Zdravim,
Potřebuji nahradit motor v klasickym servu motorem ze stěračů.
Mě se to furt nějak nedaří skoušel jsem to přes H-bridge ale byl tam problém, že občas šlo napětí do obou stran a odpálili se tranzistory.
Motorky do stěračů se už léta dělají s permanentními magnety, takže je lze jednoduchou změnou polarity reverzovat.
Ale ještě stále se používají sériové motorky, které mají jen jeden směr otáčení a pro reverzaci musíš přepínat polaritu vinutí jen statoru nebo jen rotoru. Případně pro jedno z vinutí použít usměrňovací můstek...
Který to máš?
já teda ten most ve schématu moc nechápu, pokud přivedu na vstup 1 log 1 a na vstup 2 log 0 tak se otevřou Q1 Q5 a Q3 a dál aby se motor točil budu dělat co ?
Zřejmě se bude motor točit na jednu stranu. Ok tak na vtup 1 dal log 0 a na vstup 2 dam log1 a teď motor se bude točit a začne si vyrábět napětí setrvačností a když to přepnu tak se fakticky zdvojnásobí zátěž ze zdroje. A bum,. nebo se pletu ?
Naposledy upravil(a) HiGhLaNdEr dne 02 kvě 2012, 19:48, celkem upraveno 1 x.
tupě servo nedává uroven 0 nebo 5V, ale něakej paskvuil. sou tam něaké obvody. řešení je použít dva optočleny na oddělení. funguje to bezvadně, a nehrozí zničení drahého přijímače chybou v zapojení.