Něco jako MKO

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
slav3k

Něco jako MKO

#1 Příspěvek od slav3k »

Zdravím,

stavím pro děti na tábor funkční telegrafní zařízení (dvě krabice spojené dráty) s piezoelektrickým pípátkem a signalizací žárovkou.

Krabici mám udělanou na 9V baterku a mám tam tlačítko on off. Chtěl jsem aby když to zapnu tak mi žárovka na předem nastavený interval zasvítila jako signalizace že je zapnuto.

šlo by takový impulz jednoduše vytvořit MKO ? aby když zapnu tak se mko přepnul do nestabilního stavu a poté přešel do stabilního ?

doufám že chápete jak to myslím, čím jednodušší řešení, tím lépe.

děkuji s pozdravem Slávek
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od jezevec »

slav3k píše:...Krabici mám udělanou na 9V baterku a mám tam tlačítko on off. Chtěl jsem aby když to zapnu tak mi žárovka na předem nastavený interval zasvítila jako signalizace že je zapnuto....

Žárovka a 9V baterka nejdou dohromady, z té baterie můžeš brát tak 10mA, jinak se ti hned vybije. Dej tam LED diodu se sériovým odporem.
slav3k píše:...šlo by takový impulz jednoduše vytvořit MKO ?...

Ano.
Hromadu schémat najdeš na netu.
Crifodo

#3 Příspěvek od Crifodo »

Místo jednoho drátu můžeš použít stanový kolík do vlhké země, ušetříš měď a dětem zároveň předvedeš funkci uzemnění.
slav3k

#4 Příspěvek od slav3k »

Na internetu jsem se dočetl že z 9V baterky dostanu až 120 mA ? což by při průměrné kapacitě 100 mAh mělo vystačit na nějaký ten provoz ne, když se to bude spínat jen na krátké intervaly. Mám žárovku s typickým odběrem při 6V asi 90mA.

chtěl jsem aby to vypadalo jako zařízení z minulého století, proto je krabice vyrobená ze starého nábytku s patinou (zadarmo ze sběrného dvoru) a používám spínače a objímky z otcova skladu velice starého elektromateriálu :)

Taky jsem přemýšlel o tom, že jak to spínám přes tranzistor, že bych Rb mohl udělat nastavitelné, aby se to dalo přizpůsobit délce vedení ...

Děkuji za nápad s uzeměním, to zní skvěle !
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od jezevec »

slav3k píše:Na internetu jsem se dočetl že z 9V baterky dostanu až 120 mA ? což by při průměrné kapacitě 100 mAh mělo vystačit na nějaký ten provoz ne...

NE!
Crifodo

#6 Příspěvek od Crifodo »

Ty telegrafy z minulého století (a z předminulého) taky neměly piezo s MKO a nepoužívaly k indikaci žárovku. A netelegrafovaly proudem řádu 100 mA, to by se daleko nedostaly, používaly citlivá relé pro spínání místních obvodů. A k napájení používaly mokré články velikosti půllitru nebo olověné aku. Při odporu zemniče 100 Ohm bys toho moc nenasvítil. Dej tam když už musíš svítit, LEDku která při 5 mA bude svítit nepřehlédnutelně. Supersvitivá už při 300 µA.
slav3k

#7 Příspěvek od slav3k »

Já také spínám místní obvod přes tranzistor s velkým proudovým zesílením

na vaši radu použiju tu ledku, dám ji za žlutou fólii a budeme tvrdit že je to žárovka :)

dále opouštím úvahu s MKO, to není potřeba a už nemám moc času.

Popis činnosti:

Na obou stranách bedýnka s vyvedeným ON/OFF, modul s klepátkem pro pípání, světelná signalizace, která když bliká, znamená to že někdo z druhé strany pípá. ->

takže když pípáme my s jedné strany tak světýlko nebliká a znamená to, že se nikdo nepokouší z druhé strany také komunikovat.

povedu tři vodiče - zem a signálové vodiče pro každou ze stanic jeden, to abych bylo možno rozlišit kdo komunikuje s kým (diodka).

nahraju vám sem schéma, kdyby vás napadnul nějaký problém tak řekněte, děkuju
Přílohy
schema1.jpg
Schema
(33.13 KiB) Staženo 104 x
Crifodo

#8 Příspěvek od Crifodo »

To je zajímavé schéma, když sepne levý klíč, objeví se na pravém emitoru napětí zdroje menší o úbytek Uce a Uf diody, takže asi 7V. Druhým drátem sepne první tranzistor, který pak sepne natrvalo druhý tranzistor a klíče jsou tam pak už pro legraci?
Vedení do báze může v té délce představovat indukčnost s nějakou kapacitou a může tvořit rámovou anténu.
K čemu rozlišení stanic u sítě ze dvou účastníků? buď klíčuju já a sylším svoje značky, nebo k nim slyším i signál protějšku. Duplex asi ty děti zvládat nebudou :roll:
slav3k

#9 Příspěvek od slav3k »

jo to jsem si neuvědomil ^^ děkuju za upozornění :D

tam by stačilo přidat dvě diody a fungovalo by to ... 7V je dostačujících pro pípání, hlasitě to pípá už při 5V. S úbytky počítám

Teď jedu na chatu, popřemýšlím si tam o tom, jestli to udělat na dva dráty nebo tři ... ale mě se to bez světýlka už potom zdá strašně moc jednoduchý ^^ jsem chtěl aby to něco vizuálního dělalo :D

zatím moc díky za pomoc
Crifodo

#10 Příspěvek od Crifodo »

Tady jsou nějaké obrázky, jak vypadá slušný telegrafní obvod
http://www.cntr.salford.ac.uk/comms/res ... age021.jpg
http://members.kos.net/sdgagnon/te5.html
a tady veškeré vědění o moderním telegrafu
http://www.insulators.info/books/mpet/#cont06
což mi připomíná, že slušný telegraf by měl mít bzučák s Wagnerovým kladívkem a žádný piezo.
frantajetel11

#11 Příspěvek od frantajetel11 »

Crifodo píše:...slušný telegraf by měl mít bzučák s Wagnerovým kladívkem a žádný piezo.

JJ můžeš ho na chatě z dlouhý chvíle namotat (2x) :wink:
Crifodo

#12 Příspěvek od Crifodo »

Když vymontuje cívky z relé, ani nic motat nemusí, stačí vyrobit a poladit kotvu z nějaký planžety.
Andrea

#13 Příspěvek od Andrea »

A proč nebzučet rovnou tím relátkem?
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“