Rovnica
Moderátor: Moderátoři
Rovnica
riešime tu problém s rovnicami. Sú počítané dvoma spôsobmi, no vyšli dva rôzne výsledky, nevie sa ani, ktorý je správny. Neporadil by niekto, kde sa stala chyba a čo stým?
- Přílohy
-
rovnica.jpg- (70.73 KiB) Staženo 206 x
teraz som zbytkom vedomostí, ktoré mi zo školy zostali, prekontroloval pravú stranu, ja som tam problém nenašiel,
práve som pri ľavom 5. riadku, skutočne vidím problém, ale údajne je to v poriadku, pretože toto je vytvorená rovnica na zjednodušenie počítania zložitejšieho príkladu, kde:
veľké zložité číslo bolo v ľavom riešení nahradené písmenom "u" a iné číslo písmenom "z"
a v pravom riešení to bolo nahradené (v rýchlosti omylom) písmenami opačnými. To ale na konečný výsledok vplyv nemá, ide tu o princíp - prečo je ľavý konečný výsledok v inom tvare, než pravý? V zásade by totiž mali byť výsledky rovnaké, ale osadené navzájom opačne písmenami "u" a "z". Rozdiel v postupoch je vraj len vo vyňatí pred zátvorku.
(ospravedlňujem sa, že som toto upresnenie doplnil až teraz)
Idem kontrolovať ľavú stranu.
na ľavej strane som vzájomne prehodil "u" a "z" tak, že už je identická ľavá strana s pravou
a v ľavom postupe som správne doplnil riadok 9.
Riadky som aj očísloval.
Problém samozrejme zostal. Prečo sú výsledky rozdielne? Žeby boli oba správne, a len sa rozdielnymi postupmi nedali dotiahnuť do spoločnej podoby?
- Přílohy
-
Screenshot 20120304-194624.jpg- (72.08 KiB) Staženo 103 x
-
Screenshot 20120304-194428.jpg- (67.71 KiB) Staženo 92 x
1. Vynásob první rovnici koeficientem, který je u Lambda1 druhé rovnice. Poznač si, že tento koeficient se nesmí rovnat nule.
2. Vynásob druhou rovnici koeficientem, který je u Lambda1 původní první rovnice. Poznač si, že tento koeficient se nesmí rovnat nule.
3. Odečti takto vynásobené rovnice, třeba druhou od první. Lambda1 vypadne a Lambda 2 se lehce vypočítá.
4. Obdobný postup můžeš zopakovat pro výpočet Lamda1.
Ďakujeme ešte raz pekne za všetku pomoc
Ďakujem pekne ešte raz za pomoc, každopádne sa aspoň zvýšila istota, že je to v poriadku a že to doupraviť ide. Nastal však ďaľší problém - ktorý tvar pre použitie v tej bakalárke je správny