skladování energie

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

skladování energie

#1 Příspěvek od pajosek2 »

Zaujal mne ten způsob přečerpávání vody v kombinaci se závažím. Co si o tom myslíte? Stlačený vzduch zavrhuji,protože výbuch stlačeného vzduchu je dost velmi razantní.

http://solarninovinky.cz/2010/index.php ... 2803&rm=15
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
pepik9

#2 Příspěvek od pepik9 »

AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od AmarokCZ »

Já myslím, že je to teoreticky pěkné, ale prakticky docela blbost - to závaží by muselo být dost těžké, aby to mělo nějaký rozumný efekt...
Přečerpávací elektrárny podle mého názoru během mnoha nadcházejících let jentak něco nepředčí...
http://www.zvodovodu.cz/ | Pokud neodpovídám na téma a chce něco vědět, pište SZ!
Otkundes

#4 Příspěvek od Otkundes »

Je to sice zajímavý nápad, ale pro potřeby akumulace elektrické energie v podstatě nepoužitelný. Všimněte si, že u článku nemáte uvedeny žádné technické podrobnosti. Zatím to ani nebylo vyzkoušeno. Tak už to bývá, že někdo něco vymyslí, svou vizi v hrubém nástinu zveřejní a čeká nebo hledá bohatého sponzora, který ho bude při jeho "výzkumu" živit...
Samozřejmě, ještě před zveřejněním, musí být toto duševní vlastnictví (anglicky "hov-nou") náležitě ochráněno před zcizením.
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od pajosek2 »

Amaroku,máš pravdu,pokud se budem bavit o těch velkých instalacích FVE,které zavrhuji i já,ale pokud se posuneme do rovin malé střešní instalačky a zásoby v řádech kWh,tak mi to připadá zajímavé. To závaží vytvoří umělé převýšení a turbinka se může směle vrtět.

Otkundesi ty stránky jsou je informativní ,co se v téhle oblasti děje,takže tam nečetej technické zdůvodnění funkce.

No já coby technik obdivující vše pohyblivé :lol: to považuji za jedno možné řešení a líbí se mi to více než akumulátory.

No je to jen názor.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Andrea

#6 Příspěvek od Andrea »

1kWh je energie závaží 36t zvednutého o 10m, jak to chceš doma realizovat?
jardavysocina

#7 Příspěvek od jardavysocina »

Zdravím, vím o jednom velice dobrém systemu , stačí si zadat toto :
na Wikipedia.com

" Vanadiová redukčně-oxidační baterie (VRB, nebo též Flow Battery) "

Jarda
Crifodo

#8 Příspěvek od Crifodo »

pajosek2 píše:No já coby technik

Od technika se odjakživa očekávalo, že bude umět počítat, nejen technické parametry, ale zároveň i ekonomické relace toho, co se chystá vymyslet/sestrojit/prodat, pokud tam není nějaká dělba práce mezi technikem a jeho zaměstnavatelem nebo prodejcem.
Co se týče solární energie, tak tady existuje docela dlouho celkem dobrá metoda pro její uskladňování pro využití mimo energetické špičky. Říká se jí zemědělství. Funguje i kus dál na sever od nás s ještě slušným koeficientem účinnosti. Dokonce tradičně fungovala tak dobře, že umožnila historický vzestup populace od lovců a sběračů přes feudály k průmyslové společnosti a umožnila populační rozmach, politický a mocenský růst na dotyčných územích. Energetikům podnikajícím se solární energií se říkalo sedláci, vinaři, cukrovarníci atd. Produkty se daly skladovat nejen přes noc, ale někdy dokonce celé roky, někdy se zcela nepatrnými ztrátami.
Andrea

#9 Příspěvek od Andrea »

Při skladování v tekuté formě někdy dokonce se zcela patrným přínosem. :D :friday:
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od pajosek2 »

No jo Crifodo,jenže ono to zemědělství u nás nějak nefunguje,kdyby totiž fungovalo,tak by nikdo ty pozemky pro stavbu solárních parků neprodal.Byly by obdělané.

pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od pajosek2 »

Andrea píše:1kWh je energie závaží 36t zvednutého o 10m, jak to chceš doma realizovat?
No prostě zvednu závaží 36tun do výšky 10m. :lol:

Myslím,že pokud použijeme sluneční energii ve formě Tebou navrhované,tak to půjde docela dobře.

Teď vážně,vždyť se místo toho závaží dá použít pružina nebo ten stlačený vzduch v kombinaci s vodním sloupcem,i když obojí je dost nebezpečné.
Naposledy upravil(a) pajosek2 dne 02 dub 2012, 13:25, celkem upraveno 1 x.

Crifodo

#12 Příspěvek od Crifodo »

Pajosku, fungovalo tisíc let až do doby, než se správy věcí ujali lidi nového typu. Jsi bystrý hoch, můžeš hádat, jestli nefungující zemědělství je příčina nebo následek.
Co asi neuhodneš nejen ty, je otázka, jestli je současná situace ve ztrátě soběstačnosti reverzibilní nebo jestli jsme nastoupili na pochod k zániku.
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od pajosek2 »

Máš vpodstatě pravdu. Co s tím chceš dělat,proti větru se chcát nedá a já to tvrdím od začátku,že solární elektrárny mají být na střechách a vyrábět proud pro vlastní spotřebu. A navíc Ti lidé "nového typu" utrpěli výchovu předchozí generace,takže můžou za to oni nebo ti,kteří je vychovali? Ale já bych se rád vrátil k tématu,vždyť zálohování energie nemusí být jen pro solárko.

Edit: ztráta soběstačnosti je to,co mne sere hodně. :!:
Politici to za nás nevyřeší,takže zbývá jen svrhnout vládu a snažit se sami.

Andrea

#14 Příspěvek od Andrea »

pajosek2 píše:Teď vážně,vždyť se místo toho závaží dá použít pružina

A ty že jsi technik? :roll:
Olchor

#15 Příspěvek od Olchor »

No to bych chtěl vidět, pružinu s tahem 30t a délkou 20m. Vzduch je taky problém, stlačením se zahřeje, teplo ( a tím i část energie) uteče. V Německu zkouší i elektrolýzu + palivové články, ale to je dost drahé.
Já bych viděl jako perspektivní setrvačník. V některých aplikacích se už používá. Lze dosáhnout akumulace cca 1kWh/1kg. Taky to není jednoduché - vakuum, magnetická ložiska a hlavně bezpečnost, ale ve stacionární aplikaci by se to dalo zakopat.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“