Jaký kondík k zářivce?
Moderátor: Moderátoři
- vasekpetr1
V praxi se kondy dost vyhazovaly-lepení některých vypínačů s nevhodných kontaktních materiálů,nebo tekly.
V současné době,kdy jsou svítidla s EP skoro za stejnou cenu,jako konvenční předřadník,tak se strob.jev nevyskytuje.
pěkný článek o kompenzaci zářivkových svítidel a nejen o nich http://k7.tul.cz/download/k7_06_1.pdf
MATYCH píše:V současné době,kdy jsou svítidla s EP skoro za stejnou cenu,jako konvenční předřadník,tak se strob.jev nevyskytuje.
Možná ne u všech, ale mě už blikala i LED. Když ten filtrák má nízkou kapacitu, bliká i úsporka. Trubice samo stejně. A že tam bývaj kapacity 2,2uF, 3,3uF, 4,7uF, žádných 10uf nebo víc.
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
U jakého předřadníku jsi tohle viděl? Vždyť i ty nejlevnější "za stovku" mají docela slušnou filtraci...Duvsan píše:Jo, ale superponované na 100Hz (a-la analogová modulace).
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
U úsporek jsem zvlnění svítivosti zkoušel a u 15W úsporky jsem naměřil do 10%. Je ale pravda, že filtrační kapacita byla 12uF.
Někteří výrobci dají do 20W úsporky kapacitu jen 3.3uF, takže trubice skoro zhasíná a bliká - myslím, že není třeba pokus s ventilátorem ani dělat.
- miroslavkovar
On provoz sériově zapojených trubic bývá někdy problémový. Nejspolehlivější je co trubice to samostatná tlumivka a strartér.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich