Tranzistorový zesík 450W/4Ohm, oživení

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
impedance

#16 Příspěvek od impedance »

myslím, že do toho pouštěl sinus z generátoru, ale nevím. lhal bych kdybych si byl 100% jistý.
ok1hga

#17 Příspěvek od ok1hga »

impedance píše:myslím, že do toho pouštěl sinus z generátoru, ale nevím. lhal bych kdybych si byl 100% jistý.

. . . ale měli to málo vybuzený ! pak by tam těch 5V klidně mohlo být . . .

maximální výkon se měří na ideální zátěži, těsně před limitací.

na online kalkulačce si to můžeš spočítat kolik tam má být, když si to asi neumíš spočítat jinak . . .

když zadáš 450W při 4 Ohmech, vyjde ti 42,4 V a 10,6 A !!!!
impedance

#18 Příspěvek od impedance »

umím to spočítat. obyčejnej ohmuv zákon. nezkoušel to na modulu koncáku, ale na celém zesilovači, zesík + předzesík. měl to napojený na to jeho repro. aspoň si to myslím. takže vybuzený to asi bylo dobře. :) nechci se hádat. děkuji za rady.
edit: ukazoval video a řikal: měl jsem to vohulený co to šlo. jo a ještě si tam na výstup napájel diodu a ta mu bliká do rytmu hudby. takže nevím no.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od ZdenekHQ »

A víš ten přesný vzorec, podle kterýho ta kalkulačka z výkonu a zatěžovacího odporu spočítá proud a napětí ? 8-)
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
paveltl

#20 Příspěvek od paveltl »

Tak jestli to měřil na repru, nenaměřil vůbec nic.
Při plným výkonu by asi v místnosti se zesíkem nevydržel a při pár Watech plné hlasitosti naměří jen pár V výstupního napětí. Jen pro info, na 100W zesíku mám indikátor výkonu a když už bliká kontrolka 5W je v místnosti rachot k nevydržení.
To chce měřit do umělý zátěže, přidávat hlasitost až začne deformovat sinusovku a pak ubrat až bude zas krásně čistá. Pak teprve může měřit napětí osciloskopem, nebo trueRMS měřákem (ideálně pro kontrolu obojím). Norma sice stanoví měření na 1kHz, ale předpokládám že na to nemáš vhodný měřák. Takže si můžeš pomoci 50 nebo 100Hz, kde měří klasický multimetr. Moc velké chyby měření se nedopustíš.
impedance

#21 Příspěvek od impedance »

já bych to vypočítal takhle: P=R*I2 (nadruhou) vypočítal bych si proud I2=P/R takže: I2 =450/4 = 112,5 a to odmocním a výjde mě proud okolo 10,60 a pak P=U*I nevím napětí takže U=450/10.60 a to mě výjde nějakých 42,45. předpokládám ,že to mám správně. :)
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od ZdenekHQ »

Máš - takže pokud máš známou reálnou zátěž, stačí měřit jen napětí (nebo proud) a z něj spočítat teoretický výkon do reálné zátěže.

Do komplexní impedance beden bys musel ještě zkontrolovat fázový posun, ne jen měřit napětí a proud.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
impedance

#23 Příspěvek od impedance »

aha :) , ještě mám otázku. někdo tu psal o umělé zatěži (halogence) doma jsem našel jen 230V 500W. myslíte ,že by mohla stačit?
impedance

#24 Příspěvek od impedance »

dobrý den (večer) takže, jsem zase tady. teď k problému. udělal jsem k tomu zdroj, trafo + 12mF kondíky v jedné větvy. schéma: http://xipic.eu/nahlad.php?id=48eduhck_dsdddssdsd.png pojistky jsem dal pro jistotu 2A , trafo mě přišlo cca před týdnem a nezkoušel jsem ho, po připojení do zásuvky, shořela 2A pojistka a vypadl 16A jistič ve skříni. vzal jsem mulťák a změřil jsem napětí na kondíkách tam bylo cca 8 V ss. pak jsem si, ale řikal proč vypadl i ve skříni a tak jsem vzal ohmmetr a změřil odpor primárního vynutí trafa. ukázalo mě to 0 ohmů a tak jse ptám: mohl jsem tím zníčit trafo? respektive je zničené? trafo je 230/2x55V 14A . nebo tam stačí dát jen silnější jištění na vstup. podotýkám ,že jistím primár v obou větvích. chybu tam nikde nemám. v trafu je ntc termistor a mám takové tušení, že jsem ho zničil. nevíte co s tím, prosím mějte trpělivost. :)
ok1hga

#25 Příspěvek od ok1hga »

impedance píše:trafo je 230/2x55V 14A

pokud znáš Ohmův zákon jak říkáš, spočítal sis kolik to bude brát ze sítě ???

. . . mě vychází že to může být až 7 A !!!!!
. . . a nezapojil jsi ho obráceně ?

a při normální funkci a plném zatížení trafo vykazuje zdánlivý odpor cca 34 Ohm, ale měřeno jen mutimetrem(stejnosměrně vinutí) bude to jen několik Ohmů !!!!!
A navíc při zapnutí tam bude docela velký proudový náraz !!!

To trafo nejspíše bude v pořádku . . .
gepard

#26 Příspěvek od gepard »

Zdárec,
nejedná se náhodou ještě k tomu o toroidní trafo? Dle tvých informací o tom trafu - 230/2x55V - 14A - to značí výkon trafa 1540W. To bych se ani nedivil, kdyby vyhazovalo jistič. Hodila by se ti na primáru tavná pojistka cca 10A / T včetně softstartu. To trafo by mělo být OK, jen je to v okamžiku připojení k síti téměř zkrat, jádro se musí nasytit a to trvá právě hlavně tu první půlperiodu ...

http://www.ok1cjb.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=391:2-850&catid=18:napajeni&Itemid=7

http://www.metronix.cz/soft_start.html
-- Gepard --
impedance

#27 Příspěvek od impedance »

když jsem vzal mulťák dal ohmmetr a připojil na přívod tak to naměřilo 0,1 ohm. co myslíte ,že jsem zapojil obráceně? edit: myslel jsem, že když je v trafu ntc termistor ,že to pomůže při proudovém nárazu. takže mám odpojit kondíky a zkusit trafo naprázdno?
gepard

#28 Příspěvek od gepard »

Neřešte u toho trafa kolik má primár Ohmů ve stavu, kdy není připojeno do sítě (50Hz) .... tohle bude mít fakt málo - cca 1600W výkonu bude znát na průměru drátu, počtech závitů ... SOFTSTART a je to ....
... je otázkou co je to za typ NTCčka ... bylo u trafa od výroby?
Naposledy upravil(a) gepard dne 08 dub 2012, 22:21, celkem upraveno 1 x.
-- Gepard --
impedance

#29 Příspěvek od impedance »

dobře, tak děkuji za radu. přeji hezký večer. :)
gepard

#30 Příspěvek od gepard »

Ještě se radši zeptám, bylo to trafo připojeno opravdu primárním vinutím??
Pokud je odpor na primáru změřitelný (cca do několika Ohmů ... ) , tak NTCčko u toho trafa není odpáleno, nemělo by být, pokud je dáno od výroby k tomuto trafu, mělo být na ten okamžitý odběr zvoleno již při konstruování.
Ten uvedený modul softstartu je fakt super, je odzkoušený a bez záludností. Byla tato konstrukce i v AR ... AR04/2002 - Omezovač nárazového proudu transformátoru pro výkonové zesilovače.
TŘEBA ZDE
-- Gepard --
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“