EL84 zesilovač
Moderátor: Moderátoři
- onlyvikastar
EL84 zesilovač
Tohle primitivní schéma http://danyk.wz.cz/elzes2.html , sem ještě nepokořil.
Problém tkví v tom že když se elektronky žhaví tak signál je přepouštěn přes trafa na reproduktor ale po pár sekundách je pryč už nic nejde nic neslyším, ten odchod signálu je dovršen jakýmsi prasknutím, jako když zkrat. Když to vypnu a nechám lampy vychladnout a opět je nažhavím tak se to opakuje, všechno ve schématu jsem dodržel. Já už zaboha nevím čím to můžu být.
Nějaký nápady?
- onlyvikastar
- onlyvikastar
1.Trafo je z Kvarteta
2.Usměrňovač je filtrován 600uF
Takže čím to může být ?
- onlyvikastar
- sambiliong
Nemůžeš sem dát fotku svého zesáku? Ještě mne zajímá jaké je napětí na katodě EL 84 při plném nažhavení.
Nemám zájem o korekci pravopisu.
- Přílohy
-
elzes2.jpg- (47.82 KiB) Staženo 340 x
- onlyvikastar
edoedo20 píše:Tak bol vadny katodovy odpor. Doporucujem ti dodrzat tych 330 ohmov, aby EL84 neprekracovala povoleny anodovy prud. Napetie vzniknute na katode ti doporucujem filtrovat voci zemi elektrolitom cca 50 mikrofarad na nejakych 20 V. Dosiahnes tym cistejsi zvuk a lepsie zosilnenie na koncovej pentode.
Katodový kondenzátor tvoří střídavou objížďku pro nižší a střední kmitočty - sice zvětšuje zisk stupně, ale zkreslení naopak také zvětšuje.
(samotný Rk tvoří seriovou proudovou zpětnou vasbu)
Kapacitu Ck vypočítáš : Ck= 1/(2*pi*fd*Rk)
fd si zvolíš asi 30Hz nebo i výš.
Také se vyvaruj velkých vazebních kapacit - pak ti můžou v kombinaci vstupním a výstupním odporem zesilovače rovněž ovlivňovat kmitočtovou charakteristiku. ( derivnační a integrační článek...)
Edit: Já bych ještě uzemnil jeden konec sekundáru výstupního trafa. Hifisti možná nebudou souhlasit.
Nemám zájem o korekci pravopisu.