Něco jako MKO
Moderátor: Moderátoři
Něco jako MKO
stavím pro děti na tábor funkční telegrafní zařízení (dvě krabice spojené dráty) s piezoelektrickým pípátkem a signalizací žárovkou.
Krabici mám udělanou na 9V baterku a mám tam tlačítko on off. Chtěl jsem aby když to zapnu tak mi žárovka na předem nastavený interval zasvítila jako signalizace že je zapnuto.
šlo by takový impulz jednoduše vytvořit MKO ? aby když zapnu tak se mko přepnul do nestabilního stavu a poté přešel do stabilního ?
doufám že chápete jak to myslím, čím jednodušší řešení, tím lépe.
děkuji s pozdravem Slávek
- jezevec
- Hlavní moderátor
- Kontaktovat uživatele:
slav3k píše:...Krabici mám udělanou na 9V baterku a mám tam tlačítko on off. Chtěl jsem aby když to zapnu tak mi žárovka na předem nastavený interval zasvítila jako signalizace že je zapnuto....
Žárovka a 9V baterka nejdou dohromady, z té baterie můžeš brát tak 10mA, jinak se ti hned vybije. Dej tam LED diodu se sériovým odporem.
slav3k píše:...šlo by takový impulz jednoduše vytvořit MKO ?...
Ano.
Hromadu schémat najdeš na netu.
chtěl jsem aby to vypadalo jako zařízení z minulého století, proto je krabice vyrobená ze starého nábytku s patinou (zadarmo ze sběrného dvoru) a používám spínače a objímky z otcova skladu velice starého elektromateriálu
Taky jsem přemýšlel o tom, že jak to spínám přes tranzistor, že bych Rb mohl udělat nastavitelné, aby se to dalo přizpůsobit délce vedení ...
Děkuji za nápad s uzeměním, to zní skvěle !
na vaši radu použiju tu ledku, dám ji za žlutou fólii a budeme tvrdit že je to žárovka
dále opouštím úvahu s MKO, to není potřeba a už nemám moc času.
Popis činnosti:
Na obou stranách bedýnka s vyvedeným ON/OFF, modul s klepátkem pro pípání, světelná signalizace, která když bliká, znamená to že někdo z druhé strany pípá. ->
takže když pípáme my s jedné strany tak světýlko nebliká a znamená to, že se nikdo nepokouší z druhé strany také komunikovat.
povedu tři vodiče - zem a signálové vodiče pro každou ze stanic jeden, to abych bylo možno rozlišit kdo komunikuje s kým (diodka).
nahraju vám sem schéma, kdyby vás napadnul nějaký problém tak řekněte, děkuju
- Přílohy
-
schema1.jpg- Schema
- (33.13 KiB) Staženo 104 x
Vedení do báze může v té délce představovat indukčnost s nějakou kapacitou a může tvořit rámovou anténu.
K čemu rozlišení stanic u sítě ze dvou účastníků? buď klíčuju já a sylším svoje značky, nebo k nim slyším i signál protějšku. Duplex asi ty děti zvládat nebudou
tam by stačilo přidat dvě diody a fungovalo by to ... 7V je dostačujících pro pípání, hlasitě to pípá už při 5V. S úbytky počítám
Teď jedu na chatu, popřemýšlím si tam o tom, jestli to udělat na dva dráty nebo tři ... ale mě se to bez světýlka už potom zdá strašně moc jednoduchý ^^ jsem chtěl aby to něco vizuálního dělalo
zatím moc díky za pomoc
http://www.cntr.salford.ac.uk/comms/res ... age021.jpg
http://members.kos.net/sdgagnon/te5.html
a tady veškeré vědění o moderním telegrafu
http://www.insulators.info/books/mpet/#cont06
což mi připomíná, že slušný telegraf by měl mít bzučák s Wagnerovým kladívkem a žádný piezo.
- frantajetel11