Zdravím, potřeboval bych vyřešit nefunkční H můstek přepínání otáček DC motoru u výkoku 15W na 24V. Použil jsem N mosfet IRL44ZPBF a optočlen TLP521-4. Při zapojení jsem použil nové součástky.Při připojení napájení je odebírán proud 150mA, při vyjmutí optočlenu stále odběr 150mA. Schéma jsem našel na internetu. Vše je přesně zapojeno dle schématu, akorát vstup L+P jdou přes odpor, který není vyznačen. Motor se ani nepootočí ani do něj nejde žádné napětí. Není chyba v schématu?
1. Ten odběr v klidu musí být téměř nulový. Měřením zjisti, kudy těch 150mA teče
2. Nechápu, proč jedna dvojice FET je chráněna zenerkami a druhá není.
Tak sa most s N-Mos tranzistormi nedá budiť. Horné tranzistory zhoria.
Hore treba P-Mosy samozrejme aj so zenerkami. Budiče optočleny pripojiť emitormi na GND.
Naposledy upravil(a) procesor dne 25 bře 2012, 22:08, celkem upraveno 1 x.
Kedysi som použil izolátor s fotočlánkom na budenie fetu so záťažou v "source" elektróde. Rozumné by bolo tak budiť všetky štyri, pretože by inak bolo potrebné riešiť rôzne časy on/off kvôli priečnym skratovým prúdom.
Ak to chceš nasilu len s N-mosmi potrebuješ ešte druhé napájanie cca 36-40V, alebo plávajúce 12-18V pre budenie horných tranzistorov, alebo budiče s nábojovou pumpou.
100k odpory sú moc veľké(preto ti tam tečie 150ma), daj 10k. Schema je aj tak zlá. Vyššie som opravil hodnoty v schéme.
Jenom nám zkus vysvětlit , proč jen NMOSfety ? Dnes je výběr tranzistorů bez problémů a ceny nijak závratné (v tomto segmentu trhu ) . A jestli je to síťové zařízení , tak proč by nemohlo být i s bipolárními tranzistory ?
NMOSfety jsem vybral proto, že v obvodu budou všechny stejné a kdybych to věděl že to nepude jen s NMOSfety volil bych druhou variantu N+P. A měnit se mi to už nechce jelikož jsem už 2x objednával součástky na toto zapojení a po třetí se už na to můžu vykašlat.