvek od Crifodo »

MetalGod píše: a litr destilky za 5kč

To je stejně zajímavá cena, když k odpaření litru vody je potřeba nějakých 2260 kJ energie a musí se přikalkulovat nějaká technologie, mzdy, obaly, zdanění, doprava.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od forbidden »

Já používám taky opakovaně. Vývojku jen do té doby, než je tak tmavá, že nevidím, jak se z desky odplavuje lak. Chlorid zase tak, že si píšu na obal přibližnou odleptanou plochu. Mám tuším 250 ml flašku a ta by měla zvládnout odleptat cca 4 dm2 mědi standardní 35 um tloušťky. Jednou jsem to přehnal a doba leptání se fakt neúměrně natáhla. Běžně leptám tak 15 minut. Takže ty 4 dm2 jsou reálný.
MetalGod

#8 Příspěvek od MetalGod »

Crifodo píše:
MetalGod píše: a litr destilky za 5kč

To je stejně zajímavá cena, když k odpaření litru vody je potřeba nějakých 2260 kJ energie a musí se přikalkulovat nějaká technologie, mzdy, obaly, zdanění, doprava.

Pochopitelně vím, že se dá litr destilky koupit třeba za dvacku, že je v obchoďákách občas dražší jak benzín, ale mám zdroj, co maká ve fabrice, od nějž si občas 10l kanystřík vezmu. Jo a není to destilka, ale demi voda.
— Winston Churchill
jarda
Zablokován
Zablokován

#9 Příspěvek od jarda »

Výbojka se používá dlouhodoběji pro osvit fotocestou, takže se nemíchá. Není na jedno použití.
http://www.mlab.cz/Articles/HowTo/How_t ... CB.cs.html
Vývojka je něco jiného, a samozřejmě lze použít také vícekrát. A i roztok na leptání. A koncentrace a typ podle zkušeností, požadované přesnosti a rychlosti vyleptání a následného dalšího ošetření a zpracování.
frantajetel11

#10 Příspěvek od frantajetel11 »

forbidden píše:Já používám taky opakovaně. Vývojku jen do té doby, než je tak tmavá, že nevidím, jak se z desky odplavuje lak...

JJ přesně tak, na co to furt míchat nový :wink:
P.S. když už je vývojka tmavá, tak to nesmíš tak hluboko potápět :lol:
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od forbidden »

Já to právě moc nepotápím, protože mám plytkou misku a když tam naliju vývojky moc a šmrdlám tu desku štětcem, tak jsem to měl furt někde vylitý po stole. :D Ale nějak moc šetřit s vývojkou nemá cenu, mám 0,5 kg balení čistýho NaOH, destilka taky moc nestojí, takže mám vystaráno na dlouho. Jen nesmí destilka dojít jako minule, při pokusech s nepřevařenou vodou z vodovodu. :?
Andrea

#12 Příspěvek od Andrea »

To musí být destilka? Já na ten NaOH natočila vodu z kohoutku (ze studny). :oops:
frantajetel11

#13 Příspěvek od frantajetel11 »

forbidden píše:...protože mám plytkou misku a když tam naliju vývojky moc a šmrdlám tu desku štětcem, tak jsem to měl furt někde vylitý po stole...

Tyhle problémy jsem vyřešil tak, že jsem odříznul dno z kanystříků (3-5l) třeba od sajrajtu do ostřikovačů apod. Pak ještě tomu dnu dělám zobáček na vylejvání - horkovzduškou nahřát a vytvarovat. Takže mám spoustu "misek" různý hloubky :wink:
A do vývojky teda taky leju vodu z kohoutku :lol:
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od forbidden »

Nedávno jsem tu psal o problémech použití brněnské vody. Totální neúspěch. Vůbec se to nechtělo vyvolat. Asi bych to pokusama zase doladil, jenže když mám zaběhnutej svůj postup a dává výborný výsledky, není co řešit, kvůli možnosti použití vody z vodovodu.
MetalGod

#15 Příspěvek od MetalGod »

Andrea píše:To musí být destilka? Já na ten NaOH natočila vodu z kohoutku (ze studny). :oops:

Jistota je jistota, NaOH nemusí zabít všechno, co ve vodě plave, mohla by se časem začít kazit, taky nemusí vyhovovat složení vody, její pH.

Forbidden: Zkoušels to i s převařenou vodou?
— Winston Churchill
Odpovědět

Zpět na „Poradna“