Merkur 2 (digi + monitor)

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Jiry_CZE

Merkur 2 (digi + monitor)

#1 Příspěvek od Jiry_CZE »

Ahoj,
Zajímalo by mě, zda by šlo s tuto černobílou TV Merkur 2 napojit přes scart a napojit jí tak na digitální signál přes setobox, popřípadě by mě ještě zajímalo zda, by šla tato TV napojit jako Monitor k počítači. Díky za odpovědi ;)
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

Merkur 2 ma video vstup, takze s redukciou ano. Ale tusim nema zvukovy vstup, to by si musel dorobit.
Eleman

#3 Příspěvek od Eleman »

Na první otázku zní odpověď ANO. Na druhou spíše NE, záleží jaký počítač, jaká grafická karta a i kdyby se to podařilo obraz bude hnusný.
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
rnbw

#4 Příspěvek od rnbw »

Najlepsie pouzit graficku kartu s TV vystupom.
MetalGod

#5 Příspěvek od MetalGod »

Jestliže použiješ počítač s modulátorem běžícím v normě PAL, tak klidně, na NTSC by se to ještě dalo předělat, ale tahat to z VGA konektoru, tak to těžko.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Jiry_CZE

#6 Příspěvek od Jiry_CZE »

Má někdo schéma na digitalizaci merkura tedy, nejlépe do scart ? S tím monitorem. Ono nebráním se pokusum... Starý PC mám z roku 2000 a grafická karta je původní. Nicméně je tam kulatý vstup, analogový vstup i digi.
MetalGod

#7 Příspěvek od MetalGod »

Těžko, ale proč si schéma Merkura někde neseženeš? Vždyť je to primitivní bedýnka a spousta jeho modulů figurovala i v jiných ČS televizích. Na všechny IO máš na netu datasheety.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
kokun

#8 Příspěvek od kokun »

Jiry_CZE píše:Ahoj,
Zajímalo by mě, zda by šlo s tuto černobílou TV Merkur 2 napojit přes scart a napojit jí tak na digitální signál přes setobox, popřípadě by mě ještě zajímalo zda, by šla tato TV napojit jako Monitor k počítači. Díky za odpovědi ;)

Odpověď jsi už dostal - videovstup má a zvuk se dá dobastlit - takže, ve spojení se sexboxem bez problému :wink:
Nehledě na to, že je to krok zpět - ve SD leží barevných 14"-covek haldy :cry:

Ale to druhé - pěkná kok*otina - zvláště když ze SD odvážejí CRT monitory po kontejnerech k recyklaci :o
Honza - kokúň

#9 Příspěvek od DELONG »

Ja mám asi 15 LCD monitorov a asi 5 ich je aj s TV IN. V každom z nich treba robiť zdroj a nemám na to čas. Tie monitory už nemajú ani hodnotu. 20€ za kus my nedájú. Tak ich asi zošrotujem :opravar: po svojom :lol: to fakt nemá zmysel rýpať sa už v nich :? .

Preto nechápem ako niekto chce prerábať veterána na niečo čo je už vymyslené :lol: .
To jak do starej Škodovky nadrbať motor z Porche :toilet: ale proti gustu.....
Jiry_CZE

#10 Příspěvek od Jiry_CZE »

Rýpám se v tom, protože tato TV je z malé chatičky, kde jezdíme jen někdy. A tato stará TV má své místo. Zloděj by si jí nejspíše nevšiml. Nicméně, mám na chatě i starou barevnou teslu, kde na scart čeká. A jinak rejpat se v něčem technickým mě baví, když to pak funguje :roll:
warp

#11 Příspěvek od warp »

Nebo připojit STB s modulátorem a naladit přes analogovou předvolbu (UHF).
Jako monitor k PC - přes TV out - malé rozlišení - mizernej obraz (max VGA 640x480 a černobíle).
Jiry_CZE

#12 Příspěvek od Jiry_CZE »

Prosím Vás,
mám problém. Nevím jak zapojit zásuvkový scárd na piny, tak aby fungoval na setobox od Merkura 2...
Nevím kde má Setobox video výstup na TV, hlavně které to jsou piny... děkuji
Hill
Administrátor

#13 Příspěvek od Hill »

Na to tu máme nahoře volbu Hledat na fóru. Když si zadáš do vyhledávacího okénka výraz SCART, vyhází ti to 16 stran odkazů na vlákna, kde se tento termín vyskytuje. Dokonce už i s TVP Merkur 2 se to tu už nedávno řešilo, takže tam najdeš i zapojení konektoru DIN AV, co je v Merkuru.
A dá se koupit přímo kabel SCART-DIN6 (třeba HAMA 45244), která má na jednom konci SCART a na druhém DIN AV, jen obvykle postrádá přepínací povelový vodič, což ale není příliš na závadu, jak píšu dál. Jednoduše vrazíš scart do settopboxu a DIN do televize.
Když použiješ nahoře volbu Hledat v článcích, najdeš tam po zadání výrazu SCART několikrát zapojení konektoru, třeba tady se dovíš, že výstup videosignálu máš na pinu 19 a kostru k němu na pinu 17.
Přepínací napětí, které si Merkura "přetáhne" do režimu "monitor" je vždy na pinu 8. Trochu může být problém se settopboxy, které dávají na pinu 8 různá napětí podle formátu obrazu, že spolehlivě bude přepínat jen formát 4:3, při formátu 16:9 už to nemusí přepout vůbec nebo bude obraz nestabilní. Ale nakonec na o má Merkur 2 přepínač poblíž konektoru.
kokun

#14 Příspěvek od kokun »

Je otázkou, co mu ten vyhledávač na ten jeho výraz "scárd" nalezne :cry:
A taky si nejsem úplně jistý, zda mu dojde k automatickému přepnutí telky do AV (nap. 9-12V z pinu 8 SCARTu STB) - do sch. Merkura 2 jsem nečučel a prakticky snad nikdy nezkoušel.

Ale abych nebyl jen pesimista, třeba tady něco vyčte :roll:
Naposledy upravil(a) kokun dne 11 kvě 2012, 21:01, celkem upraveno 1 x.
Honza - kokúň

#15 Příspěvek od Jiry_CZE »

Jo podle toho návodu jsem zkoušel, jenže je poblém ten, že tohle je video a audio výstup a jenže Merkur 2 má jenom Video výstup.... zkoušel jsem nějaké piny zapojit, ale nic to nedělalo...
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“