násobič napětí

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
PavelFF

#16 Příspěvek od PavelFF »

Vlaadkoo, všechno, co tu napsali kolegové je pravda. Trochu to shrnu nebo doplním.

vlaadkoo píše:takže počkej ted jsem to nějak nepochopil . pochopil jsem to tak že mám připojit na 24 voltový sekundár 24V a na primáru budu mít těch cca 220 co potřebuju . je to tak nebo ne ?

Je to "skoro tak", ale ve skutečnosti tam bude o dost menší napětí než 220V a to proto, že z primáru se stal sekundár a naopak. Původní sekundár 24V má totiž na dorovnání ztrát (a u malých trafíček nejsou malé - účinnost je třeba jen 60%) přimotány závity navíc (poměr počtu závitů je jiný než by odpovídalo poměru napětí). Když se pak prohodí primár za sekundár, tak se z toho stane nevýhoda a trafo dává už naprázdno menší napětí na straně "220V". Po zatížení ještě dále poklesne.

Násobiče napětí z diod a kondenzátorů jsou velmi měkké, tj. nedají se příliš zatěžovat aniž by jim těžce vynásobené napětí zase nespadlo. Pokud stejný čistý objem zabere trafo a násobič(hafo kondenzátorů), tak obvykle trafo dává větší výkon než násobič.
Duvsan

#17 Příspěvek od Duvsan »

Ak by použil elyty 1000µF/50V, kaskáda bude mať viac stupňov, vieš zhruba odhadnúť prúdovú zaťažiteľnosť? Zadavateľ vlákna si potom sám zváži, ako ďalej.
PavelFF

#18 Příspěvek od PavelFF »

Zadavatel o potřebném proudu zatím spíše mlčí (jen lehká zmínka o výkonu 2W a 4W).

Mimochodem požaduje dostat 220V střídavých NEBO stejnosměrných. Což je docela rozdíl.
220V stejnosměrných by mohlo opačně zapojené tráfko 220/24V z napájecího napětí 24V skutečně dát. Zato 220V střídavých určitě nedá.

Udělat tvrdý násobič z kondenzátorů má asi své praktické hranice dané schopností zdroje poskytovat tak velké proudové pulzy. Nakonec to narazí na reálný vnitřní odpor zdroje, vnitřní odpor kondenzátorů, diod,... Spočítat to umí Bernard a asi dva další lidi tady.
Duvsan

#19 Příspěvek od Duvsan »

Ja som nechcel exaktné výpočty, len medze, v ktorých sa pohybujeme. Tých striedavých/jednosmerných som osobne pochopil tak, že striedavé si usmerní. Ale rozdiel to je a nezanedbateľný, to je fakt. A tuším ani nevieme zdroj tých 24V / 48V. Zadavateľ by to mohol upresniť.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od ZdenekHQ »

Vzkazuje Ti Ivan, že pokud nebudeš potřebovat galvanické odddělení, můžeš to trafo zapojit jako autotrafo, t.j. obě vinutí do serie. Tím k sekundáru přičteš napětí primáru.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“