Mám přes 3 roky takový ten malý přehrávač ,
s cca 10" obrazovkou od GoGenu.
Musím docela pochválit , že jede skoro každý den, nškolik hodin a v pohodě.
Občas blbne mechanika DVD a jeden řádek na displayi trvale zčervenal,
ale při tom prachu, té značce apod. to beru jako slušný výrobek.
Hlavní problém poslední doby je to, že mu odešel vnitřní akumulátor
a tak nejde použít , kde není šťáva. (kromě redukce na napájení v autě)
Po rozebrání jsem zjistil, že tam jsou dvě aku Lipol 3,7 V /1300mAh ,
celkem tedy baterie 7,4V/1300mAh.
Vypadají jako přerostlé plátkové žvýkačky ?
Zatím jsem se nenamáhal shánět originál (netuším kde jako obyčejný zákazník seženu ND na GoGen).
Mám doma nový akupak z baterií SC NiHM 7,2V/3500mAh,
tak jsem ho tam zkusil napíchnout - samozřejmě , že zvenčí, dovnitř nevejde ani omylem - to bych ale oželel.
Přehrávač jede i nabíjí .... ale všimnul jsem si, že když jsem zkoušel nabíjet poprvé (nabíjí jen když se přístroj vypne - indikuje LED), tak že cca po 45min nybíjení vyplo. Tak jsem pustil film a cca za 65min se baterie vybily a přístroj vypnul. Po chvíli jsem to dal znova nabíjet a nabíjel cca 1,5hod , další provoz byl zase jen cca 1hodina.
Ty původní LiPol vydržely i 2hodiny (za novoty).
Docela mi to nesedělo, že aku 3500mAh vydrží polovinu co 1300mAh.
Tak jsem to proměřil. Za chodu bere přístroj cca 500mA a dobíjí cca 340mA , tak bych bral dobíjení přes 10hodin ne?
Zkoušel jsem i napěťově. Jestli si pamatuju z dřívějších měření tak 1,2V článek NiHm měl po nabití cca 1,45V, takže při 6ks cca 8,7V.
Nabíjení vypne při cca 8,45V. Dokonce jsem si z počátku dělla strach,
aby se to spíše nepřebíjelo když původní měly 7,4V a nové 7,2V,
ale opak je pravdou.
V čem jem základní chyba? LiPol dosahuje při nabíjení nižšího napětí nebo nabíjecí proud má takovou charakteristiku , že NiHm se tím nabíjet moc nechce?
Docela by se mi líbilo, kdyby to jelo na ty NiHM.
Nemusel bych nic kupovat a při té kapacitě, by nějakých teoretických 5hodin provozu taky potěšilo.
dík moc za rady