Vecne svetlo

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
rnbw

#16 Příspěvek od rnbw »

Presne tak - a tie nizkopapacitne clanky sa daju obcas aj kupit, su urcene na taketo pouzitie. Vyssiu kapacitu solar nestihne za den nabit.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od ZdenekHQ »

AmarokCZ píše:Když už tu byla zmíněna spektrální citlivost oka, tak je nutné zmínit, že v noci je oko nejcitlivější na 500nm, takže studená bílá je podle mě lepší.

To mě budeš muset nějak blíž vysvětlit, protože bílá není barva, pouze vjem.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Artaban001

#18 Příspěvek od Artaban001 »

Amarok:
To schéma jsem někde viděl v můstkové verzi pro napájení nějakýho oddělovacího zesilovače. Ale už nevím, kde. Místo LED tam bylo trafo - dvojitá odrušovací tlumívka..
piitr
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od piitr »

lnemec píše:Ok , kondiky mam 4, tak dam 2 seriove 2x paralelne
No, já bych to nedělal. Jednu tu diodu tam stejně budeš muset mít, aby se to nevybíjelo, takže ti napětí vyleze tak z 5,5V na 6V. Přitom se ti ale kapacita sníží 4x, takže se to podle mě nevyplatí. Celková energie v kondíku ti tak klesne asi 3x. Já bych tam radši nechal ty dvě diody.
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od AmarokCZ »

ZdenekHQ: ve studené bílé je velký podíl modrého světla, takže proto. Je sice možné použít jen modrou, ale já osobně modrou moc nemusím, takže radši tu studenou bílou (ta taky ve většině těchto solárních lampiček je, zkoušel jsem vyměnit za teplou bílou a rozdíl je znát).
Naposledy upravil(a) AmarokCZ dne 11 črc 2012, 09:08, celkem upraveno 1 x.
http://www.zvodovodu.cz/ | Pokud neodpovídám na téma a chce něco vědět, pište SZ!
lnemec
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od lnemec »

Nic, na kondenzatory se muzu vyprdnout, zkusim koupit Ni-** aku na GESu za par KC a uvidime co to bude delat... jeste tam zkusim narvat nejakej ten LED driver....
Andrea

#22 Příspěvek od Andrea »

piitr píše:
lnemec píše:Ok , kondiky mam 4, tak dam 2 seriove 2x paralelne

Přitom se ti ale kapacita sníží 4x

To máš nějaký divný počty. Dva kondenzátory sériově je poloviční kapacita a to celé 2x paralelně je opět původní kapacita jednoho kondenzátoru, tak kde máš tu 1/4?
lnemec
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od lnemec »

No protoze kapacita kondenzatoru pri seriovem razeni je

celk.C = 1/C1 + 1/C2 ... ale jelikoz ja mam 4x1F ... tak je to C = 1/1 + 1/1 = 2F

a paralelne k tomu bude C = C1 + C2 .. C = 2F + 2F = 4F stejne jako 4x paralelne ...

Takze asi tolik k jine kapacite....
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od ZdenekHQ »

AmarokCZ píše:ZdenekHQ: ve studené bílé je velký podíl modrého světla, takže proto. Je sice možné použít jen modrou, ale já osobně modrou moc nemusím, takže radši tu studenou bílou (ta taky ve většině těchto solárních lampiček je, zkoušel jsem vyměnit za teplou bílou a rozdíl je znát).

Tak to samozřejmě, subjektivně je tam velký rozdíl, nicméně pokud někomu stačí monochromatické světlo a ještě hledí na spotřebu, tak bílá ledka je docela žrout. A těch 500nm odpovídá spíš modrozelené až zelené, mě osobně modré světlo spíš oslňuje, či jak ten pocit popsat.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Crifodo

#25 Příspěvek od Crifodo »

AmarokCZ píše: Je sice možné použít jen modrou, ale já osobně modrou moc nemusím, takže radši tu studenou bílou

Monochromatické modré světlo, kromě toho, že je nepřirozené, má ještě jeden efekt; aby byly v jeho světle dobře vidět předměty, musely by mít podobnou barvu, doplňkové barvy jsou naopak "neviditelné" i při vyšších hladinách osvětlení.
Posun citlivosti ke krátkým vlnovým délkám pod při nočním (skotopickém) vidění nastává až po adaptaci oka na tmu. Když se ale oko podívá i chvilkově přímo do zdroje světla, což u nočních zahradních lamp je časté, oko ztratí adaptaci na noční vidění a citlivost odpovídá smíšenému mezopickému vidění na kterém se podílejí tyčinky i čípky.
Než mizerné NiCd bych možná radši volil mizerné LiIon z mobilů, resp. odložené z nefunkčních. Čím dál častějc u mě přistane mobil který už nerozchodím a zůstane dobrý funkční akumulátor 3.7 V cca 700-900 mAh. Ty NiCd budou mít po čase samovybíjení větší než je svícení 2 mA LEDkou.
Naposledy upravil(a) Crifodo dne 11 črc 2012, 10:41, celkem upraveno 1 x.
piitr
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od piitr »

Andrea píše:To máš nějaký divný počty. Dva kondenzátory sériově je poloviční kapacita a to celé 2x paralelně je opět původní kapacita jednoho kondenzátoru, tak kde máš tu 1/4?
Tak možná jsem to pochopil špatně, jaké jsou k dispozici kondenzátory. Já to bral, že jsou 4 stejné, každý o kapacitě C. A mám dvě možnosti, jak je zapojit:
1) Dva sériově a k tomu paralelně další dva sériově. Výsledná kapacita je C.
2) Všechny čtyři paralelně. Výsledná kapacita 4C, ale trochu menší napětí. Tedy čtyřnásobek.
lnemec
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od lnemec »

Crifodo píše:
AmarokCZ píše: odpovídá smíšenému mezopickému vidění na kterém se podílejí tyčinky i čípky.
Než mizerné NiCd bych možná radši volil mizerné LiIon z mobilů, resp. odložené z nefunkčních. Čím dál častějc u mě přistane mobil který už nerozchodím a zůstane dobrý funkční akumulátor 3.7 V cca 700-900 mAh. Ty NiCd budou mít po čase samovybíjení větší než je svícení 2 mA LEDkou.

Ano chtel sem tam dat Li-ion akum, ale jelikoz ty jsou citlive na nabijeci napeti, a minimalni napeti na ktere to vybijes - ja tam nechci davat nejake slozite obvody na kontrolu a hlidani prepeti a min.napeti ... takze koupim nejake Ni-MH baterky .. 80 kc/ks 4x aby to dalo cca 5V
radekrd
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od radekrd »

lnemec píše:No protoze kapacita kondenzatoru pri seriovem razeni je

celk.C = 1/C1 + 1/C2 ... ale jelikoz ja mam 4x1F ... tak je to C = 1/1 + 1/1 = 2F

...

Máš to blbě:

C=1/(1/C1+1/C2)=0.5F
lnemec
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od lnemec »

OK, tak mam kapacitu mensi ....

vicemene je to jedno, dam tam baterii,

zapomel sem na ESR kondenzatoru

a kdyz si spocitam naboj, tak 1F kapacity pri 5.5V je naboj 5.5c
ale na baterce s pouhych 100mAh by to bylo 360c coz je mnohonasobne vic, takze tam dam baterky... vykaslu se na kondy
rnbw

#30 Příspěvek od rnbw »

No lenze 4x NiMH je nezmysel, to tym panelom nenabijes. Jednak je na to 5,5V malo a jednak na to 63mA nestaci.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“