ORAVA Color 346, pukanie a následné vypnutie obrazu
Moderátor: Moderátoři
ORAVA Color 346, pukanie a následné vypnutie obrazu
včera mi moja Orava color 346 začala pukať. Pukalo to len občasne, avšak hlasitosť a dĺžka intervalov sa zvyšovala (pukanie bolo počuť priamo od plošáku ale aj v reproduktoroch... v konečných štádiach vraj aj trošku trhalo obrazom)... žial , než som sa dostal k tomu aby som TV rozobral, tak vypla uplne. Teraz keď to zapnem, zdroj pár krát zacykluje a prepne sa so standby režimu. Po odpojení konektoru horizontálu sa pri zapnutí kontrolka rozsvieti na zeleno a reaguje na dialkové ovládanie. Premeral som spínací mosfet, ten prerazený nieje. Je možné, že to odyšlo VN trafo? ako blyžšie lokalizujem poruchu?
Za rady vopred ďakujem.
steev píše:Je možné, že to odyšlo VN trafo?
Ano, je to možné.
A dokonce podle tvého nepříliš odborného popisu si myslím, že celkem určitě. Také je možné, že je na něm jen studeňák. Pokud ho zvládneš vyměnit bez úrazu, nebo zničení něčeho dalšího, tak to udělej.
Kdyžtak budeš mít dvě zdravá trafa a jednu neopravenou telku...
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
P.S: Trafo vymeniť zvládam
Kondik, ďakujem za ochotu, keby si býval niekde v okolí senice, rád by som ho dopravil na test. V inom prípade by som totiž do poštovného dal cca polovicu z ceny noveho trafa. Asi to risknem, a objednám toto: http://www.avelmak.sk/index.php?lm=1006 ... icle=46231
Jestli černé ELDOR 1142.635C (jako je na schématu), anebo šedé PHILIPS AT2079/09T.
Pokud tam máš to trafo PHILIPS (šedé!), tak je na 99,99% vadné - jak by ses tu na EB mohl už dávno dočíst
Na plošák úplne presne nepasoval, niektoré nožičky sa cca o 0,5-1mm netriafali. Podarilo sa mi ho tam však nakoniec dostať vďaka tomu že sú tie kontakty trošku pružné. Výsledkom je: TV šlape, ale: - nefunguje nastavenie farebnosti, jas a kontrast nastavovať idú. Pri nastavení farebnosti sa na obrazovke zobrazuje posuvník, aj sa hýbe, ale farebnosť obrazu zostáva nezmenená. Obrazovku som pomocou Focus a Screen nastavil na optimálny jas a doostril, avšak hlavne na bielej farbe je akosi viditelnejšie kmitanie obrazu. Zdá sa mi že obraz kmitá tým viac, čím viac mám nastavený jas priamo na trafe. Sú tieto zmeny spôsobené tým, že to trafo nefunguje tak ako má?