Výroba 230V na jízdním kole
Moderátor: Moderátoři
Že ty si tady z nás děláš šoufky
Nebo si převlečený M.K.?
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
- psychosalam
- Zablokován

kingage píše:... aby při normální rychlosti 10-30km/h pomocí nějakých el. zař. šlo dodávat stabilní napětí 220V ...
Přejmenováno. ZdenekHQ
má-li to být stabilní a se stabilním kmitočtem, bude vhodné použít dynamo, které dobíjí baterku a z baterky přes měnič budeš vyrábět střídavých 220V/50Hz. Místo dynama můžeš dát také alternátor s usměrňovačem, ale na usměrňovači už budou ztráty. Ten výkon bude dán tím, kolik kg zařízení na tom bicyklu uvezeš.
kingage píše:to mi chcete říct že alternátor v autě při volnoběžných otáčkách má výkon jen 5W ?
Alternátor v autě díky změně buzení může mít klidně i 0W nebo taky svoje maximum. Výkon alternátoru nezávisí na tom jak auto rychle jede. prostě převod se přizpůsobí pro nejpoužívanější spektrum otáček. To samé by platilo i pro kolo. Takže neřeš rychlost, řeš jenom jak moc máš dobré nohy a to věř, že nemáš.
Máš v tom trochu guláš mám pocit.
Co napsat co přesně to má dělat? A k čemu sloužit? 230V je takové napětí vhodné pro přenos na krátké vzdálenosti. 50Hz zase pro snadnou transformaci a pohon rotačních strojů. Jinak nemá výhody pro které by stálo za to se jím pachtit na kole. Proto se taky nikde jinde než v distribuční soustavě nepoužívá.
- jango737882
- weed_smoker
Hlavně tu zátěž zvyšuj postupně,jinak se akorát nadřeš jak vůl a daleko nedojedeš.
http://www.repofium.net/sx/tech/rotoped.html
- Artaban001
mc-vlada píše:ok1hga
No, já měl onehdá něco trochu jiného, bylo to už z něčeho vymontované, průměr asi 10-12 cm, dlouhé asi 30 cm napájení bylo tuším 12 nebo 24 V a výstup tuším 220V nebo 400V nebo oboje, už si nepamatuji a výstupy byly přes skleněné průchodky.
Nebyl to náhodou rotační měnič? - něco podobnýho jsem měl taky. Uvnitř byl motor s dynamem na společné hřídely a vyrábělo to anodové napětí pro nějaký lampový přístroj. Já to měl teda na 12V
Zde je řešení..