Stabilita oscilátoru s 555

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
jef111
Kontaktovat uživatele:

#31 Příspěvek od jef111 »

Že se album na konci rozjede o sekundy by mě až tak netrápilo, ale sere mě to v rámci jedné sklady o pár minutách. V původním provedení gramce si rychlost lítala jak se jí chtělo, jakákoliv synchronizace byla prakticky nemožná. Teď už je to použitelné, ale - byl, jsem a budu purista :D Sorry....

Gramci věnuju tolik péče hlavně proto, že je to v současné době referenční signálový zdroj. Nechci popuzovat digitálisty, matematiky a pragmatiky, ale bohužel jsem zatím lepší zdroj nenašel. SACD je zoufale málo a DVD-A ještě míň, nehledě na to že větší část z nich je převedená z CD formátu 16-44.1 :cry: A stejně to není úplně echt, nebo jsem na takovou nahrávku dosud nenarazil.
Tedy jediný zdroj kromě vlastních live nahrávek, kterých je ale zatím míň než šafránu...

Jardo - nakonec to stejně dopadne že si vlastní gramo vyrobím. Ale teď na to není hlavně matroš jaký bych chtěl. Tenhle gramec prochází postupnýma úpravama už bez mála 10 let. Kdybych na začátku věděl co vše budu muset řešit, ani bych s tím nezačínal. Ale nelituju - spoustu věcí jsem se u toho naučil a díky tomu mám dost konkrétní představu o tom, jak by mělo pořádné gramo vypadat, co je důležité, co je vhodné a co je zbytečná snobárna.

Jak můžeš ty bedny soudit, když jsi je neslyšel a navíc neviděl ani na obrázku? Jen pro představu jaká péče jim byla věnována - stovky hodin měření a simulací, několik verzí výhybky, poslouchání, měření, srovnávání, změny kompenzací... ani už nevím kolikrát dokola. Nakonec došlo i k úpravám původně standardního továrního výškáče Seas. Středobas je tovární výrobek, u kterého jsem si nechal přímo ve fabrice dodělat/upravit několik "fíčurek" které se v sériově vyráběných měničích nikdy neobjevily. Nakonec jsem si troufl je srovnat s tímto:
http://b2b.plusmusic.ch/epages/Plusmusi ... s/20800177
Vítěz byl dopředu jasný, ale ty moje škatulky průserové nebyly ani v tomto souboji obra s trpaslíkem :lol: Prohlásil to sám konstruktér beden v odkazu což jsem vůbec nečekal 8O

Už jsem se ale dostal hodně mimo původní téma. Takže raději diskutujme na téma 555 :-)
Naposledy upravil(a) jef111 dne 06 zář 2012, 11:49, celkem upraveno 1 x.
Olovnatý cín je vhodný k pájení ale není k jídlu. Bezolovnatý cín je sice možné jíst ale nejde jím pájet :D
www.sigmaphon.cz
Crifodo

#32 Příspěvek od Crifodo »

Mně se to nezdá, sekundy rozdílu v rámci skladby je nějak moc. připadá mi to jako chyba mezi motorem a talířem. pro otestování bych na tvém místě zkusil aspoň dočasně pohánět driver 200 Hz s krystalovou přesností z nějakého děliče bez ohledu na odchylku od jmenovité rychlosti a změřit stabilitu pohonu desky.
Jinak můj názor na analogové pinožení po stabilitě 555 už jsem řekl, připadá mi to nepraktické a nerentabilní a synchronizace do spouštěcího vstupu 555 z přesného zdroje by to řešila.
jef111
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od jef111 »

No řádově nějaká ta vteřina to určitě byla, ale rychlost si courala všelijak takže to bylo vždy jiné. Největší kámen úrazu byly pertinaxové spotřebkové trimry a taky napájení bez jakékoliv stabilizace, takže si otáčky kolísaly podle napětí v síti, podle teploty a taky někdy při poklepu na šasí (ty nešťastné trimry).

Já se zuby nehty bráním nějaké další desce a když už by měla být, udělám to celé nové a jinak, jak už jsem psal - ss motor s precizním chodem, krystalový oscilátor a servosmyčka.

Před jistou dobou jsem měl možnost odkoupit ze studia gramec SL102, viz tahle stránka úplně dole:
http://www.audioanalog.at/html/plattenspieler.html
Blbec jsem to neudělal kvůli rozměrům, ten je aspoň v základu řešený správně.
Olovnatý cín je vhodný k pájení ale není k jídlu. Bezolovnatý cín je sice možné jíst ale nejde jím pájet :D
www.sigmaphon.cz
jarda
Zablokován
Zablokován

#34 Příspěvek od jarda »

Stalo se, já jsem od tuším NC310 přešel na Dual 721 http://dual-reference.com/tables/721.htm a nic jsem neupravoval. Jediné elektroakustické zařízení, které jsem sám nevyráběl. A bedny jsem udělal podle Hudba a zvuk, KE 30, na tu dobu dobré /68-69/. A přeci jen, je lepší výsledek s vícepásmovými bednami. A samozřejmě jsem dal přednost Marantz.
Přílohy
marantz ls17a.jpg
(76.25 KiB) Staženo 65 x
Dual_721.jpg
(15.67 KiB) Staženo 66 x
jef111
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od jef111 »

KE30 znám, měl jsem je asi před 5 lety na chvíli doma. Nijak zvlášť mě neoslovily, na mě až moc zkreslení na středech a fáze... no...
Hodně toho zbytku aparátu odpustí ale na svou dobu jistě výborné.
Marantze neznám, ale tak nějak si zvuk dovedu představit, podobně vypadajících beden jsem slyšel dost. Zkrátka o generaci dál než KEčka žejo :-)
Jináč myslím že čím víc se zvukový zdroj blíží bodovému, tím vždy líp. Pak už je to jen o měničích a u Tesly to dvoupásmově nikdy moc nešlo.

Dual moooc pěkný :-) Ale vlastnosručně vymazlený stroj mě osobně potěší víc než sebekrásnější sériový výrobek. Asi jen proto se v Tesle šťourám, jinak už by byl na stole nějaký Revox nebo Thorens či tak něco... případně ten Mechlabor (vedle stolu :lol: )

Ale zpět k tématu:
Po změně kompenzačního kondenzátoru na 22nF TC207 je stabilita víc než dobrá. Po 5 minutách od zapnutí je drift menší než 150ppm během následujících dvou hodin. Při vypnutí pohonu na několik minut (což by tak mohla trvat výměna desky na gramci) se k tomuto driftu přidá ještě max dalších 20ppm. Tedy v případě měření který dopadlo hůř, dělal jsem dvě. Tím bych práci považoval za dokončenou :-)
:breakdance: :polka: :parmen: :party:
www.sigmaphon.cz
HiGhLaNdEr
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od HiGhLaNdEr »

Chtělo by to krabičku tepelně izolovanou neoprenem a do krabičky vložit ten zdroj kmitočtu spolu s topným tělesem a termostatem. Celé nahřát na 60stC a držet teplotu. Pak nastavit frekvenci. Pokud to takhle uděláš nemůže se stát, že to bude courat vlivem teploty. Bude to pak buď v mechanice a nebo v desce,..
jef111
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od jef111 »

Já myslím že těch 150ppm by mi stačilo :-) Pro vložení zdroje kmitočtu do nějaké krabičky bych musel vytáhnout celou řídící desku, nadrátovat na vše v gramci... myslím se na to zodpovědně vykašlu :D

Po vyhřátí elektroniky se kmitočet i otáčky ustálí, v mechanice fakt problém není. Ložisko jsem namazal speciální modrou vazelínou která se používá pro vysokootáčkové vakuové pumpy a podobná hydro/aero zařízení. Když ho bez řemínku roztočím, tvá hodně dlouho než se talíř zastaví. Motor jde otáčet poměrně lehce bez tření a je výrazně cítit "krokování", řemínek neklouže.... Nevím co víc by mechanice mohlo být. Pro jistotu jsem si nový řemínek snad mohl pořídit, jezdím okolo prodejny Eta v Litovli často.

Myslím že docela dobrý test mechaniky je zatížení závažím ve středu talíře. Do zátěže 1Kg (dvě půlkilové špulky cínu) se otáčky podle stroba viditelně nezmění, co by mohlo být vyhovující.
www.sigmaphon.cz
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“