Jak z 12V pc zdroje udělat 8V

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Ondratylich

#16 Příspěvek od Ondratylich »

Tak žárovečku na zem jsem zkusil i na +5V i na +12V (a zem) ale i tak jakmile se připojí peltier tak zdroj se vypne. Zdroj bez jakékoli zátěže běží v pořádku ale jakmile přes peltier spojím +5V a +12V tak stopne.

Prozatím to mám na těch +5V a chlazení k tomu mám pasivní chladič s procesoru s větrákem na 12V kterej si řídí otáčky podle teploty toho pasivního chladiče. Tohle uchladit zvládne obstojně ale když by se mi povedlo nějak udělat těch 8V tak nevím jestli by to uchladil. To bych pak podle situace musel změnit chlazení, ale to je zatím druhořadé. V první řadě nějak pošmelit to výstupní napětí zdroje :)
( 5V mi nestačí :) peltier u nich chladí málo, jestli existuje způsob jak zajistit na 5V lepší chlazení článkem tak budu jen rád. Jestli by lepší chlazení článku způsobilo lepší chlazení článkem tak to budu muset uvažovat o jiném pasivním chladiči)
BOBOBO

#17 Příspěvek od BOBOBO »

Když do toho chceš jít za každou cenu , tak si zadej do hledat úprava zdroje PC -všechna slova , no ale jestli ti bude ta jednookost stačit nwm .
Ondratylich

#18 Příspěvek od Ondratylich »

BOBOBO píše:Když do toho chceš jít za každou cenu , tak si zadej do hledat úprava zdroje PC -všechna slova , no ale jestli ti bude ta jednookost stačit nwm .

Hledal jsem už když sem s tím tvořením začal. Tak nějak jsem doufal že by se naskytla nějaká možnost jak to udělat bez zásahu do zdroje.
Andrea

#19 Příspěvek od Andrea »

Pasivní chladič s větrákem? 8O Jseš si jistý, že chápeš význam slova pasivní?
masar

#20 Příspěvek od masar »

Ondratylich píše:.. Zdroj bez jakékoli zátěže běží v pořádku ale jakmile přes peltier spojím +5V a +12V tak stopne...
To by tě nemělo překvapovat. Zapojovat zátěž mezi +12V a +5V je nesmysl. :wink:
Ondratylich

#21 Příspěvek od Ondratylich »

Andrea píše:Pasivní chladič s větrákem? 8O Jseš si jistý, že chápeš význam slova pasivní?

Doufám že ano. Něco jako tohle http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9 ... B9bKM1afig a já na to plácnul ještě větrák. Samo o sobě se to jen docela dost ohřálo.

Tím pádem se z toho možná stal aktivní to netuším :D ale ta kovová kostra s "mřížkou" je snad pasivní.
Ondratylich

#22 Příspěvek od Ondratylich »

masar píše:
Ondratylich píše:.. Zdroj bez jakékoli zátěže běží v pořádku ale jakmile přes peltier spojím +5V a +12V tak stopne...
To by tě nemělo překvapovat. Zapojovat zátěž mezi +12V a +5V je nesmysl. :wink:

Tak nějak mi to bylo divné ale radši zkusím radu někoho kdo tomu může rozumět víc. Nemám se za nijak extra zkušeného a rád si nechám poradit a zkusím co se dá :)
Už mě zklamala teorie napěťového děliče v tomhle případě takže radši zkusím jakoukoli radu :) btw. proč to vlastně nejde napěťovím děličem? Nekonstantní zátěž?
BOBOBO

#23 Příspěvek od BOBOBO »

A nás by určitě zajímaly výsledky výpočtu toho děliče . :D
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od Habesan »

Habesan píše:Co takhle zapojit článek mezi +5V a +12V ???
Ondratylich píše:Jakože přivedu +5 i +12 na jeden kontakt
Andrea píše:Když mezi, tak mezi, jedním koncem na +5V a druhým na +12V.
masar píše:Zapojovat zátěž mezi +12V a +5V je nesmysl.
Uznávám, že to předpokládá, že je zdroj zatížen rovnoměrně. Takže je to vlastně dělič 7:5, opřený o zdroj 5V. Používalo se to ke snížení otáček ventilátorů v PC.
Naposledy upravil(a) Habesan dne 25 čer 2012, 11:57, celkem upraveno 1 x.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
procesor

#25 Příspěvek od procesor »

Nikomu tu nič nehovorí sink-source?
Andrea

#26 Příspěvek od Andrea »

Ale někomu možná jo. To bude zase výživné vlákno. :D
Ondratylich

#27 Příspěvek od Ondratylich »

BOBOBO píše:A nás by určitě zajímaly výsledky výpočtu toho děliče . :D

Toš když sem to zkoušel tak sem si jeden odpor dal 100 ohm a druhej dopočital podle vzorce nějakych cca 200 ohm.
Spíš mi řekněte proč to tím nejde.

To Habesan: Moc nerozumím. Zkoušel jsem to, nefunguje to. Jestli sem někde udělal chybu tak řekněte. Jestli to fungovat ani nebude tak taky řekněte. Mě osobně tam prostě chybí ten kontakt na mínus. Mít oba konce na plus je mi hodně divné.
fero7

#28 Příspěvek od fero7 »

Ondratylich:
Cim viac pises, tym viac vieme, ze vies toho stale menej. (Na zaciatku to bolo skoro nic).
Naposledy upravil(a) fero7 dne 25 čer 2012, 12:00, celkem upraveno 1 x.
Davidus
Zablokován
Zablokován

#29 Příspěvek od Davidus »

pokud hodláš řešit napájení peltiera děličem s hodnotami rezistorů řádově stovky ohm, tak se do uprav PC zdroje raději nepouštěj
Ondratylich

#30 Příspěvek od Ondratylich »

Tak nějak se to začíná zvrhávat v diskuzi mimo téma. Byl bych rád kdyby sem psali lidé co mají co říct k dané problematice a ne jen zbytečné posty ve stylu od BOBOBO nebo Andrea.

Zkuste tuhle diskuzi udržet tak aby to nebyla jen hromada matlaniny v které se člověk musí brodit a pracně hledat konstruktivní odpovědi. Děkuji.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“