Jaké osvětlení do dílny / garáže?
Moderátor: Moderátoři
-
Jirka
- Kontaktovat uživatele:
Jaké osvětlení do dílny / garáže?
Současné osvětlení je želva s 2x 25W žárovkou a kopýtko s 40W žárovkou na bočních stěnách, což je akorát tak na parkování auta. Na práci úplně nevhodný.
Moje představa jsou 2 světelné okruhy:
1. pro parkování auta: dvě světla s mřížkou na bočních stěnách a 60W žárovkou, protože žárovky se okamžitě rozsvítí i v mrazu.
2. pro hobby práci: tady vůbec nevím, zda použít zářivky, halogenky nebo úsporky, a jak? Možné je využití delších bočních stěn nebo podhledu. Budu pravděpodobně měnit stávající podhled z osinkocementu za sololit, ev. minerální podhled (kazety). Nad ním je dřevěný rošt a trámy, do podhledu je tedy možné zapustit světla.
Jaká tělesa a zdroje světla by byly v tomto případě nejvhodnější s ohledem na rovnoměrmé osvětlení prostorou a vzhledem k prostředí? A aby to světlo nevypadalo jako v tunelu?
Počet a rozložení svítidel snad ze zkušeností odhadneš. Nad pracovní stůl by bylo dobré ještě lokální osvětlení na konzoli, záleží jak intenzivní světlo pro jakou práci potřebuješ a jaké je přispění stěn k šíření světla odrazem. Čisté nebo špinavé stěny a strop znamenají rozdíl stovek procent. Který platíš v energii.
-
Jirka
- Kontaktovat uživatele:
Právě nevím ten potřebný výkon světel. A nerad bych vrtal strop 2x.
Takže 4 světla, 2x 36W, tj. cca 300W, to by mohlo stačit?
Tělěsa napříč myslíš jak? A nebo B?
- Přílohy
-
svetla.png- (8.45 KiB) Staženo 91 x
Já bych to řešil 4 kusy zářivkových svítidel 2 x 36 W, krytí IP 44. Je to lepší než je umístit na stropě, protože je na prd, když máš perfektně osvětlenou střechu auta , ale nevidíš kolem auta a do motoru a kufru, když otevřeš haubnu. Svítidlo nad ponk bych řešil jako samostatné.
c) je správně.
- Přílohy
-
obrázek00.png- (42.35 KiB) Staženo 93 x
-
Jirka
- Kontaktovat uživatele:
Je pravda, že jsem všiml v dílnách / garážích s takhle nízkým stropem světel na stěnách, takže na tom c) něco bude.
BOBOBO: já si to moc nedovedu představit, ale proč myslíš, že by uprostřed byla tma? Když budu u něčeho stát a clonit si, mělo by tam dopadat světlo jěště ze tří světel, ne?