Mixér ETA Fresco 1047, schéma?

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
wendik
Zablokován
Zablokován

Mixér ETA Fresco 1047, schéma?

#1 Příspěvek od wendik »

ahoj dostal se mi do rukou prý nefrci ztratil se paragon a typ 1047 eta fresco ale coogl mi moc nepomohl slo by nekde el schema sehnat??
Přílohy
4041dc254494cbc8a626e5e530fb636b--mmf250x250.jpg
(7.36 KiB) Staženo 316 x
pepito

#2 Příspěvek od pepito »

Zdravím,
na to snad není schéma ani potřeba. u AC motoru bývá přepínač odboček vynutí a tím se měmí rychlost. To se dá normálně oměřit.
FRANSIMOR
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od FRANSIMOR »

K tomu schema sehnat se asi nepovede.na druhou stranu snad ani není potřeba :wink:
Honza_dy

#4 Příspěvek od Honza_dy »

Já bych řekl, že uvnitř najdeš "samokurvícíse" tepelnou pojistku. Do těhle šitů to cpou ve velkém, ale čínani je mají blbě spočítané takže místo po dvou letech odejte třeba už za 3 měsíce.
Několik takových šlehačů jsem měl na stole a většinou se mi chtělo zvracet.
Hydrawerk

#5 Příspěvek od Hydrawerk »

Jednou jsem opravoval podobný mixer Bravo. Problém způsobovaly uvolněné šroubky volně cestující po vnitřku mixéru. Po jejich zašroubování mixér zase fungoval.
Eleman

#6 Příspěvek od Eleman »

Souhlas s Honzou_dy. Tepelná pojistka na vinutí motoru pod izolační páskou. :wink:
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
ohryzek36

#7 Příspěvek od ohryzek36 »

Tento šlehač jsem opravoval už mockrát - schéma jsem si ale nikdy nenakreslil - prakticky není potřeba, nejsložitější je nacpat všechyn ty kabelové svazky zpět do krytu, aby šel rozumně zavřít + ty proklaté dvířka pro ponornou nohu. Regulace funguje klasicky přes přepínání odboček 5-ti polohovým přepínačem, akorát po zastrčení ponorňáku se toto mikrospínačem vyřadí a funguje jen tlačítko "turbo". Jestli bys ale opravdu schéma potřeboval, tak ti ho můžu zítra v práci z nějakého rozebraného překreslit :D .

Když ale šlehač nefunguje, tak je v 75% případů jen přerušená pojistka (malá bílá, v ručce u odrušovacího toroidu a kondenzátoru), prakticky je zbytečná a je to kurvítko - odchází při jakémkoliv přetížení, je celkově zbytečná a jiné šlehače pojistky stejně nemají (i v centrálním servise se pod ně pájely dráty). Dál - bývají často uvolněné tlumivky u rotoru - jsou mezi statorem a uhlíkama u modrých odrušovacích kondenzátorů v černých bužírkách - ty stačí znovu připájet. Motor je tam HD4535, a i ten šlehač se dá sehnat i od opravdového výrobce, jen si musíš koupit aspoň 3000 kusů :D

EDIT: Mám dojem, že v tomto motoru tepelná pojistka není - pár jsem jich teď nedávno rozebíral a nikde nic (měl jsem i odmotanou izolaci) - navíc se mi povedlo jeden skoro spálit - zkouším z něho udělat přípravek na zkoušení rotorů (něco takového), tak jsem seřezal plechy co byly okolo rotoru a pouštěl do něho 230V přes žárovku (500W) a už pěkně zasmrádnul (nedal se na něm udržet prst), ale pořád funguje (nakonec jsem to přehřívání vyřešil triakovým regulátorem)
wendik
Zablokován
Zablokován

#8 Příspěvek od wendik »

chlapi a dekuji za navrhy mrknu na tu pojistku atd
wendik
Zablokován
Zablokován

#9 Příspěvek od wendik »

tak hotovo byla to ta tepelne pojistka zkratoval jsem to motor jde zlehka a dekuji za dobré rady
Přílohy
do kazde loznice.jpg
(131.42 KiB) Staženo 296 x
JirkaCZ

#10 Příspěvek od JirkaCZ »

jo přesně tak, a rád taky upadává černý kabel co vede tuším ke statoru, je přes něj převlečená ještě taková bužírka, ten už jsem pájel dvakrát a teď naposled to byla ta tlumivka nebo ta pojistka a divil jsem se že eta dodává i ty plastové převodové kolečka do kterých se dává metla, ty už máme taky náhradní. Mixér máme 4 roky a je nahovno, i na 1. stupeň se točí moc rychle a všechno lítá okolo a při použítí jako mixeru máte ještě pokoukání v podobě výbojů co vznikají u komutátoru :) opravdu geniální výrobek :D
ohryzek36

#11 Příspěvek od ohryzek36 »

To jsou tlumivky (jsou mezi uhlíkama a oběma polovinama statoru) - u těchto motorů rády upadávají - sice jsou někdy zapatlané nějakým tavným lepidlem, ale moc to nedrží. A ta pojistka nahoře u síťového filtru není tepelná (ta by reagovala asi docela pozdě), ale klasická tavná (nadproudová) - je docela malá a zapájená v DPS (rozměr teď nevím, ale 5x20 to není).

Zrovna při použití té ponorné nohy (náhon přímo z hřídele motoru přes unašeč) rády odchází ty pojistky (zvlášť, jestli je noha už jetá, někde dře + navíc je potřeba s tím něco umixovat) - prostě to docela přetěžuje motor...
JirkaCZ

#12 Příspěvek od JirkaCZ »

ano přesně, brácha si zrovna dělal ledové frapé, při tom používá tu "nohu" no a přitom mu to taky kleklo.
tatramacek

#13 Příspěvek od tatramacek »

Chlapi,kdyz uz tu řešíte ruční mixéry tak by mne zajímalo jaký motor je v ručním mixéru ETA 1046 Promise - máti sem jej kupoval někdy před devíti lety což jsem byl ještě v učňáku - za první výplatu - a ještě jede.. Děkuji mockrát za info
Audaces fortuna iuvat
ohryzek36

#14 Příspěvek od ohryzek36 »

Je tam prakticky ten stejný (HD45/30), ozubené kola jsou také shodné - jak u řady X046, X047, tak i X088. Novější X048 je už o něčem jiném (motor HD45/25, slabší menší kola, víc na prd), starší jsou už jen X043 (vyrobený ve spolupráci se Zelmerem - prakticky typ 371) a X042 (ten starý známý oranžový nebo bílý šlehač). Prostě měla štěstí na dobrý kus :D .
kejki

#15 Příspěvek od kejki »

Jestli mohu využít znalce, který typ pasuje do převodovky s masomlýnkem a struhadly?
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“