Zdroj micro ATX
Moderátor: Moderátoři
Zdroj micro ATX
Pokud se tím vážně chceš zabývat, tak ho alespoň otevři, a zjisti základní věci o jeho architektuře.
Obsahuje ještě TL494 (nebo některý klon) nebo už něco modernějšího?
Má tři trafa mezi primárem a sekundárem?
Jeden (cca 450V) nebo dva (200V) zásobní elyty?
Má aktivní PFC?
A taky nějaké ty nápisy by se mohli hodit.
Stejně je pravděpodobné, že nakonec si budeš muset ručně překreslit celé schéma.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Což ale platí až pro zdroje ATX, starší AT většinou právě bez externí zátěže nastartovat nelze. To měl asi "doskok55" na mysli - bohužel pro něj, AT zdroje jsou už nějaký ten pátek "pasé" a najdou se jen v "bedně s verkem" sloužícím bastlíři pro zábavu, případně pro vývoj nebo předělávku k jiným účelům.jezevec píše:doskok55 píše:Nezapomeń připojit nějakou zátěž (min.1-2W)...
Stále se opakující bludy, všechny PC zdroje mají zatěžovací odpory již zabudované a jedou bez další zátěže. Samozřejmě, pokud jsou v pořádku.
A kutilmile - nelituju tě
mioko1970 píše:Potřebuji se poprat s problémem PC zdroje micro ATX. Po vytažení z PC a propojení zeleného vodiče " start " s černým " GND " se ventilátorek zdoje pouze otočí cca o dvě otáčky.
Máte chlapi pravdu, ale já jsem odpovídal tazateli. Z toho jak se ptá jsem to chápal tak, že v PC mu funguje a po vyndání ne a ptá se jak ho rozchodit na stole mimo PC. A vypadá to že ho ani neotevřel.
Zátěž je jedna z možností (i když u ATX méně pravděpodobná),každopádně připojením třeba starého HDD nic nepokazí.
Má to být nějaký micro ATX blíže neupřesněného původu. U Číńana si člověk nikdy nemůže být jist (každý kus je originál) a některé součástky(které nejsou pro funkci nezbytné) tam klidně mohou chybět. zvlášť v micro provedení kde se perou s nedostatkem místa a odvodem tepla.
Už jsem se setkal i s prohozenou barvou vodičů takže orientace jen podle barvy drátů už může být chyba.
- Gringo_Joe
TO: EKKAR
EKKAR píše: To měl asi "doskok55" na mysli - bohužel pro něj, AT zdroje jsou už nějaký ten pátek "pasé" a najdou se jen v "bedně s verkem"
Tak pasé jsou v PC, ale pro nás bastlíře je to stále výborný základ pro celou řadu věcí už jen proto že jsou zadarmo odpadá mechanická stavba a výroba plošńáku. Pro většinu věcí se to dá překopat a případně doplnit a není nám líto pokud něco odrovnáme. Sáhneme jen do té bedny s verkem v garáži pro druhý.
OT: Skoro by jsme se tu pohádali a při tom tazatel to možná ani nečte.
Vždy velice zdvořile požádá o radu a pak už žádná reakce upřesnění dotazu na požadavek diskutérů atd. Je to tak u všech tří dotazů co zde položil. Člověk v dobré víře zareaguje 100x opakovaným a nakonec vlastně jen vyprovokuje mazáky na fóru (které plně chápu) aby ho trošku přizemnily.
Když už cituješ, nepřekrucuj hlavní myšlenku tím, že ji vynecháš, já totiž napsal i tohle:doskok55 píše:...
TO: EKKAREKKAR píše: To měl asi "doskok55" na mysli - bohužel pro něj, AT zdroje jsou už nějaký ten pátek "pasé" a najdou se jen v "bedně s verkem"
Tak pasé jsou v PC, ale pro nás bastlíře je to stále výborný základ pro celou řadu věcí už jen proto že jsou zadarmo odpadá mechanická stavba a výroba plošńáku. Pro většinu věcí se to dá překopat a případně doplnit a není nám líto pokud něco odrovnáme. Sáhneme jen do té bedny s verkem v garáži pro druhý.
....
Ten druhotný účel tam má největší důležitost - že totiž bastlíř tyhle věci nevyhazuje bez rozmyslu, ale uvážlivě je (i po případné úpravě) dokáže znovu využít.EKKAR píše:...AT zdroje jsou už nějaký ten pátek "pasé" a najdou se jen v "bedně s verkem" sloužícím bastlíři pro zábavu, případně pro vývoj nebo předělávku k jiným účelům.
A neříkám, že mám doma AT zdrojů plnou místnost, ale v přibližně 80% případů se kterými jsem měl "tu čest" jim pro stabilní chod NESTAČÍ samotný interní větrák (zatím ve všech zdrojích co jsem potkal byl napájený z kladné větve 12V) - vyžadují připojit externí zátěž v řádu jednoho až dvou ampér také na větvi +5V...
A kutilmile - nelituju tě