Dost zajímavý úkaz. V těchto vedrech se na digitálním displeji měření odběru domu při signalizaci vysokého tarifu objevovali nesmyslné údaje. Při hledání příčiny, kdy jsem zjistil že to způsobuje obvod indikace (blikací LED spíná více LED) jsem potom přerušil znechucen činnost a odešel ve stavu, kdy zůstala řídící ledka odpojena. Ovšem poté bylo zjištěno, že nefunguje FM a syn si stěžoval na TV.Druhý den jsem zjistil, že celý tento děs vyrábí zmíněný obvod. Prostě se přes podřízené LED rozkmital na nějakém - vysokém - kmitočtu. Cívka má asi 20 závitů, průměr asi 10mm - pulzy rušili audio. Co si o tom myslíte??
Blikačka byla právěže odpojena (škrtnutá na obr). Pí článek kvůli odrušení - impulzy, strmé hrany. Vrazil jsem tam v podstatě na co jsem šáhl. Rezonanční obvod ze 100nF + pár závitů vzduchem? To se mi zdá divné, ale možné je vše..
Vzduchová cívka tady není vhodná, má dost vysoké Q. Bude se to chovat spíš jako násobič kmitočtu, nebo oscilátor. Na odrušení se hodí třeba feritová perlička provlečená drátem, nebo cívka s velmi nízkým Q.