Jawa pionýr, úprava zapalování

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
BOBOBO

#16 Příspěvek od BOBOBO »

Na panelce jsem najezdil spoustu km , dohrabal jsem se s ní i do Innsbrucku , když mi cestou v Salzburgu odešel rotor dynama . :D no a k tomu fichtlu . U starého provedení se dal stator natáčet , aby se člověk dostal do změny toku . U těch , o kterých píšete , se prostě bez koukání na předstih musí nastavit nejsilnější jiskra . A potom celé přesunout do předstihu . Prostě pak máš odtrh třeba milimetr . A dalším problémem pro našlápnutí byly dva simerinky , prostě musí oba těsnit , jinak můžeš šlapat , jak na 55ce . No a zpět k panelce , ta bošák neměla a žádné problémy se startováním nebyly . Nacucat , dvakrát prošlápnout s vypnutým zapalováním a pak zapnout a jednou ŠLÁPNOUT .
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od pajosek2 »

Mám jeden nový a dost podstatný poznatek. Jak jsem to nastavil, a zapaluje to parádně,tak to kladívko taky přestalo jiskřit při sepnutí,tak jsem přemýšlel proč,když tam má téci proud z nabitého kondenzátoru. Už je mi to jasné ono se dá trefit taky do okamžiku,že to kladívko nejen rozepne v pravou chvíli,ale taky sepne v momentě,kdy to není na pólových nádstavcích,takže tam nemá co jiskřit,když se kondík před tím stihl vybít do zapalovací cívky.Má to podstatný vliv na životnost kladívka.
Pokud jsem napsal něco,co je všeobecně známo,tak mi prosím nenandávejte,já to nevěděl. :lol:
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
milan222

#18 Příspěvek od milan222 »

no já tyhle dementní problémy odstranil... postavil jsem si v hodnotě asi 250kč tyrystorové zapalování, a je jedno která cívka je kde. jede to jen "na předstih" jenže ted chci trochu výkon. aby to svítilo...
bez elektronek se neobejdu!
muj lampovej zesik: http://www.youtube.com/watch?v=KxOvbN_5xiY
Hill
Administrátor

#19 Příspěvek od Hill »

Nevypadalo náhodou to tyristorové zapalování nějak takto?
Přílohy
zapalovani_jawa20.gif
(6.34 KiB) Staženo 189 x
TAKJAN

#20 Příspěvek od TAKJAN »

Přesně tak jsem to měl. Je to myslím z amara? Trafo bylo zvonkové obráceně..
Hill
Administrátor

#21 Příspěvek od Hill »

Já tam měl 2W výstupák k ECL86. Je to sice z ročenky AR, ale tam byly ještě dvě nebo tři diody v sérii paralelně k C2. Bez nich se ale dalo našlápnout napoprvé.
Najezdil jsem s tím přes 20 tisíc km a nedávno jsem se dověděl, že ten stroj ještě v okolí Bydžovů jezdí i s tím zapalováním.
milan222

#22 Příspěvek od milan222 »

nooo princip stejnej, součástky ale jiné. to funguje, stím sem dva roky krosil, ted připravuju pincka na STKčko ale stále to na to jede.
http://amperak.rajce.idnes.cz/JAWA_50_2 ... CF3575.jpg
helios

#23 Příspěvek od helios »

Ja by som to zapojenie upravil tak, že na 220V stranu trafáku by som dal gretz, aby sa kondík rýchlejšie nabíjal. Spínací obvod by som zjednodušil na systém "Babetta", namiesto kladivka impulznú cievku a cez diódový obmedzovač rovno do gate tyristoru. Zlepší sa tým priebeh krútiaceho momentu, pretože pri vyšších otáčkach bude zapaľovať skôr, čo je žiadúce a u malých motorov sčasti nahradí odstredivý regulátor predstihu, používaný u väčších motorov. Akurát je trochu babračka s osadením impulzného magnetu do rotora a správnym osadením cievky. Prípadne použiť magneto aj stator z babetty, i keď neviem, či by rozmerovo pasovalo...
Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.
milan222

#24 Příspěvek od milan222 »

no je pravda že by se dalo laborovat, ale hlavní výhoda je, že když uklepeme tyrystor, nebo jinou součástku, tak se to během pěti minut dá napojit jako originál. jen musíme vozit kondenzátor ke kladívku v povinné výbavě. tohle třeba vape neumí.
i tak ale toto zapojení splnuje požadavky. samozřejmě to s cívkou a magnetem místo kladívka existuje... na strávkach jawa 50 to je.
http://www.jawa-50.cz/clanek/tuning-upr ... izace.html
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“