Lada Niva- spojka OPRAVENO
Moderátor: Moderátoři
Lada Niva- spojka OPRAVENO
dneska jsem narazil na problém- po taťkovi, který letos umřel, nám zbyla Lada Niva. Je docela zachovalá (nainvestoval do ní nemálo peněz), používal ji občas při své živnosti, ale moc kilometrů s ní nenajel.
Nedávno jsme dořešili dědictví, Niva zůstala máti, ta by ji ráda zkusila prodat. Bohužel Niva má už od loňska propadlou STK. Sehnal jsem známého, který by mi STK zařídil, ale k tomu samozřejmě potřebuje funkční auto. Proto jsem dnes zkusil do Nivy dát nabitou baterii a nastartovat, to šlo kupodivu docela v pohodě, potom jsem ale zjistil, že mi zůstala viset spojka u podlahy. Zkusil jsem ji ručně vrátit, ale vůbec nezabírá (pedál neklade odpor). V nádržce spojky bylo brzdovky opravdu jen trochu, tak jsem dolil a zkusil odpojit výstupní trubičku z hl. spojkového válce. Brzdovka vystříkla docela razantně ven. Potom jsem zkusil povolit odvzdušňovák na spojkovém válečku a tady už se objevil problém- při sešlapování se z odvzdušňováku sice trochu kapaliny objevilo, ale při puštění pedálu jakoby se zase vcucla nazpět. Předpokládám že tedy hlavní brzdový vález zareznul nebo zteřela gumička.
Ovšem jak to bezpečně zkusit?
Navíc jsem objevil nějakou další trubičku, která vede ze spojkového válečku jakoby nazpět do kabiny (přes dutý šroub). Napadlo mě, zda není ovládáno ještě něco buď v redukční převodovce nebo v mezinápravové převodovce.
Neznáte někdo prosím tyto vozidla?
Jdu ještě zkusit pátrat na nějakých Žiguli fórech.
Díky moc za jakoukoliv pomoc.
Michal
P.S.: vrtal jsem se v tom venku, tak vzhledem ke tmě zatím nemůžu posloužit fotkami.
Tu na tejto stránke je spojka http://www.autoprospect.ru/vaz/21213-niva/images/12-stseplenie_niva.jpg .
DELONG- díky za odkaz, už jsem našel i jinde komplet manuál. K odvdušňování jen to, co jsem psal BOBOVI.
pepik9- původně je to 1.6, ale je tam motor i s převodovkou z 1.7, jen vstřikování není použito, klasický karbec. Spojka může být přilepená, ale dokud její funkci neobnovím, nezjistím to.
Zatím díky za podněty, večer se na to zase zkusím mrknout.
Tipoval bych stejný problém a navrhoval stejný postup, ty součástky budou shodné.
Jinak přilepená spojka by se po nastartování projevila hned, nešlo by zařadit. Potvrzuji, že i to se někdy při delším stání stává, ale většinou se to odtrhne samo bez nutnosti tu spojku rozebrat.
S přilepením spojky jsem problém neměl a ani si nejsem vědom, že bych to kdy slyšel, ale neříkám, že to není možné.
Niva nejela cca rok, tak na koberečcích ani na šasi nebo převodovce nejde spolehlivě identfikovat únik kapaliny. Škoda, hledalo by se to líp.
No, uvidím jak mi to půjde.
Ještě jednou díky.
Ty původní válce bývají kvalitnější, u těch nových by člověk musel uskutečnit kompletní přebroušení a přeleštění a ještě koupit navíc tu kvalitní opravnou sadu.
Jinak i ty přední čepy se dají pořídit kvalitní, ale opět to musí být od renomovaného výrobce.
Dneska jsem to složil, odvzdušnil, spojka naštěstí nebyla slepená, tak jsem se nakonec i svezl. Skoro je mi líto tohle vozidlo dát pryč...
Všem díky za rady.
A kutilmile - nelituju tě