Volba adaptéru

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
honzad

Volba adaptéru

#1 Příspěvek od honzad »

Dobrý den,
mám jeden laický dotaz:

potřeboval bych poradit ohledně adaptéru. Mám přístroj který napájím 5V/2A. Je možno použít adapter o hodnotě např.: 5V/4A nebo mám zvolit menší hodnotu např.: 5V/1,3A. Prosím o vysvětlení proč? Nevím jestli větší proud muže například přepálit nějakou proudovou pojistku uvnitř přístroje, či zase adaptér s menší hodnotou proudu nebude přetěžovaný? Musím vždycky dodržovat hodnoty napětí nebo proudu?? Prosím o vysvětlení jako laikovy.

Děkuji moc
Andrea

#2 Příspěvek od Andrea »

Dodržet musíš napětí, proud si to vezme, jaký potřebuje, tedy až ty 2A, takže potřebuješ 5V adaptér co dá proud alespoň 2A.
jasin

#3 Příspěvek od jasin »

U přístroje potřebuješ znát kolik proudu maximálně bude odebírat. To je obvykle napsáno na výrobním štítku, případně v dokumentaci.
Když ho budeš napájet ze zdoje který je konstruován na menší proud tak bude ten zdroj přetížen. Když je zdroj vybaven omezením proudu tak mu při přetížení klesne napětí a tvůj přístroj bude blbnout. Jinak se zdroj jen přehřeje a zdechne.
Zdroj který je na větší proud než potřebuje tvůj přístroj nebude úplně využit ale nebude mu to nijak vadit. Třeba se naopak vlivem menší zátěže bude (zdroj) jen méně zahřívat než by se hřál při svém maximálním výkonu.

Napětí musíš dodržet stejně jako např. u žárovky. Žárovka na 120V se ti doma určitě spálí protože máš doma napětí 230V. Naopak 24V žárovka z náklaďáku bude v osobním autě sotva mžourat protože je tam jen 12V.
Svět vypadá dobře jen při pohledu přes koňské uši.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“