Grundig T55-730/5, chassis CUC7301, vertikál

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Duvsan

#16 Příspěvek od Duvsan »

Po čase to mám na stole, bol prerušený R412, ale i TDA3653B. Nie je v skrate, no je mrtvý. Dal som TDA3654 z vraku asi C445 a fachčí to. Som zvedavý, dokedy. Ďakujem za príspevky, ktoré ma naviedli.
Ale tá schéma asi nie je v poriadku. Podľa datasheetu a i podľa dosky je TDA3653 budený z pinu 43 TDA8362A a nie z pinu 44. Ten slúži ako AFC output, viď http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... A8362.html
Duvsan

#17 Příspěvek od Duvsan »

Mám na stole podobný kúsok, toto je chassis CUC7303. Závada bola ošlahnutý pozistor pre degaussing, ale potom som spozoroval hor. nestabilitu. U normy PAL to ešte ustojí, ale u normy NTSC je hor. rozmer nestabilný, obraz "švihá". Po stiahnutí jasu sa ukľudnil, s pridaním sa závada prejavila. Na skúšku som vymenil C682 (100µ/250V) v napájaní riadku, C543 (22µ/350V) v napájaní videokonca, C661, C667 a C626 v primári zdroja, bez úspechu. Podľa všetkého mám mäkký zdroj, ale neviem uhádnuť, prečo. Vopred dík za nápady.
masar

#18 Příspěvek od masar »

Duvsan píše:.. Podľa všetkého mám mäkký zdroj, ale neviem uhádnuť, prečo...
Hádat můžeme my, ty musíš měřit. :wink:
Domnívat se, že máš měkký zdroj, můžeš jen do té doby, než ho změříš. Pak už to budeš vědět. :wink:
Duvsan

#19 Příspěvek od Duvsan »

Vyriešené. Kondenzátor, čo "v ňom straší". By som ťa chcel vidieť, ako by si sa k tomu domeral.
ok1hga

#20 Příspěvek od ok1hga »

Duvsan píše:By som ťa chcel vidieť, ako by si sa k tomu domeral.

změřením ESR . . .
kokun

#21 Příspěvek od kokun »

Duvsan píše: ..., ale potom som spozoroval hor. nestabilitu. U normy PAL to ešte ustojí, ale u normy NTSC je hor. rozmer nestabilný, obraz "švihá". ...

Vyriešené. Kondenzátor, čo "v ňom straší". By som ťa chcel vidieť, ako by si sa k tomu domeral.

A tobě nestraší (ve věži!) :?:
Honza - kokúň

#22 Příspěvek od masar »

Duvsan píše:... By som ťa chcel vidieť, ako by si sa k tomu domeral.
Moje odpověď se týkala tvé diagnózy o "měkkém" zdroji. Jak je známo, měkký zdroj je takový, jehož napětí klesá se zvyšováním zatěžovacího proudu. Tato vlastnost může být statická, dynamická nebo obojí. Proto se měří buď staticky (voltmetrem) nebo dynamicky (osciloskopem). Také "strašení" v kondenzátoru (tvoje slovní zásoba je v tomto obdivuhodná) lze odhalit nejen jako zvukový efekt. :wink:
Duvsan

#23 Příspěvek od Duvsan »

"Zvitek zvinutý. Páni profesoři a vy nevíte, že v tom zvitku straší?" Akurát sa mi ten citát nedarí nájsť. V tomto prípade ide o C664. Osadený je iba 1n8 8O . Zo spodu dosky som dal paralelne 4n7 a vybavené. Mäkký zdroj som predpokladal podľa chovania TV pri spomenutých hrách s jasom. Toto ma napadlo ako pokus a vyšiel.
Edit, teraz nad tým rozmýšľam, mäkký zdroj by sa naozaj choval ináč. Toto sa skôr podobalo nestabilite. Proste sa trepal obraz. Už je v poho.
mirosne

#24 Příspěvek od mirosne »

kokun píše:A tobě nestraší (ve věži!) :?:

:lol:
Pozdravujem Vás, Miro.
Brozicek

#25 Příspěvek od Brozicek »

Kdysi jsme znali jednoho technika u sálového počítače. Ten si "vyrobil" nějakou fikanou poruchu na konci odpolední nebo noční směny. Ráno počítač nešel. Potom doma v klidu čekal, až se ostatní technici vyčerpají. Pak nastoupil a po 20 minutách vítězoslavně tu vyrobenou chybu "jako objevil". Tím si dělal dlouho popularitu, než byl odhalen.
Duvsan buď dělá podobně a pak píše o svých úspěších, nebo je to bájný lhář a strhává na sebe pozornost, nebo je to genius na výměny součástí (musí mít doma velký sklad nebo bydlí naproti GME) a štěstí mu přeje, že to funguje a neodejde to do elektronického nebe.
To jsou moje pocity, když jsem četl v tomto vlákně.
Duvsan

#26 Příspěvek od Duvsan »

Môžem ťa ubezpečiť, že takéto akcie do môjho hobby nezapadajú. Proste v jednom Grundigu som mal odídený vertikál a v druhom ma postrašil ten "strašlzvitok". Páni ako vy by to mali ako rutinnú záležitosť. Viac v tom nehľadaj.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od Habesan »

Ten technik se dopustil chyby, že se zavčas nestal jejich vedoucím, pak by je mohl kárat: "Já jsem takový závady řešil za 20 minut, vy musíte taky.", pak by někdo další zjistil, že to jde, a stal by se jeho zástupcem, On by na něj přesunul všechny povinnosti vedoucího a žil by si spokojeně až do důchodu...
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“