Lada Niva- spojka OPRAVENO

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Michal22

Lada Niva- spojka OPRAVENO

#1 Příspěvek od Michal22 »

Ahoj,
dneska jsem narazil na problém- po taťkovi, který letos umřel, nám zbyla Lada Niva. Je docela zachovalá (nainvestoval do ní nemálo peněz), používal ji občas při své živnosti, ale moc kilometrů s ní nenajel.
Nedávno jsme dořešili dědictví, Niva zůstala máti, ta by ji ráda zkusila prodat. Bohužel Niva má už od loňska propadlou STK. Sehnal jsem známého, který by mi STK zařídil, ale k tomu samozřejmě potřebuje funkční auto. Proto jsem dnes zkusil do Nivy dát nabitou baterii a nastartovat, to šlo kupodivu docela v pohodě, potom jsem ale zjistil, že mi zůstala viset spojka u podlahy. Zkusil jsem ji ručně vrátit, ale vůbec nezabírá (pedál neklade odpor). V nádržce spojky bylo brzdovky opravdu jen trochu, tak jsem dolil a zkusil odpojit výstupní trubičku z hl. spojkového válce. Brzdovka vystříkla docela razantně ven. Potom jsem zkusil povolit odvzdušňovák na spojkovém válečku a tady už se objevil problém- při sešlapování se z odvzdušňováku sice trochu kapaliny objevilo, ale při puštění pedálu jakoby se zase vcucla nazpět. Předpokládám že tedy hlavní brzdový vález zareznul nebo zteřela gumička.
Ovšem jak to bezpečně zkusit?
Navíc jsem objevil nějakou další trubičku, která vede ze spojkového válečku jakoby nazpět do kabiny (přes dutý šroub). Napadlo mě, zda není ovládáno ještě něco buď v redukční převodovce nebo v mezinápravové převodovce.
Neznáte někdo prosím tyto vozidla?
Jdu ještě zkusit pátrat na nějakých Žiguli fórech.
Díky moc za jakoukoliv pomoc.
Michal
P.S.: vrtal jsem se v tom venku, tak vzhledem ke tmě zatím nemůžu posloužit fotkami.
Naposledy upravil(a) Michal22 dne 08 zář 2012, 19:16, celkem upraveno 1 x.
DELONG

#2 Příspěvek od DELONG »

Problém budeš mať možno v hlavnom spojkovom valci. Častý prípad keď auto dlho stojí. Gumičky sa "poručia" :lol: . Ale nechápem tejto vete "ale při puštění pedálu jakoby se zase vcucla nazpět". To si ten odvzdušňovák na pracovnom valčeku nezavrel pred tým ako si pustil pedál ? Tak si potom najprv ten pracovný spojkový valček odvzdušni tak ako sa to správne má.
Tu na tejto stránke je spojka http://www.autoprospect.ru/vaz/21213-niva/images/12-stseplenie_niva.jpg .
BOBOBO

#3 Příspěvek od BOBOBO »

Bohužel je vidět , že o odvzdušňování nemáš ani páru . V jednom člověku se tato činnost neprovádí . Pokud by byl únik z válečku (ať již hlavního či pracovního) tak velký , že je prázdná nádobka , tak ta kapalina někde být musí . Buď pod autem nebo pod pedálem . Podle toho je třeba minimálně gumičku u postiženého dílu vyměnit . Odstřikující kapalinu nechám vystříkat do hadru nebo na karton , který mám pod autem , tím hned provedeš výměnu brzdovky . Nikdy nevracím do nádobky . Po výměně gumičky , případně alespoň ručního přeleštění vnitřku válečku smirkem a vymytím , nalej kapalinu a někoho vyzvi , aby ti několikrát středně rychle sešlápl pedál a podržel sešlápnutý ! Ty povolíš odvšňovák , co bude uvnitř vypustíš a ihned opět utáhneš . Na vlastní odvzdušnění není třeba nijak moc utahovat . To provedeš tolikrát , až ti bude při povolení odvzdušňováku vytékat jen kapalina .
pepik9

#4 Příspěvek od pepik9 »

Je to stará 1.6 nebo novější 1.7 ? Tím to nebude, jen připomínám, že u starejch žigulů v 70-80-ejch letech po 3-4 týdnech stání se přilepila lamela na setrvačník a bylo nutné rozebrat spojku a odtrhnout to.
Michal22

#5 Příspěvek od Michal22 »

BOBOBO- odvzdušňování dělám už dlouho od dob své první Škody 120. Navíc i hadráka mám s kapalinovou spojkou. Ale pro odvzdušnění je potřeba jedna jednoduchá věc- musí soustava fungovat. Samozřejmě že jsem napřed zkoušel odvzdušnit, bez efektu. Když nefunguje, zjišťuji co a jak. Nádobky s hadičkama mám nachystané, ale zatím je nepoužiju, když mi z odvzdušňováku neteče brzdovka tak jak má.
DELONG- díky za odkaz, už jsem našel i jinde komplet manuál. K odvdušňování jen to, co jsem psal BOBOVI.
pepik9- původně je to 1.6, ale je tam motor i s převodovkou z 1.7, jen vstřikování není použito, klasický karbec. Spojka může být přilepená, ale dokud její funkci neobnovím, nezjistím to.

Zatím díky za podněty, večer se na to zase zkusím mrknout.
Jimmi2

#6 Příspěvek od Jimmi2 »

Kdysi mi odešel pracovní válec spojky (ten spodní, u spojky) u žigula a příznaky byly zcela stejné. Dalo se to prozatímně (asi na tři týdny provozu) odvzdušnit a tím provizorně zprovoznit. Ovšem to odvzdušnění při naprostém vyprázdnění nádržky nebylo jen tak. V zásadě ten pedál zabíral až asi necelý milimetr od podlahy a při každém sešlápnutí při současném otevírání a uzavírání odvzdušňováku (viz výše) se to tak o desetinku zvětšovalo. Pak o dvě desetinky, o půl milimetru, o milimetr.... až asi na stý pokus se to začalo chytat 8-)

Tipoval bych stejný problém a navrhoval stejný postup, ty součástky budou shodné.

Jinak přilepená spojka by se po nastartování projevila hned, nešlo by zařadit. Potvrzuji, že i to se někdy při delším stání stává, ale většinou se to odtrhne samo bez nutnosti tu spojku rozebrat.
denis15

#7 Příspěvek od denis15 »

Podívej se pod kobereček u spojkového pedálu-u 05 jsem měl pěkně mokro na tomto místě :-). Nedoporučuju ani opravnou sadu, ale vyměnit. Bohužel kvalita druhovýroby na tyto stroje mě dohnala k výměně za jiné auto. Měnit co 8tis. km čepy na předku atd bylo vražedné.
S přilepením spojky jsem problém neměl a ani si nejsem vědom, že bych to kdy slyšel, ale neříkám, že to není možné.
Michal22

#8 Příspěvek od Michal22 »

Zítra by mi měly dorazit náhradní gumky (kdesi z Otrokovic, poštovné 3x víc jak cena materiálu, ale není čas), tak to zkusím rozebrat, vyčistit, případně trochu vylapovat funkční plochy a uvidím.
Niva nejela cca rok, tak na koberečcích ani na šasi nebo převodovce nejde spolehlivě identfikovat únik kapaliny. Škoda, hledalo by se to líp.
No, uvidím jak mi to půjde.
Ještě jednou díky.
Jimmi2

#9 Příspěvek od Jimmi2 »

Podle mě je lepší opravná sada od seriozního(!) výrobce (ovšem za cenu obvyklou u "západních" aut), než celý válec od obyčejného výrobce.
Ty původní válce bývají kvalitnější, u těch nových by člověk musel uskutečnit kompletní přebroušení a přeleštění a ještě koupit navíc tu kvalitní opravnou sadu.
Jinak i ty přední čepy se dají pořídit kvalitní, ale opět to musí být od renomovaného výrobce.
denis15

#10 Příspěvek od denis15 »

Pokud víš o kvalitních čepech, napiš o nich na Lada foru-rádi to uvítají, protože pokud neseženeš kvalitní riginály z totalitních zásob, druhovýroba nepřežije 8tis. km a může být sebedražší. Dokonce pár let nazpět skupovali různí lidi lady na díly a vozili je paradoxně zpět do ruska, protože druhovýroba stála za prd. Dají se použít z Fiata, ale seženeš ty samé jako na Ladu. Najel jsem s tim 65tis. km tak bych řekl, že zkušenost více než dlouhá na to, co jsem si s tím užil. Ale je to OT a netýká se to spojky. Druhovýroba u toho válce mi kupodivu vydržela celou dobu, kdežto opravná sada v původním válci cca. 2tis. km.
Michal22

#11 Příspěvek od Michal22 »

Tak hlásím že Niva už jezdí. Příčinou problému byla gumka ve spojkovém válečku, hlavní válec fungoval dobře. Včera jsem oba vymontoval, ještě večer rozebral, pracovní plochy v obou byly čisté a hladké (naštěstí), tak jsem vyměnil nakonec všechny kroužky (když už jsem je měl). Ten, co to způsoboval, na první pohled taky nevypadal špatně, ale když jsem jej sundával, tak se natáhl bez problémů na dvojnásobnou délku- ta guma jaksi zdegradovala a už neměla požadovanou pevnost. Přitom tam nebyla jediná viditelná prasklina nebo něco podobného.
Dneska jsem to složil, odvzdušnil, spojka naštěstí nebyla slepená, tak jsem se nakonec i svezl. Skoro je mi líto tohle vozidlo dát pryč...
Všem díky za rady.
EKKAR

#12 Příspěvek od EKKAR »

Trošku off-topic, vzhledem k tomu že se to netýká přímo identického typu auta: i mně se stalo, že mi zůstala spojka "viset" po sešlápnutí na podlaze. Ale bylo to na Š120L. Nechal jsem se odtáhnout na špagátě do servisu, kde konstatovali srolovanou a roztrženou gumičku ve válci nad pedálem. Gumičku vyměnili, odjel jsem domů, stálo mě to 200 kulatejch. Druhej den jsem tam jel na špagátě zpátky, protože pedál znovu ležel na podlaze, spojka vystavená. Konečně někoho chytrýho napadlo vzít nejenom vyndanej pístek z válečku a podívat se na gumu, ale i na samotnej válec - bylo potřeba vzít 12V žárovečku na drátech, aby byla viditelná - ale napříč válcem byla po celém obvodu přibližně v polovině pracovního zdvihu rejha, která strhávala O-kroužek. Jak vznikla a proč se v prvním případě projevila až po x tisících km, zatímco druhou gumičku sežvejkala po ujetí necelých 20km, je mi záhadou. Oprava formou výměny celého spojkového válce u pedálu vše definitivně vyřešila...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“