Propojení dvou zařízení
Moderátor: Moderátoři
Propojení dvou zařízení
Poprosil bych o radu s následujícím problémem.
Mám dvě zařízení, každé napájené samostatným zdrojem 5V. Vzájemně jsou propojeny podle schématu cca. 8m kabelem se společnou zemí.
Použil jsem 2+2 převodníky RS232, abych posílal impulsy v úrovních -15V - +15V, které se využívají na sériové lince.
Problém je v tom, že dochází patrně k nějakým chybám při přenosu, protože na výstupu z posuvného registru, který je na výstupní straně vyskakují naprosté bláboly a jindy je to zase OK. Osciloskop nemám, abych zjistil, co se děje na těch drátech.
Data na převodník z Mega16 posílám rychlostí cca. 300 baudů (48bitů 5xza sekundu), což si myslím, že by převodníky měly zvládnout.
Už si s tím nevím rady. Kdyby měl někdo nějaký nápad, tak bych to velice ocenil.
Zatím všem děkuji.
- Přílohy
-
dotaz.jpg- Zapojení obvodů
- (212.4 KiB) Staženo 170 x
- tomasjedno
mtajovsky píše:Na krátkou vzdálenost to funguje? Jakým kabelem máte spojení provedeno? Bylo by dobré se podívat, jak vypadá přijatý signál a provést konkrétní patření. Pokud je silné rušení, bude třeba použít RS485.
No na 40cm to fungoval přímo zapojené Mega > 595 s převodníkem jsem to nezkoušel.
Kabel: 9x0,5mm, společné (nezapojené) stínění.
Na přijatý signál se nemám jak podívat.
For Aix = 1 to 6
for Aiy = 7 to 0 step -1
BitOut = Byte_Tabule(Aix).aiy
if BitOut = 1 then
set Tabule_Dta
else
reset Tabule_Dta
end IF
waitus zpozdeni_tabule
set Tabule_Clk
waitus zpozdeni_tabule
reset Tabule_Clk
next Aiy
next aix
set Tabule_Stb
waitus zpozdeni_tabule
reset Tabule_Stb
Pro vzdálené připojení - stínění samozřejmě zapojit, a každý signál by měl mít svou zem. Impedančně přizpůsobit nemůžete jeden drát, ale vždy jen vedení, tedy dva vodiče.
- tomasjedno