Vecne svetlo

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Andrea

#76 Příspěvek od Andrea »

lnemec píše:dal jsem pred LEDky 50ohm odpor aby tam slo cca 150mA nebo vic

To jsi krapet ustřelil, ne? Na 50 Ohm odporu by při 150mA bylo 7,5V. :roll:

lnemec píše:protoze 0.7V ubytek na bipolaru je moc, a nezbyde dost napeti na LEDky

Jak jsi přišel na těch 0,7V na bipoláru? To je přece Ube a ne Ucesat.
lnemec
Kontaktovat uživatele:

#77 Příspěvek od lnemec »

0.7 V je na jakymkoliv PN prechodu ne?

PNP .. to jsou 2 prechody .. BE, CE taky .. ne?
jestli se pletu, tak me oprav .. :D

ok a s tim odporem, sry, je tam ted 80mA .. pri 50 ohm a cca 4V .. 3 ~ 5V ..

a s tim tranzistorem, no tak jednoduchy je to

predim tam byly LEDky a hned za nima T2 bipolar, no a i kdyz jsem bazi pripojil primo na plus = max saturace, tak ledky nedosahly max svitivosti, ale nyni s mosfetem kdyz odeberu 50ohm odpor tak sviti naprosto stejne jako kdyz je pripojim primo na baterku, tak mi vysvetli kde tam tedy byl ubytek napeti/proudu ?
lnemec
Kontaktovat uživatele:

#78 Příspěvek od lnemec »

Tady je to schema aktualni
Přílohy
schema_final.png
(14.98 KiB) Staženo 142 x
Andrea

#79 Příspěvek od Andrea »

Na odporu 50 Ohm by při 80mA byly 4V a na LED by nic nezbylo. Máš v tom docela hokej, chtělo by to nějaké základy, aspoň Ohmův zákon, dřív asi nemá smysl probírat něco složitějšího, jako třeba polovdiče.
lnemec
Kontaktovat uživatele:

#80 Příspěvek od lnemec »

OK, sry, chvatam tak pisu nesmysly, pri 4V napajeni, 3V na LED

1V ubytek na odporu (pocitam ze na T1 je zanedbatelny ubytek)

Tak proud by byl cca 20mA .. v tom pripade ty LED hooodne setrim, kdyz jich tam mam 10 :D, asi jim trochu povolim tipec :D

a prosimte, napis tedy jak je to s tim bipolarem, a proc mi LED svitily znatelne mene s bipolarem plne otevrenym oproti MOSFETu?
lnemec
Kontaktovat uživatele:

#81 Příspěvek od lnemec »

Aha ... uz jsem asi nasel duvod ...

protoze h21e = beta na bc337 je 160, a tedy i pri max otevreni max proud Ibe nebude pri tak nizkem napeti dostatecny na otevreni tranzistoru dostatecne, tudiz bych tam musel dat tranzistor s mnohem vyssim zesilovacim cinitelem

je to tak?

P.S uz je to par let co jsem vylezl ze stredni kde jsem to naposledy pouzival, tak prosim omluvte moje nedostatky v pameti :)
Andrea

#82 Příspěvek od Andrea »

Nějak jsem tu slátaninu nepochopila, ta věta nemá hlavu ani patu. :roll:
lnemec
Kontaktovat uživatele:

#83 Příspěvek od lnemec »

OK

asi sam nepochopim proc se to tedy deje .. tak zkusime to prikladem

kdyz se podivas na schema co jsem poslal (to posledni), odmyslime si odpor pred LED, a kdyz zapojeni zapnu, LED sviteji stejnou intenzitou jako pripojene primo na baterii

pokud nahradim T1 za NPN BC337-16, a B napojim primo na baterku, a LED dam stejnym zpusobem pred C bez odporu, tak nebudou ani zdaleka svitit tolik jako s MOSFEtem.. proc?
Andrea

#84 Příspěvek od Andrea »

Protože ten tranzistor bude dávno mrtvej. Divím se, že tě ty LEDky a tranzistory nenakopou do prdele, za to, co jim děláš.
lnemec
Kontaktovat uživatele:

#85 Příspěvek od lnemec »

Andrea píše:Protože ten tranzistor bude dávno mrtvej. Divím se, že tě ty LEDky a tranzistory nenakopou do prdele, za to, co jim děláš.

Mam v jejich vydrz naprostou duveru :D :D

Ano, matne si vzpominam ze v datasheetu od BC337 je neco jako max Ube ~ 2V :D :D

Verim v kvalitu levnych tranzistoru za 2Kc .. :D
piitr
Kontaktovat uživatele:

#86 Příspěvek od piitr »

No, ten BC337 by na to byl ještě lepší.
Tak jestli ho máš, tak bych tam vážně nedával ty mosfety.
Vždyť bys tím mosfetem mohl řídit lokomotivu, určitě je dražší, je zbytečně velikej a snáz se zničí statickou elektřinou (ale to asi není argument, tobě hoří pod rukama i ty bipoláry :-) ).

A jak píše Andrea - moc hodnej na ty součástky nejsi.
Do báze prostě musíš dát odpor a před LEDku taky.
To se pak těžko zkouší zapojení s odkouřeným tranzistorem.
lnemec
Kontaktovat uživatele:

#87 Příspěvek od lnemec »

:D aha .. :D

no ... :D tak mosfet vymenit za bipolar muzu .. no a cenove... tak mosfet je asi 2x drazsi .. asi 10 kc .. ale porad je to prd cena .., tak tam dam BC nepouzitej (snad zdravej)

vyzkousim to tam dat ..
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#88 Příspěvek od AmarokCZ »

Fakt nevidím důvod proč tam strkat bipolár, když je (alespoň podle mě) MOSFET lepší.
Na bipoláru by sice byl při tomto proudu úbytek jen pár desítek mV, ale jen v případě, že do jeho báze poteče dostatečný proud. 4093 podle mě tak velký proud nedá, tudíž není tranzistor plně otevřen. Prostě tam nech ten MOSFET + odpor sériově s LED a neřeš chytrácké kecy chytráků... :wink:
http://www.zvodovodu.cz/ | Pokud neodpovídám na téma a chce něco vědět, pište SZ!
lnemec
Kontaktovat uživatele:

#89 Příspěvek od lnemec »

No, vzhledem k tomu, ze uz to mam zapajene cele, tak nevim no .. ted jen sehnat nekde v praze obchod sbilym sprejem na sklo :D.

mam to ve sklenici od okurek :D a chci to udelat jako matne (mimo solarko samozrejme)
aby nebyly videt body diod ...
piitr
Kontaktovat uživatele:

#90 Příspěvek od piitr »

A tak jo, je ten mosfet lepší, to jo. Jen mi to na spínání LEDky přijde jako kanón na vrabce. To napětí na tranzistoru přece tak nevadí, když tam stejně má odpor. Tak dá ten odpor trochu menší. Jen se to nesmí zkoušet stylem, že si zdroj zkratuju přechodem BE a pak se divím, že na LEDku žádný proud nezbyl a že tranzistor kouří.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“