Jak poznat co je Source a Drain u neznámého BF245?

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
PavelFF

Jak poznat co je Source a Drain u neznámého BF245?

#1 Příspěvek od PavelFF »

Mám takový teoreticko praktický problém, na který jsem narazil při oživování analogové násobičky pro wattmetr.

Neumím rozlišit co je S a D na neznámém BF245. Tranzistory jsou staré, vypájené a jsou od různých výrobců. Katalog nepomůže, protože existuje nejednotnost v rozložení vývodů:http://www.sonelec-musique.com/images/bf245_brochage.gif Mám tranzistory s G na kraji. Může se tedy jednat o typ (2) nebo (3). Typ (3) je sice málo pravděpodobný, ale co kdyby.

Poznám co je Gate pomocí ohmetru (diodový test). Dál už nevím.
Co se stane, když prohodím S a D? Podle obrázků znázorňujících model J-FETu by to mělo být skoro jedno.

Když tranzistor zapojím jako zdroj proudu(spojím G s S nebo G s D), dává stejný proud v obou případech.
Úbytek napětí v propustném směru mezi G-D a G-S je taky stejný.

Jak se to dá poznat? Nebo je to jedno?
radekrd
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od radekrd »

D a S jsou z principu zaměnitelné, JFET bývají symetrické. Někdy se liší parazitní kapacity (je snaha Cgd minimalizovat), ale to je tady asi jedno.
BOBOBO

#3 Příspěvek od BOBOBO »

Já bych se přiklonil ke GDS . DS bych bral jen firemní , no ale stejně , když koukneš na DS pro BF256 , tak ten je firemní a popsaný též blbě . :D Nové stojí pětikorunu a tak bych se těmi s G ve středu nezabýval , pokud vůbec takový vlastníš a nemáš to jen teorii .
PavelFF

#4 Příspěvek od PavelFF »

radekrd píše:D a S jsou z principu zaměnitelné, JFET bývají symetrické. Někdy se liší parazitní kapacity (je snaha Cgd minimalizovat), ale to je tady asi jedno.
Taky si myslím. Našel jsem jednu animaci funkce, kde je vidět určitá nesymetrie(na tyčince polovodiče je oblast G blíž k jednomu konci tyčinky) a taky je tam nějaká poznámka ohledně toho ale pro mě je to nepodstatné.
Pravděpodobně i pro neurčitost a záměnnost vývodů D/S se vyskytují všechny možné varianty pouzder a nikomu to ani zvlášť nevadí. Pokud má správně určenou G, tak zbytek vždy funguje.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Habesan »

miroslavkovar píše:Je to ještě aktuální? Z datasheetu BF245 je zřejmé. že S a D jsou záměnné. Výrobce to tam přímo uvádí

Nic jiného tu ani nikdo netvrdí.
Neuvedl jsi jaký výrobce konkrétně to uvádí, případně odkaz na ten datasheet.
Také PavelFF má k dispozici tranzistory od několika výrobců a ptá se jestli D a S vůbec lze rozlišit, a sám si odpovídá, že mu to vždy fungovalo v obou zapojeních.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
miroslavkovar

#6 Příspěvek od miroslavkovar »

Posílám odkaz na datasheet. Ve vyhledávači zadat BF245, zvolit třeba PHILIPS a hned první věta pod nadpisem je:
Interchangeability of drain and source connections. Myslím, že není třeba překládat.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“