Jaké osvětlení do dílny / garáže?

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Jirka
Kontaktovat uživatele:

Jaké osvětlení do dílny / garáže?

#1 Příspěvek od Jirka »

Potřebuji poradit s návrhem osvětlení do svojí "špinavé" dílny/garáže. Je to nevytápěný prostor cca 3 x 6m, výška cca 2,3m. Jako hobby dílna a garáž jaro-podzim, v zimě jen garáž. Může tam klesat teplota i pod 0°C, může se tam objevit vlhko.

Současné osvětlení je želva s 2x 25W žárovkou a kopýtko s 40W žárovkou na bočních stěnách, což je akorát tak na parkování auta. Na práci úplně nevhodný.

Moje představa jsou 2 světelné okruhy:
1. pro parkování auta: dvě světla s mřížkou na bočních stěnách a 60W žárovkou, protože žárovky se okamžitě rozsvítí i v mrazu.

2. pro hobby práci: tady vůbec nevím, zda použít zářivky, halogenky nebo úsporky, a jak? Možné je využití delších bočních stěn nebo podhledu. Budu pravděpodobně měnit stávající podhled z osinkocementu za sololit, ev. minerální podhled (kazety). Nad ním je dřevěný rošt a trámy, do podhledu je tedy možné zapustit světla.
Jaká tělesa a zdroje světla by byly v tomto případě nejvhodnější s ohledem na rovnoměrmé osvětlení prostorou a vzhledem k prostředí? A aby to světlo nevypadalo jako v tunelu?
Crifodo

#2 Příspěvek od Crifodo »

Do garáže určitě něco s vyšším krytím, třeba http://www.zarovky-svitidla.cz/0,145,za ... tesne.html
Počet a rozložení svítidel snad ze zkušeností odhadneš. Nad pracovní stůl by bylo dobré ještě lokální osvětlení na konzoli, záleží jak intenzivní světlo pro jakou práci potřebuješ a jaké je přispění stěn k šíření světla odrazem. Čisté nebo špinavé stěny a strop znamenají rozdíl stovek procent. Který platíš v energii.
BOBOBO

#3 Příspěvek od BOBOBO »

Relativně dost často se ve SD vyskytují dvoutrubicová zářivková tělesa i ve výše požadovaném krytí . (2x 32,40W) pro výborné osvětlení bych dal 4 tělesa napříč , pro slabší osvětlení kusy 3 .
Jirka
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Jirka »

Stěny a strop jsou a budou čistě bílé, podlaha bude světle šedá. Práce s ručním nářadím, něco vyvrtat, uříznout, natřít, atd.

Právě nevím ten potřebný výkon světel. A nerad bych vrtal strop 2x.

Takže 4 světla, 2x 36W, tj. cca 300W, to by mohlo stačit?

Tělěsa napříč myslíš jak? A nebo B?
Přílohy
svetla.png
(8.45 KiB) Staženo 91 x
BOBOBO

#5 Příspěvek od BOBOBO »

Myslím a) a bude to v poho . Na hodinářskou práci stejně musíš mít dodové světlo . Mám dílničku 4x4 a v centrálu mám zářivky a mám ještě světlo nad ponkem , nad svěrákem , nad pilou , nad pracovním stolem , nad soustruhem , vše po 100W . Ta zapínám pochopitelně jen na práci .
jirkati

#6 Příspěvek od jirkati »

Pro běžnou práci na pracovním stole vyhovuje osvětlení 500 lx, pro kreslení výkresů až 1000 lx. Takže se to dá docela dobře i spočítat, případně i změřit.
kbulda

#7 Příspěvek od kbulda »

Z dlouholeté praxe vím, že v garáži je ideální umístění svítidel na stěnách.
Já bych to řešil 4 kusy zářivkových svítidel 2 x 36 W, krytí IP 44. Je to lepší než je umístit na stropě, protože je na prd, když máš perfektně osvětlenou střechu auta , ale nevidíš kolem auta a do motoru a kufru, když otevřeš haubnu. Svítidlo nad ponk bych řešil jako samostatné.
c) je správně.
Přílohy
obrázek00.png
(42.35 KiB) Staženo 93 x
Jimmi2

#8 Příspěvek od Jimmi2 »

Také mám v garáži jedno centrální světlo na stropě (žárovka 150W). A dokud tam parkoval jen žigulík, bylo to v pohodě, protože tomu se haubna odklápí dopředu. Ale většina novějších aut to má naopak, a pak ta haubna prostě stíní. Tohle je potřeba brát v úvahu.
BOBOBO

#9 Příspěvek od BOBOBO »

Jenomže zadání neznělo pro garáž , ale i dílnu ! Jirka tam bude nejpíše svářet konstrukce . Pak bude mít uprostřed tmu .
Jirka
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Jirka »

Nad ponkem bude samostatný světlo, to je jasný.

Je pravda, že jsem všiml v dílnách / garážích s takhle nízkým stropem světel na stěnách, takže na tom c) něco bude.

BOBOBO: já si to moc nedovedu představit, ale proč myslíš, že by uprostřed byla tma? Když budu u něčeho stát a clonit si, mělo by tam dopadat světlo jěště ze tří světel, ne?
Cust

#11 Příspěvek od Cust »

Já mám b) + lokální přisvícení pro pracovní stůl. Holt mi tam ale neparkuje auto.
BOBOBO

#12 Příspěvek od BOBOBO »

Jaksi proto , že to má do středu dílny/garáže světlo nejdále a je nejrozptýlenější . Má to opodstatnění jen pokud jde o čistou garáž .
Odpovědět

Zpět na „Poradna“