Non-stop napáječ 5V / 1A
Moderátor: Moderátoři
Non-stop napáječ 5V / 1A
Našel jsem např.:
Napájecí adaptér síťový 5V/1200mA, konektor micro USB za 199 Kč (datasheet: SYS1421_Wxx_series)
Je v datasheetu je napsáno, že má účinnost > 66.49%. Zdálo se mi to málo a tak jsem si řekl, že sem napíšu a porádím se s váma jestli není lepší si takový zdroj postavit.
Moje představa je, že použiju nějaké malé zalité trafo a k tomu nějaký stabilizátor. Zbastlil bych to s 78xx, LM31x nebo MC34063A, ale řekl bych, že ty lineární nebudou mít dobrou účinnost a ten spínaný asi není moc kvalitní a dnes už existujou lepší, modernější, účinnější IO s různými ochranami proti zkratu, přehřátí apod.
Takže bych se chtěl zeptat na váš názor, jestli jde postavit kvalitnější zdroj než ty čínské nabíječe a tak vůbec jaké fajn IO používáte na stabilizaci. Samozřejmě předpokládám rozumnou cenu, dostupnost, jednoduchost, a aby měl zdroj dobrou účinnost, tj. aby moc nespotřebovával proud (když pojede nonstop).
Máte nějaký tip?
Low drop lineární stabilizátory potřebují rozdíl tak 0.5V, tak to by bylo určitě míň než ty 2W a jak je to se spínanými IO nevím. Myslíte, že je to nereálné dostat se třeba na míň než 0,5W na zdroj?
Zařízení má spotřebu tak 4W a když 2W budou ztráty, tak to je polovina což je z principu dost. Myslel jsem, že to bude hračka, ale asi není jak to tak čtu. Zkusím pohledat nějaké spínané stabilizátory.
V GME mají třeba LM2576T-5 (77%, 52 kHz, možnost vypnutí, ochrana proti přehřátí a limit proudu).
Taky to není nic moc, ale co jsem se tak díval, tak max. účinnost tam byla 79-80% u nějakých drahých IO. Když k tomu připočtu ty ztráty na trafu, tak to bude níž. Čínský napáječ má 66% celkem. Uměl by někdo zhruba odhadnout kolik můžou činit ty ztráty na trafu?
Máš to se značnou rezervou (což je u dnešní elektroniky jenom dobře) a má psánu 77% účinnost.
- czatlantis
http://www.ebay.com/itm/5-5-28V-to-0-6- ... 1e7065a0a9
Ta účinnost je velmi dobrá a opravdu odpovídá co jsem to zhruba měřil, ale já to používám na větší proudy, na 1A je to asi overkill.
Jinak mám ještě tohle http://www.ebay.com/itm/LM2596-Step-Dow ... 4cfc0e32e2
Tam jsem účinnost neměřil, ale když mi napíšeš jakej proud a jaký vstupní napětí, tak ti to klidně změřím. Každopádně cena je naprosto úžasná, protože samotnej integráč co tam je stojí tady v GM asi čtyřnásobek. Jediný co bych asi upravil jsou nějaký kvalitní kondenzátory a plácnout to na chladič.