Odpojovač od sítě při nulovém odběru
Moderátor: Moderátoři
Jo to je přesně ono – musí se sepnout a dřív než kontakt odpadne už se musí kondík nabíjet z trafa. Ale to už se musí vyzkoušet.
Jemný kontakt ve skleněné trubičce se používá (nebo používal) v cyklocomputerech. Pár závitů silného drátu už nebude problém. Někdy to vyzkouším.
jarda: co sem taháš perpetum mobile? Řešil jsem to s elektrikářem a PODOBNÉ zapojení se prý používá = funguje. Říkal, že je to o té kapacitě a proudu při kterém to relé sepne. Schválně se ho na to ještě zeptám.
Ale trochu važnejšie. Osobne by som to riešil nabijcím akulumátorom umiestneným v zdroji a komparátorom, ktorý by sledoval odber. Pri odbere by sa cez komparátor a príslušný koncák zopol zdroj, ktorý by dobil akulumátor a zaroveň napájal spotrebič. Akumátor by plnil funkciu zdroja pre riadenie a zdroja pre štart. Po zániku spotreby by komparátor preklopil a zdroj vypol. Neviem, ale na náboj v kapacite by som sa nespoliehal.
To netvrdím, šel bych do řádně dimenzovaného trafa.DaveM píše:Takže říkáš vykašlat se na to a jít raději do pb akumulátoru?
Aby se mu nic nestalo, když zůstane naprázdno připojené síti. Aby naprázdno nedávalo větší napětí než originální akumulátor. A aby dokázalo dávat nějaký rozumný proud, hádám tak 20A až 40A.
Blbnutí s poddimenzovaným akumulátorem a dobíječkou připomíná tohle: t=51562.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
edoedo20 píše:Osobne by som to riešil nabijcím akulumátorom umiestneným v zdroji a komparátorom, ktorý by sledoval odber.
To už se komplikuje polovodičema a nabíjením akumulátoru. Proto bych tuhle variantu viděl spíš pro nízké odběry (něco jako Ansmann ZeroWatt).
edoedo20 píše:Neviem, ale na náboj v kapacite by som sa nespoliehal.
Dnes jsem zkoušel jazýčkový kontakt z cyklocomputeru, na něm jeden závit drátu v sérii s vrtačkou a 6800uF na bitým na 14.7V – úplně v pohodě to spíná. Takže ještě vyřešit primár (relé, stykač). Napětí kleslo za 2 týdny z 14.7V na 14.2V – já bych se toho nebál. V nejhorším tlačítko co přemostí kontakt relé to jistí.
Nic Ti nebrání (v rámci bezpečnosti), abys ho po práci odpojil od sítě pohyblivým přívodem, vypínačem atd. Důležité je, aby nevyvíjelo tolik tepla, že když na to zapomeneš, tak ti přes noc shoří, což třeba MOT nemusí splňovat.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Habesan píše:Pokud 12V/400VA z dob minulých máš, tak by to mohla nejlepší volba.
No zatím nemám, ale kámoš mi ho v práci otočí
Habesan píše:Nic Ti nebrání (v rámci bezpečnosti), abys ho po práci odpojil od sítě pohyblivým přívodem, vypínačem atd.
Ten vypínač na šňůře by taky šel, i když odpojovač se mi líbí víc. Ještě si to rozmyslím.