Jak poznat co je Source a Drain u neznámého BF245?
Moderátor: Moderátoři
Jak poznat co je Source a Drain u neznámého BF245?
Neumím rozlišit co je S a D na neznámém BF245. Tranzistory jsou staré, vypájené a jsou od různých výrobců. Katalog nepomůže, protože existuje nejednotnost v rozložení vývodů:http://www.sonelec-musique.com/images/bf245_brochage.gif Mám tranzistory s G na kraji. Může se tedy jednat o typ (2) nebo (3). Typ (3) je sice málo pravděpodobný, ale co kdyby.
Poznám co je Gate pomocí ohmetru (diodový test). Dál už nevím.
Co se stane, když prohodím S a D? Podle obrázků znázorňujících model J-FETu by to mělo být skoro jedno.
Když tranzistor zapojím jako zdroj proudu(spojím G s S nebo G s D), dává stejný proud v obou případech.
Úbytek napětí v propustném směru mezi G-D a G-S je taky stejný.
Jak se to dá poznat? Nebo je to jedno?
Taky si myslím. Našel jsem jednu animaci funkce, kde je vidět určitá nesymetrie(na tyčince polovodiče je oblast G blíž k jednomu konci tyčinky) a taky je tam nějaká poznámka ohledně toho ale pro mě je to nepodstatné.radekrd píše:D a S jsou z principu zaměnitelné, JFET bývají symetrické. Někdy se liší parazitní kapacity (je snaha Cgd minimalizovat), ale to je tady asi jedno.
Pravděpodobně i pro neurčitost a záměnnost vývodů D/S se vyskytují všechny možné varianty pouzder a nikomu to ani zvlášť nevadí. Pokud má správně určenou G, tak zbytek vždy funguje.
miroslavkovar píše:Je to ještě aktuální? Z datasheetu BF245 je zřejmé. že S a D jsou záměnné. Výrobce to tam přímo uvádí
Nic jiného tu ani nikdo netvrdí.
Neuvedl jsi jaký výrobce konkrétně to uvádí, případně odkaz na ten datasheet.
Také PavelFF má k dispozici tranzistory od několika výrobců a ptá se jestli D a S vůbec lze rozlišit, a sám si odpovídá, že mu to vždy fungovalo v obou zapojeních.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
- miroslavkovar