Neznámé součástky

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
austincz

Neznámé součástky

#1 Příspěvek od austincz »

Dobrý den,

mám doma několik neznámých součástek a "nevím" k čemu jsou a chtěl bych je použít.
No začátek je trochu víc zmatený tak snad mě někdo pochopí :D

Mám doma líheň s tímto termostatem: http://www.lihne.cz/92-comfort-ts-5000.html

Mám na ni napojený topnou spirálu, ale aby byla rychleji vytopena tak tam mám ještě 150W žárovku, která se dá vypnout potom vypínačem. Jenomže teď nastává problém: termostat jak dosáhne nastavené teploty, tak aby ji udržel tak třeba 2 sekundy sepne kontakt a pak další 3 sekundu je vypnutý a pořád dokola. A mě se jedná o to, že ta žárovka pořád bliká a bojím se že to prostě vlákno nevydrží.

Šla by některá z dole vyfocených součástek použít an tento problém?

Díky za odpovědi
Přílohy
DSC_0725.jpg
Obr 3
(237.03 KiB) Staženo 111 x
DSC_0724.jpg
Obr 2
(290.65 KiB) Staženo 109 x
DSC_0721.jpg
Obr 1
(227.18 KiB) Staženo 158 x
frantajetel11

#2 Příspěvek od frantajetel11 »

Ten vrchní obrázek nevim co je.
Ty dva spodní jsou časový relé 0,25-2,5 vteřiny a ty ti asi budou na prd...
Pokud bys měl časovej spínač, kterej by měl po sepnutí interval větší, než ten čas cyklování termostatu, tak by použít šel (za cenu toho, že by ta žárovka měla po zapnutí termostatu chvíli prodlevu).
EDIT: pokud by šel ten termostat nastavit tak, aby měl při cyklování čas sepnutí kratší než těch 2,5 vteřiny, tak by to časový relé použít šlo. Ale taky jde o to, aby to s takovymhle časem stíhalo dotápět...
austincz

#3 Příspěvek od austincz »

Jééé, já jsem zapoměl vyfotit horní stranu na krabičce u té součástky na obrázku 1. Přeložil jsem to ze španělštiny jako schodištový vypínač nebo něco takového. Já jsem to pochopil, tak že po vypnutí vypínače jde do žárovky ještě cca 2 minuty proud.
jarda
Zablokován
Zablokován

#4 Příspěvek od jarda »

A co to řešit společným zapnutím a žárovku přes časový spínač nastavený na dobu dosažení ohřevu po potřebnou teplotu? /změřit a podle času přikoupit DIN časovač/.
frantajetel11

#5 Příspěvek od frantajetel11 »

No to je pěkná kravina. Ten čas se bude měnit podle okolní teploty :?
austincz

#6 Příspěvek od austincz »

Ano přesně tak, čas k vytopení líhně bude pokaždé jiný. Hlavně jsem měl namysli, že třeba je líheň zapnuta 12 hodin předtím než tam dávám vejce aby se POŘÁDNĚ vytopila. Myslíte, že by nešla použit ta součástka na obrázku 1?
jarda
Zablokován
Zablokován

#7 Příspěvek od jarda »

Časovač je regulovatelný, a jde mu o první zapnutí a nahřátí, potom už nechce zapínat žárovku. Vidíš schůdnější možnost kromě vynechání žárovky? PICku s programem uplatňujícím změny teploty s připojením na meteosat? Když je u zapínání, potom nejjednodušší je po dosažení teploty žárovku vypnout, píše - že to lze. Potřebuje rychlý start.

Edit, psali jsme současně... takže jde o 12 hodin před vložením vajec - to má být prvotní vstupní informace, potom dát výkonnější topné těleso, vynechat žárovku.
2,5 sec. časovač je zde k ničemu. A je to přístroj, ne součástka.
Celeron

#8 Příspěvek od Celeron »

To cyklovani 2/3 sekundy je naky divny. Tepelna soustava a takhle rychla reakce? Nemas tam nahodou topnou infrazarovku? Videl bych to ze zarovka ti sala primo na teplotni sondu. Nevim jakou prostoru a co v ni s tim vytapis, ale neslo by odclonit svit zarovky na sondu?
Taky v tom reglu pisou, ze je to PID. Je vubec nastavenej? Mozna ze ti ten regl kmita. Zkus si na netu nalyzt jak se PID regly nastavuji. Ja to sice kdysi studoval na prumce, ale uz si z toho nic nepamatuju :(
Jirka
BOBOBO

#9 Příspěvek od BOBOBO »

Když už bych musel , dal bych tam obyč relé s tlačítkem a použil ho jako samodržku . Po nastartování líhně nastartovat tlačítkem a po prvním vytopení by se žárovka odepla , rychlý start byl proveden . Na tuto fci jsem použil termostat z AR , který také cykluje . Jen tímto režimem dostaneš trvalou teplotu . Zkraje je sepnut plně a potom jsou dvě polohy . Nejdříve cykluje s vyšší střídou a potom s menší . Ano ty střídy je třeba nastavit v praxi dle reálných teplot v okolí líhně , je to citlivé .
Andrea

#10 Příspěvek od Andrea »

Celeron píše:To cyklovani 2/3 sekundy je naky divny. Tepelna soustava a takhle rychla reakce?

Co má frekvence PWM na výstupu regulátoru společného s reakcí tepelné soustavy?
jarda
Zablokován
Zablokován

#11 Příspěvek od jarda »

Buď obyčejné relé s přídržným kontaktem, nebo bistabilní, třeba http://www.railcomp.cz/produkty-a-sluzb ... a-zapadka/
Cust

#12 Příspěvek od Cust »

Andrea píše:
Celeron píše:To cyklovani 2/3 sekundy je naky divny. Tepelna soustava a takhle rychla reakce?

Co má frekvence PWM na výstupu regulátoru společného s reakcí tepelné soustavy?
Pkud je časová konstanta soustavy příliš malá a frekvence PWM taky malá, tak je problém.
Andrea

#13 Příspěvek od Andrea »

To asi nebude případ vytápění líhně, když vytopit ji trvá půl dne a perioda PWM je řádově v sekundách.
austincz

#14 Příspěvek od austincz »

No asi to tady muset trochu usměrnit" :)

Vytopení líhně trvá zhruba necelou hodinu, liší se podle okolní teploty samozřejmě apod. Těch 12 hodin je doporučené pro ustálení teploty, není ale nutné.

Ty 2 a 3 sekundy jsem pouze nastřelil. Jedná se mě o to, že nechci aby ta žárovka blikala.

Myslel jsem jestli by šlo použít něco takového co mám v koupelně na ventilátoru, že po zapnutí vypínače se ventilátor normálně rozběhne a a po vypnutí vypínače běží ještě nastavenou dobu (aby se vyvětrala).

No a právě proto jsem myslel, jestli by nešel použít ten přístroj na obrázku 1? Na něm je právě napsáno "Elektronická schodiště".
Andrea

#15 Příspěvek od Andrea »

Ale to ti ta žárovka bude svítit pořád a hrozí přetopení. Ty spíš potřebuješ něco, co tu žárovku rozsvítí, jen když bude signál na vstupu přítomen déle než je perioda spínání (tj. když topení topí na max.). Takže nějaký časový spínač se zpožděným rozběhem. To umí jeden z těch, co jsi sem dal na fotce, ale 2,5s bude asi málo.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“