Vinotéka Fagor JC-33C

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Mourek
Kontaktovat uživatele:

Vinotéka Fagor JC-33C

#1 Příspěvek od Mourek »

asi mi bude přinesena malá vinotéka,projev závady je ten že to svítí, nechladí netočí se větrák a je z toho slyšet nějaké bzuční. Typ Fagor MOD.VT-12 type no. JC-33C. Než budu souhlasit s přinesením prosím jestli někdo nemá zkušenosti,co by to mohlo bejt, popř schéma. V záruce to není , prodejce prý nezná servis, opravu by nějak zajistil výměnou všech střev, takže cena by se dostala téměř na nové zařízení.
Děkuji předem
rezis

#2 Příspěvek od rezis »

Hmm asi bych čekal petiera jako se tady nedávno řešilo.
Internet - metla lidstva
ohryzek36

#3 Příspěvek od ohryzek36 »

Asi je to trochu pozdě (měl jsem problémy s připojením), ale servismanuál je tady.

Osobně bech nejdřív zkontroloval zdroj (u podobných blbostí z něho leze jenom 12V, aby to mohlo být napájené z autobaterie), nejspíš bude klasický spínaný s nějakým TL494, teoreticky bych na něho mohl mít někde schéma (mám schéma na zdroj s označením S126AM13, byl v podobné mašině, ale na pivo).

Jestli bude v pořádku, tak zjistit, jestli jde do ventilátoru napětí (12V, často se spouští nějakým menším tranzistorem), bez něho to skoro nechladí(i s ním to není nic moc), a pak proud peltierem (to už nějaký ampér může být), ten se často spouští nějakým FETem.
Artaban001

#4 Příspěvek od Artaban001 »

A já bych zkusil asi toto:
Někde na tom peltierovým panelu je možná "policajt" - Já jej měl i na autolednici a byl v háji. Chrání panel před přílišnou teplotou. Co si budem vykládat: chladič musí zmařit hlavně odporový teplo peltiéra a k tomu nějaký to "přenesený" teplo ze studený strany. Pokud se přehřeje (nefunkční ofuk, ucpaný chladič), rozpadnou se můstky a panel přestane chladit, respektive čerpat teplo. Policajt ho při přehřátí dočasně vypne. Většinou ale dočasně znamená nastálo.
Mourek
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Mourek »

Pozdě není dnes to přinesli. Situace je taková že na zdroji bylo 0,8V po odpojení Peltiera naběhlo 12,7 . Kond na výstupu zdroje je nafouklej vyměním ho . Odpor peltiera multimetrem je malý nějak seto moc nedá změřit cca 2 ohmy. z obou stran stejný tak nevím. Jestli je to tak dobře zatím jsem s ním neměl co do činění. možná by se tam dalo připojit 12 z PC zdroje a uvidím jestli obživne
Eleman

#6 Příspěvek od Eleman »

Ten odpor bude asi v pohodě. Ten peltier bere běžně 4 až 6 A i více, podle typu a velikosti.
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Mourek
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Mourek »

Prosím o nakopnutí: Je v tom zdroj s TL494 a když odpojím Peltiera tak nabíhá normálně na 12V ,na výstup zdroje byl elyt 2200mikro nafouklej , nemám dal jsem tam 1000. Bez Peltiera zdroj jede s peltierem spadne na 0,8 a nic. Zkusil jsem tam připojit 12V z PC zdroje a něco to dělá , točí se větrníci. Odběr je 5,5A. Prosím jestli někdo nemáte nápad čím to je. Bohužel měřák ESR mám asi na chalupe a jedu tam až příští víkend. Nejspíš elyt, ale kterej. Vadnejch zdrojů máme dost ale jedou na SD.Takže to opravuju vyjímečně, proto nevím.
Změnit/Odstranit příspěvek
Eleman

#8 Příspěvek od Eleman »

Jak ti máme poradit, když tady není schema a nemáš čím změřit elyty?
Těch 1000uF může být málo.
Když nemáš čím měřit ESR, nezbyde ti nic jiného než postupně měnit (přikládat paralelně) elyty a doufat, že to vyjde. Určitě ale použij dostatečnou kapacitu a kvalitu.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Mourek
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Mourek »

já myslel jestli náhodou někdo neví že je to elyt na nžičce X toho brouka. Schéma není ,SM byl ale bez schematu. Holt ten mizernej Němec řádí schoval měřák.
:x
Eleman

#10 Příspěvek od Eleman »

Dej místo toho 1000uF 2200uF, pak se uvidí a dej sem nějaké pořádné fotky. Jestli nepomůže výměna elytů, nezbyde ti nic jiného neš ten zdroj rozkreslit podle plošňáku.
Uvědom si, že se ptáš způsobem jako: Mám auto Škoda a nejede, jenom když se tlačí, čím to může být?
Lidí, kteří toto opravovali asi moc nenajdeš.
Mourek
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Mourek »

Je to oprava za děkuju , tak holt pokud se to nějak rychle nepovede tak to skončí na SD.
Eleman

#12 Příspěvek od Eleman »

No jak myslíš.
ohryzek36

#13 Příspěvek od ohryzek36 »

Kdysi jsem nakreslil schéma zdroje něčeho podobného - domácího výčepu Eta 0637 (taky hrozný krám - chladí 5l bečku 8 hodin - to je u nás dávno naražená druhá 50ka :twisted: ) - funguje to na podobném principu, a ten zdroj nevypadal také úplně zle (jenom s TL494, jednoduchý, něco jako oškubaný PC AT zdroj - jen 12V a několik ampér), tak jsem si nakreslil schéma - bohužel nejsem moc zběhlý ve spínaných zdrojích této topologie, tak schéma vypadá tak, jak vypadá (nevěděl jsem prostě, kam co umístit) a pochopitelně neručím za chyby (může tam být nějaká hrozná krpa, které jsem si nevšiml). K nějakému měření se už asi nedostanu (modul je bůhvíkde), ale snad by ještě pomohl datasheet TL494 :D .
Přílohy
S126AM13.GIF
(15.54 KiB) Staženo 691 x
Mourek
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Mourek »

Děkuju , uvidíme jestli to najdu. Chci to prohlídnout jestli tam není studeňák, jestli není blbá dioda atd. Blbý je že čekám na operaci šedého zákalu, tak můžu něco přehlídnout.
Mourek
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Mourek »

Tak to konečně odnesou , přinesl jsem měřák změřil pár elytu co vypadaly dobře, byly tak na půl , tak jsem se nakrknul a vyměnil všechny, on je tam nějakej operák kterj to má asi v závislosti na teplotě vypnout,no a nakonec jsem vyměnil usměrňovací diodu a běží to.Děkuji za pomoc
. Jak je ted horko tak to tedy moc nechladí.
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“