Paralelní zapojení LED displejů
Moderátor: Moderátoři
Paralelní zapojení LED displejů
nastal mě takový problém, při paralelním zapojení dvou displejů s ruznýmy ubytky napětí.
Popis závady:
Když se zapne napájecí napětí, tak svítí na plno displej s menším úbytkem napětí a displej s větším úbytkem napětí svítí méně. Během pár vteřin se plynule změní svítivost diod(s větším úbytkem napětí svítí na maximum, a displej s menším úbytkem napětí vůbec nesvítí).
Popis zapojení:
Mám celkem 8 displejů (čtyři dvojice) - jeden displej má úbytek napětí v propustném směru 24V a druhý 5V (samozřejmě každý displej má jiný zdroj napětí akorát je společná zem). Zapojení displejů je se společnou anodou. Katody displajů jsou ujednotlivých segmentů spojeny, dále následuje rezistor 12OR a tranzistor, který jednotlivé segmenty spíná.
Děkuji předem za rychlou odpověď
M.S.
120R-10R-DISPLAY-24V
-10R-DISPLAY-5V
Díky
Zbytečná citace celého předchozího příspěvku vymazána.Viz PRAVIDLA, odst.14b)
Hill
0ff58c píše:... Zapojení displejů je se společnou anodou. Katody displajů jsou ujednotlivých segmentů spojeny, dále následuje rezistor 12OR a tranzistor, který jednotlivé segmenty spíná. ...
No takhle to spojit nelze. 10Led v sérii (velký displej) nemůžeš přímo spojit se 2 LED v serii paralelně. Musíš dát odpor ke každé katodě zvlášť(odpovídající velikosti).
edit: ...už jsem se opozdil.
- Přílohy
-
displeje.png- (14.87 KiB) Staženo 86 x
- frantajetel11
Tebou zvolené zapojení (viz níže) také není nejšťastnější. Aby nedocházelo k vzájemnému ovlivňování vlivem kolísání Uf, je třeba volit dostatečně velké odpory R2 a R3(vzhledem k R1) a tedy i větší obě napájecí napětí.
Udělej co ti radí Duvsan.
- Přílohy
-
displeje2.png- (13.27 KiB) Staženo 86 x
- weed_smoker