Tesla M 1413 TM - roztreseny obraz

Servisní část určená pro profesionály

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
pepik9

Tesla M 1413 TM - roztreseny obraz

#1 Příspěvek od pepik9 »

Zdravim, mam 3 roky tuto TV, obraz je jakoby lehce roztreseny, takze treba hrany pismen nebo ostre rovne obrysy jsou zubate, neklidne.
Take temer od zacatku po zapnuti na CT1 (k 22) se nezachyti zvuk, sumi.
Musel jsem jinou predvolbu naladit trochu mimo, tam zvuk zachyti, a pak prepnout na ten automaticky naladenej. Jine kanaly to nedelaji.
Na co se zamerit? Zdroj, elyty?
Da se sehnat schema? ( To vlastenectvi se moc nevyplatilo
:( )
Hill
Administrátor

#2 Příspěvek od Hill »

Z videa nebo DVD máš ten rastr taky ozubený?
Když program nahraješ na video a pak odpojíš anténu z videa a přehraješ to: je pořád ozubený?
Jestli ano, pak by mohlo jít o vadu prokládání řádků v televizoru. Ale třeba taky ne:

především nalaď programy ručně.

Pak si prověř, jaké máš úrovně signálů na vstupu televize. Roztřesený obraz často dělá křížová modulace, tedy přeřvaný širokopásmový zesilovač v anténě, nikoli televize (o té uvažuj, až vyloučíš příčinu trablů v přiváděném signálu).

Vypínání zvuku, případně šum ve zvukovém kanálu, s tím nejspíš taky bude souviset, i když jsem na to narazil jen u TVP Goldstar. Na jednom programu to zlobilo, na ostatních ne, čili zjevně závada nebyla v přijímači. Fakt je, že starší OTF na to citlivá nebyla.
Znehodnocený signál (odrazem nebo rušením) se projevuje na různých přístrojích různě - záleží na konstrukci obrazového a zvukového dílu. Navíc i u stejného modelu může být citlivost na vady signálu různá.

Přitom stačilo vzít anténu a posunout ji asi o 2m do strany, případně z dlouhé colorky udělat krátkou a/nebo vyměnit anténní zesilovač za jiný s menším ziskem.
Začni tímhle, než se budeš hrabat v televizi.

Blíže by k tomu asi mohl Metalgod, jemu snad musí chodit K22 na prst nebo vražený šroubovák..teda ne do toho prstu :wink:
MetalGod

#3 Příspěvek od MetalGod »

Co já? 8O
Na 10cm drátek chytám akorát novu, ale mám to napíchnutý na snad stoprvkovou vícenásobnou yaginu (je tam Y, ne V :lol: ) se zesilovačem a chytám to z Prahy a z Liberce, páč mě mezi Krásným a anténou stojí brutální kopec, takže nechytím odtamtud zhola nic (ledaže bych tu anténu poslal o 20m vejš)!
Za určitejch podmínek chytám Polsat, ARD1, MDR a ORF
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Hill
Administrátor

#4 Příspěvek od Hill »

Tak to se nedá nic dělat.
Jenom jsem chtěl rozmluvit Pepikovi zásah do televize, když chyba je viditelně mimo.
Co když i on má cestou k vysílači podobný brutální kopec?
pepik9

#5 Příspěvek od pepik9 »

Pri prehravani tovarniho DVD (scart) jsou radky taky roztrhane, i u stojiciho obrazu.
Pokud to jde vysledovat, tak asi 1 cm od sebe jsou radky posunute dost znatelne a jejich poloha se neustale rychle meni. Na tmavem podklade je to rusive hodne, na bilem mene.
Kdyz prepnu AV vstup nezapojeny a dam logo vypnuteho repra, tak je taky rozjete.
Ale napr. na k34 Prima je to mnohem lepsi. Tak to jsem z toho jelen.
MetalGod

#6 Příspěvek od MetalGod »

No ale teď tomu moc nerozumím.
Nejdřív to vypadalo, že to bude špatným příjmem, teď zase televizí.
Víš Ty co?
Vyměň elyty a pak se uvidí.
Ta televize sice není zas tak stará, aby pochcípaly elyty, ale může se stát.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
urbanek
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od urbanek »

Asi před týdnem jsem řešil stejnou závadu u Philipse - vadný ellyt v sekundáru zdroje, ve větvi co napájí KSŘ.
pepik9

#8 Příspěvek od pepik9 »

Cvicne jsem vymenil dva kondiky v sekundaru zdroje. Jeden (+2 dalsi) byl
sotva 1cm od chladice stabilizatoru.
Uz je to skoro bezchybny, obraz se "zaostril".
Pro info: sasi je tam 11AK36A2 (Vestel).
Odpovědět

Zpět na „Servis televizorů, monitorů a projektorů - PROFI sekce“