Regulace otacek vrtacky 220V, michadla stavebnich smesi.

Měřáky, automatizační technika, regulační technika

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
robo

Regulace otacek vrtacky 220V, michadla stavebnich smesi.

#1 Příspěvek od robo »

Bracha pouziva ruskou vrtacku jako michadlo smesi betonu, malty atp. Jenze vrtacka nema regulaci otacek. Hledam schema, stavebnici regulatoru, kde bude zajisten stejny vykon i v nizkych otackach. Ted kdyz to zapne a smes je jeste ridka, ma co delat aby mu obsah zustal v kalfasu. O elektrickem michadlu vim. To nehledam. Dekuji
keemo

#2 Příspěvek od keemo »

aby to malo vykon aj pri nizkych otackach...to by prve musela byt zabezpecena spatna vazba od motoru...
EKKAR

#3 Příspěvek od EKKAR »

V Amáru před lety vyšel návod na regulátor se snímáním zpětného elektromotorického napětí motoru = úměrného otáčkám. Pravda, nebylo to nic miniaturního, co by se dalo schovat do rukojeti vrtačky. Zkus pohledat, na podrobnosti si bohužel nevzpomenu (číslo, ročník) - ale bylo to tuším v 80.letech.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Honza_dy

#4 Příspěvek od Honza_dy »

Vyzkoušej
tohle.
nebo
tohle
nebo
tohle
nebo
tohle
breta1

#5 Příspěvek od breta1 »

Už nevím původ, ale kdysi se ve velkém stavěly tyto regulátory vrtaček- snaží se to udržet konstantní kroutící moment
Přílohy
t_regul_136.JPG
(11.03 KiB) Staženo 342 x
PCmaniac99

#6 Příspěvek od PCmaniac99 »

tohle má zpětnou vazbu. Mimochodem asi 10minut s googlem ;)
EKKAR

#7 Příspěvek od EKKAR »

To první zapojení z odkazu je identický s tím, co poslal Břeťa - to druhý vyžaduje zásah do vrtačky (namontování zpětnovazebního snímače), takže se nedá použít na nějakou "stavební" vrtačku...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
BOBOBO

#8 Příspěvek od BOBOBO »

Také jsem hledal to podobné Břéťovu , ale to "pokročilejší" ještě s trandem v buzení . Dodám zítra . Mnohaletá zkušenost . Ty KTčka jdou jen ta s náhodně vyšší citlivostí , raději koupit přímo takový typ . Potom je dobře do regulátoru vestavět tlumivku , osvědčila se mi "bednová" vzduchová pro výškáč . Kdo nevestavěl , neuvěří . A ta tavná pojistka je také dobrá . No , ale našel jsem , co kdosi hledal , reg pro šicí stroj . :D
Přílohy
reg pro šicí stroj.JPG
(111.26 KiB) Staženo 641 x
zouzel1

#9 Příspěvek od zouzel1 »

Zkoušel jsem několik zapojení s tyristorem nebo triakem, ale u žádného se mi nepodařilo odstranit pocukávání při malých otáčkách, což u míchadla nemusí vadit. Potřeboval jsem regulaci od nulových otáček a teprve zapojení s U2008 fugovalo úplně luxusně podle mých představ. žoužel
BOBOBO

#10 Příspěvek od BOBOBO »

Takhle to vypadá , vychází z AR 12/1976 . I jsem jich pár vyměnil za pivo , žádný se nevrátil .
Přílohy
regulace univerzálu.png
(2.25 KiB) Staženo 397 x
robo

#11 Příspěvek od robo »

Dekuji vsem za napady. Zkusim udelat neco podle AR 10/2003. Jestli to dobre chapu tak R1 je bocnik tvoreno manganinovym dratem. U slona jsem ho nenasel a GES ma odstavku webu. Ze by konecne zmena jejich stranek? No konecne, to to trvalo. Takze nemam z ceho bocnik udelat. Je nejake jine reserni, nez zmena schematu?

PS: Musel jsem zmenit stanoviste a tim se pro me zmenily-zhorsily podminky pro vlastni tvorbu. Proto uprednostnuji schema i s tistakem (necham si ho udelat u Bucka)
Přílohy
amaterske radio2.jpg
(91.41 KiB) Staženo 432 x
amaterske radio.jpg
(70.58 KiB) Staženo 428 x
amaterske radio 1.jpg
(202.41 KiB) Staženo 321 x
breta1

#12 Příspěvek od breta1 »

BOBOBO píše:Takhle to vypadá , vychází z AR 12/1976 . I jsem jich pár vyměnil za pivo , žádný se nevrátil .

K čemu jsi tam prosím dával tu zenerku na 6V?
hafca

#13 Příspěvek od hafca »

Na tohle schéma jsem narazil jinde a je tam k tomu zajímavá diskuze.
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
BOBOBO

#14 Příspěvek od BOBOBO »

Zanech Břéťo teorií , někde jsem to viděl . A otáčky tento obvod udržuje slušně .
brtnik
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od brtnik »

Pro regulaci vrtačky s proměnným zatížením je regulace se zpětnou vazbou z proudu mírně řečeno na :oops: Jediné spolehlivé zapojení pro malé otáčky je půlvlnné s tyristorem viz BOBOBO, zpětná vazba je z napětí, které se indukuje v kotvě a je přímo úměrné otáčkám. Ty první, co jsem podle tehdejšího návodu v AR postavil, fungují už třicet let (teď jsem fyzicky ověřil na staré Narexce, koukám, že i ellyty vydržely, točí a točí a rukou nezastavíš). Takže bych neváhal...
Odpovědět

Zpět na „Měření, regulace a automatizace“