Reprobedny B3010 HIFI
Moderátor: Moderátoři
- Artaban001
Reprobedny B3010 HIFI
Nemáte někdo schéma vyhybky z těchto beden? - Slabě hrají výškový repráky a proto mám podezření na kondenzátory
Doporučuji pro případné zájemce přečíst níže uvedený odkaz, tam se dočte, že bipoláry jsou levnou náhražkou s omezenou trvanlivostí.
Mnohokrát jsem měřil MP kondenzátory, a to dokonce i z padesátých let. Stále měly svou kapacitu a dobrý tangens delta.
Jen musejí být v hermetickém provedení, vyloučené jsou zastříknuté MP apod.
http://amplion.wz.cz/tp-repase.htm
Kvalitní bipoláry - kupodivu staré Tesla TF..., některé drahé zahraniční apod. mají překvapivě malé ESR a velkou životnost, nedávno jsem testoval 100uF/50Vac z jedné profi bedny, kde opravdu dostávají zabrat, a i po 24 letech mají ESR lepší, než nový 100uF/30Vac z GM...
Taky už nevím, jestli to byla druhá největší velikost, výška asi metr, obsah asi 130 litrů.
Na ty kondenzátory si nemohu stěžovat, žádné zhoršení ani po 20 letech nepozoruju.
Odborníci na akustiku, mezi nimi i profesionální prodejci, kteří mě navštívili, zvuk velmi chválili.
Pojmy "odborníci na akustiku" a "profesionální prodejci" se sice zásadně nevylučují, přesto bych byl k pravdivostním hodnotám výroků profesionálních prodejců radši zdrženlivý
Klasické voskové krabičáky jsou zákeřné, velmi častá vada je zkrat na pouzdro, nebo částečný zkrat svitku. Tohle dělají hlavně kusy, přemosťující basák. Ruku na srdce - pozná každý z nás, že v trojpásmu je místo kondu 16uF naráz paralelně k basáku odpor třeba 5R ? Nepoznal to ani člověk, který měl ty velké 3p Tesla Bratislava 10 let doma a teprve pravidelně se pálící výškáč v jedné a po několikáté chcíplý zesilovač ho donutil k rozborce a měření. I když on šel snadno poznat ss odpor na svorkách, u jedné kolem 9R, u druhé kolem 4....
Ruku na srdce vedle sedící kypré spoluposluchačce, to není špatná představa...
Jinak, problémy s L-R-C veteší jsou jen vodou na mlýn známému tvrzení Ein Volk, ein Topf, ein Band