Reprobedny B3010 HIFI

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Crifodo

#16 Příspěvek od Crifodo »

Vždyť to říkám, to chce dvakrát jeden kousek ARZ6608 a tomu přizpůsobit bedny, zesilovač, prostor, repertoár a uši...
Radix

#17 Příspěvek od Radix »

To chce ARN8608 nebo 8604. Sám je mám, tak vím, co to je. Takové basy málokterý posluchač kdy slyšel.
Crifodo

#18 Příspěvek od Crifodo »

No jo, ale s těma zase asi těžko postavíš jednopásmo, ne? a nastává ti právě ta popisovaná pakárna s výhybkama, natáčením fází...
Basy nejsou všechno, s jednopásmem poznáš takovou fázovou věrnost a přesvědčivost, jakou málokterý basovaný posluchač kdy slyšel :roll:
Z basů v bránici jsem byl umanutý tak okolo 15-20 let, v pozdějších desetiletích mě to zas poznenáhlu nějak pustilo... možná k radosti a úlevě mých sousedů :lol:
Radix

#19 Příspěvek od Radix »

Tak my máme vlastní dům a silné zdi, tak o sousedy nejde. :D
Sendyx

#20 Příspěvek od Sendyx »

2 Crifodo - já myslím, že ta "fázová věrnost" se zcela přeceňuje. Jednopásmo mívá jakousi slušnou charku v ose, mimo osu to bývá telefon. Většina poslechu vyšších kmitočtů tak bude vemi závislá na umístění posluchače a beden.
Crifodo

#21 Příspěvek od Crifodo »

To je pravda, směrovost je značná a není to zrovna žádoucí vlastnost. Uznávám. Naštěstí při poslechu, který si chci vychutnat, obvykle netoužím cestovat v prostoru a s lahví medicíny z Velkých Pavlovic už vůbec. Pro ty ostatní, prozaické případy poslechu se holt smířím s nějakým sprostým třípásmem :wink:
Jednopásmové horny a lampáč v jednočinném áčku je něco jako aperitiv. Ne všem a ne po kýblích. Jen vybraní interpreti ve vybraných chvílích :hojahoj:
Sendyx

#22 Příspěvek od Sendyx »

Já se přiznám, že jsem slyšel asi tak 8 různých jednopásem a jako jakýkoliv hlavní poslech to byl většinou totální průšvih - šmajdavé výšky, placaté basy. Ty které hrály slušně, byly zase problematické při jakékoliv větší hlasitosti - prostě max. na nějaký folk s kytarou někde na chalupě u krbu, ale polena nesmí moc hlasitě praskat. Známý, velký nadšenec SE triod a jednopásem taky nakonec tvrdí, že nejlíp hrají jednopásma, podpořená aktivním subwooferem :roll: :D
Crifodo

#23 Příspěvek od Crifodo »

Sendyx píše:Já se přiznám, že jsem slyšel asi tak 8 různých jednopásem a jako jakýkoliv hlavní poslech to byl většinou totální průšvih - šmajdavé výšky, placaté basy. Ty které hrály slušně, byly zase problematické při jakékoliv větší hlasitosti - prostě max. na nějaký folk s kytarou někde na chalupě u krbu, ale polena nesmí moc hlasitě praskat. Známý, velký nadšenec SE triod a jednopásem taky nakonec tvrdí, že nejlíp hrají jednopásma, podpořená aktivním subwooferem :roll: :D

jsem rád, že ses jinými slovy víceméně dopracoval k mému příspěvku z 22:20 :wink:
Na ryčné novodobé žánry se zvednutými kraji pásma a na to, co se provozuje v současných "arénách" jednopásma samozřejmě nejsou a nebudou. Jsou pro posluchače, kteří ještě v decibelech a subwooferech nepoztráceli sluch. Sedí jim komorní hudba, klubové nahrávky s důrazem na barvu, ne na dřevorubeckou intenzitu. Pak je pojem šmajdavé výšky a placaté basy bezpředmětný, tak jako se při projížďce kočárem nehodnotí rychlost porovnáním s SR71 a nosnost s Herkulesem :wink:
Folk zrovna nemusím a k chalupě patří spíš domácí uzené než triody... natož nějaký wůfry :P
Sendyx

#24 Příspěvek od Sendyx »

Tos mi připomněl návštěvu u jednoho jednopásmového nadšence, kdy předváděl své výtvory a jedna zůčastněná se neudržela a podotkla, že to hraje úplně přesně stejně, jako když si na chalupu vezme kurz angličtiny v diktafonu a pouští si to skrz staré lampové rádio ze 40. let... Dost byl problém poznat po hlase Janis Joplin a Jarka Nohavicu :twisted:
Radix

#25 Příspěvek od Radix »

To těm lampovým rádiím dost křivdíš.
Sendyx

#26 Příspěvek od Sendyx »

Nekřivdím, ale tenhle konkrétní kousek opravdu tak hraje. Je to nějaký snad REL, bohužel nemá zadní kryt.
Crifodo

#27 Příspěvek od Crifodo »

Nohavicu neznám, ale Janis Joplinovou dost dobře a musím říct, že to přirovnání mě docela rozesmálo, protože to její vřískání zní přes libovolné reprodukční zařízení bez ohledu na cenu a kvalitu jako přes rádio s k=10% :lol: :lol: :lol:
měla chuděra takovej hlas.
Diktafon s angličtinou si fakt nezesiluju :roll: ale s jednopásmem mám spíš takovou zkušenost, že spoluposluchačka zvláční při tichých saxofonech a hammondech během chvilky, zatímco třípásmo jí spíš řve a je potřeba ještě otevřít láhev, aby vůbec k něčemu byla :roll:
přes širokopásmové repro zní bluesový hlas jako přítomný hlas, zatímco přes třípásmo jako víceméně kvalitně reprodukovaný hlas. U Led Zeppelin je tomu naopak.
Sendyx

#28 Příspěvek od Sendyx »

Možná by to chtělo dobré třípásmo, nebo dobré dvoupásmo. Před týdnem jsem se vyděsil, když jsem slyšel nějaké třípásma Technics asi za 12K/kus (1998), hrálo to jak s repry z Hadexu.
Artaban001

#29 Příspěvek od Artaban001 »

Sendyx, dík za odkaz...

Tak jsem kouknul na ten odkaz, a z hrůzou jsem zjistil, že jsou tam obyčejný elyty. Takže je nahradím svitkama a bude klid.

Líbí se mi jejich zvuk oproti těm současným, co dávají k těm mikrověžím a minivěžím a navíc mám ten tuner (RFT SC 1810 ) ve 100% stavu..
0ff58c

#30 Příspěvek od 0ff58c »

Má cenu kupovat/vyrábět zesilovač, nebo je lepší koupit nový zesilovač s reproduktory?

Ptám se jen o kvalitu poslechu, co je lepší?
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“