Regulovatelny zdroj 0 - 15 (24) V, 0 - 2 (>) A - poradte
Moderátor: Moderátoři
- FRANSIMOR
- Kontaktovat uživatele:
prosimte pust z hlavy regulacni zdroj z PC zdroje. Pokud trváš na tom pc zdroji tak z nej použij součástky a postav komplet novej.Z toho pc zdroje máš zhruba 70 % součástek....mbrazdil píše:1) Nechapu co mas na mysli s tou trvalou zatezi?
2) Nebude vadit ze ten PC zdroj je spinany zdroj? Ten regl je taky vlastne spinany ...
- czatlantis
po překročení nastaveného proudu se regulovaný zdroj sám vypne"
To znamená, že to neumí pracovat jako zdroj proudu a místo toho aby to přešlo do režimu konstantního proudu tak se ten zdroj vypne? No to potěš...
+
....
ul. Polska 36
42-400 Zawiercie
...
Tomu bych se vyhnul veeelkým obloukem už z principu...
Flexou s rezacim kotoucem "odpajim" z DPS vse krome usmernovace vstupnich filtru a smeti kolem (jde to velice rychle) a na uvolnene misto prisroubuju zmineny modul + potenciometr, pokud je potreba. Jde to regulovat od nejakych 1-2V. Tyto moduly jsou pomerne kvalitni - s PC zdrojem se to neda srovnavat, maji vsechny mozne i nemozne ochrany atd... Takhle mas jednoucelovy zdroj za chvilku, z PC mas hotovou krabicku se zasuvkou a vypinacem, nemusis se drbat s DPS apod. Jako lab. zdroj bych to ovsem nepouzil (stejne jako ten polsky)
Daji se koupit i levneji, ja jich koupil krabici 200W/24V za 50,-/ks. Typek co to prodaval vubec netusil k cemu to je
BOBOBO píše:Na nějaké zdroje pro účel pily se vyprdni . Vem trafo co seženeš-12-24V od 150VA a před něj dej regulátor z vyřazeného vysavače . Na naší stavbě jsem s tím nařezal snad 100m2 . A po pořezání polystyrenu si z něj pak můžeš dobastlit , co budeš potřebovat .
Trafo třeba stará autonabíječka a regulátor na primár třeba i lustrový stmívač. Někdo může namítat, že není určen pro indukční zátěž, ale mám to vyzkoušeno (právě,když jsem potřeboval nařezat poliš odporovým drátem (rozříznout podélně celé tabule na tenčí).
Jinak modeláři řežou poliš většinou trafopájkou. Potřebnou teplotu dosáhnou vhodnou volbou drátu a jeho délkou (nutno zkoušet)
mbrazdil píše:1) Nechapu co mas na mysli s tou trvalou zatezi?
PC zdroje potřebují mít připojenou trvalou alespoń částečnou zátěž jinak se ani nemusí rozběhnout nebo běží nestabilně. Samotný vestavěný větrák nemusí stačit, chce to přidat 1-2W navíc (je jedno jestli na 5 nebo 12V větev).
Pokud nějaký máš a chtěl bys ho využít tak to je možné a docela vhodné řešení. Ale já bych nedával přídavnou regulaci na výstup (proč přidávat něco co v něm je) u vody bys taky nepřidával ventil za ventil pro případnou regulaci.
Hledej na netu a i zde ve fóru toho najdeš dost třeba fráze jako "úprava PC zdroje", "z PC zdroje" atp.
Návodů najdeš mnoho od těch nejjednodušších (úprava zpětné vazby výměnou odporů v děliči na pinu1 řídícího IO příp. náhrada potenciometrem) i s obrázky a návody pro skoro laika až po kompletní přestavbu na laboratorní zdroj pro zkušeného bastlíře.